Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

externe

Hamas, negocieri, esec, Benjamin Netanyahu,

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali Hamas si israelieni pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii, inclusiv pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si ministrul apararii, Yoav Gallant.

Karim Khan a declarat ca biroul sau a solicitat camerei preliminare a tribunalului mondial mandate de arestare pentru liderii militari si politici din ambele tabere pentru crimele comise in timpul atacului Hamas din 7 octombrie si al razboiului care a urmat in Gaza, relateaza The Guardian.

El i-a nominalizat pe Yahya Sinwar, seful Hamas in Fasia Gaza, si pe Mohammed Deif, comandantul aripii sale militare, considerati a fi autorii atacului din 7 octombrie, precum si pe Ismail Haniyeh, liderul biroului politic al gruparii, care se afla in Qatar, ca fiind cautati pentru crime de exterminare, crima, luare de ostatici, viol, agresiune sexuala si tortura.

„Lumea a fost socata pe 7 octombrie, cand oamenii au fost smulsi din casele lor, din dormitoarele lor in diferite kibutzuri… oamenii au suferit enorm”, a declarat Khan luni pentru CNN. „Avem o varietate de dovezi pentru a sustine cererile pe care le-am inaintat judecatorilor”.

Netanyahu si Gallant sunt acuzati de exterminare, de provocarea foametei ca metoda de razboi, de refuzul furnizarii de ajutoare umanitare si de tintirea deliberata a civililor.

„Aceste acte cer responsabilitate”, a declarat biroul lui Khan intr-o declaratie.

CPI a emis anterior mandate de arestare pentru rusul Vladimir Putin, pentru Muammar Gaddafi din Libia si pentru liderul razboinic ugandez Joseph Kony, insa niciun lider al unei democratii „de tip occidental” nu a mai primit un mandat pana acum.

ICC a decis in 2021 ca are mandatul de a investiga violentele si crimele de razboi comise de Israel si de factiunile palestiniene in evenimente care dateaza din 2014, desi Israelul nu este membru al curtii si nu ii recunoaste autoritatea.

Khan a vizitat partea egipteana a punctului de trecere a frontierei Rafah in Gaza la sfarsitul lunii octombrie, precum si Israelul si Cisiordania in decembrie, si precizase ca ancheta sa va include data de 7 octombrie si urmarile acesteia.

La inceputul acestei luni, Netanyahu a parut public panicat de perspectiva unei urmariri penale din partea CPI si ar fi facut apel la aliatul sau Joe Biden, presedintele SUA, sa intervina in orice potentiala actiune legala impotriva Israelului.

Orice mandat de la CPI ar putea expune oficialii israelieni la riscul de a fi arestati in alte tari, adancind si mai mult izolarea internationala tot mai mare a tarii din cauza comportamentului sau in razboiul din Gaza. Aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise la 7 octombrie, iar aproximativ 35.000 de persoane au fost ucise in razboiul din Gaza, potrivit Ministerului palestinian al Sanatatii, care nu face distinctie intre decesele civililor si cele ale combatantilor.

Israelul se confrunta, de asemenea, cu un proces sud-african laCurtea Internationala de Justitie care il acuza de genocid. Israelul neaga aceste acuzatii.

Procurorul trebuie sa ceara mandatele de la un grup de trei judecatori de dinaintea procesului, care au nevoie in medie de doua luni pentru a analiza probele si a stabili daca procedura poate avansa.

Benny Gantz, fost sef militar si membru al cabinetului de razboi al Israelului alaturi de Netanyahu si Gallant, a criticat anuntul lui Khan, afirmand ca Israelul are „unul dintre cele mai stricte” coduri morale si are „un sistem judiciar robust, capabil sa se autoinvestigheze”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: