EXCLUSIV Surse: Academia Romana a refuzat sa il accepte pe Mircea Cartarescu in randurile sale, el a primit doar doua voturi. Scriitor: „E scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”

news

Surse din cadrul Academiei Romane au declarat pentru aktual24.ro ca Sectia de Filologie si Literatura a Academiei Romane a respins joi o cerere ca scriitorul Mircea Cartarescu sa devina membru al academiei.

In sedinta de joi a Sectiei de Filologie a Academiei Romane au fost inaintate mai multe propuneri pentru noi membri ai academiei. In frunte s-au plasat Gabriela Adamesteanu si Rodica Zafiu, care vor fi discutate si aprobate in plen. Mircea Cartarescu a luat doar doua voturi, la egalitate cu Aura Christi (pe numele ei real Aurelia Potlog), au precizat sursele.

„E totusi scandalos ca scriitorul roman cel mai cunoscut sa nu intre in Academie”, a precizat pentru aktual24.ro un cunoscut scriitor roman, care a dorit sa isi pastreze anonimatul.

Cartarescu a criticat dur, in 2016, modul in care sunt acceptati noi membri in Academia Romana.

„Aflu ca patriarhii Romaniei culturale, Neagu Djuvara si Mihai Sora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu. Atunci cine, Doamne iarta-ma, e in Academie? Cine-a facut primirile in ultimii 25 de ani, si pe ce criterii? Nu cumva cineva a lasat sa intre in acest for toata intelighentia pesedista, nationalista si anti-occidentala? Ma-ntreb si eu asa. Pana la urma, cine controleaza Academia romana?”, a scris Cartarescu intr-o postare pe Facebook.

Potrivit regulamentului, fiecare sectie a Academiei analizeaza propunerile primite, conform conditiilor prevazute de statut, pe baza unui dosar care trebuie sa contina obligatoriu cel putin o recomandare a unui membru al Academiei Romane si/ sau a unei institutii competente.

Dosarul trebuie sa cuprinda si un memoriu de activitate, un Curriculum vitae, lista publicatiilor candidatului si o selectie de 12 lucrari semnificative alese de candidat.

In cazul in care sectiile cunosc oameni de stiinta sau cultura care ar fi eligibili, dar nu au fost recomandati Academiei Romane, pot cere unor membri sa faca recomandari si sa solicite candidatului potential documentele necesare evaluarii.

Sectiile sunt raspunzatoare de calitatea propunerilor si tot ele fac o evaluare preliminara a dosarelor de candidat, stabilind eligibilitatea acestora.

Potentialii candidati pentru a fi primiti in randul membrilor corespondenti pot fi invitati la un interviu in fata sectiei, in care sa-si expuna activitatea, realizarile si perspectivele activitatii creatoare in domeniul propriu de activitate.

Potrivit site-ului Academiei, toate recomandarile existente din portofoliul unei sectii sunt supuse votului secret, stabilindu-se astfel o ”lista scurta de candidati eligibili”. Apoi, vor fi supuse votului secret numai candidaturile din ”lista scurta”, iar in functie de rezultat, sectia poate supune Prezidiului doua propuneri, pentru fiecare loc vacant.

Propunerile sectiilor se inainteaza Biroului Prezidiului Academiei Romane.

Candidaturile validate de Prezidiul Academiei vor fi supuse Adunarii Generale. Pentru a fi ales membru (titular sau corespondent) al Academiei Romane un candidat trebuie sa intruneasca doua treimi din numarul voturilor exprimate, in conditii de cvorum statutar, aplicandu-se prevederile Statutului.

Regulamentul a fost intocmit pe baza Statutului Academiei Romane si adoptat de Prezidiul Academiei Romane intrunit in sedinta din data de 18 noiembrie 2008.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: