Surse: Ciuca nu vrea sa isi anunte demisia cu Ciolacu langa el. A cerut sa fie inlaturat pupitrul de langa el
Premierul Nicolae Ciuca urmeaza sa-si anunte, luni, de la Palatul Victoria, depunerea mandatului. Initial au fost aduse doua pupitre, insa Ciuca a cerut sa ramana doar unul. La al doilea pupitru ar fi trebuit sa apara Ciolacu, au precizat surse guvernamentale pentru aktual24.ro.
Pe de alta parte, Ciolacu a anuntat luni ca noul guvern pe care il va conduce va fi instalat pana joi.
Prim-ministrul va merge ulterior la Palatul Cotroceni pentru a-si formaliza gestul, potrivit acelorasi surse.
Conform surselor citate, in acest fel va demara procedura rotativei guvernamentale, convenita intre PNL si PSD.
Ciuca si-a depus demisia, luni, dupa sedinta de guvern, la Secretariatul General . El a fost aplaudat la final de catre toti ministrii, au precizat surse oficiale.
Premier interimar, pana cand Ciolacu va fi nominalizat de Klaus Iohannis, ar urma sa fie Lucian Bode sau Catalin Predoiu.
„Icoanele si drapelele de lupta ale unitatilor pe care le-a avut in subordine cand era cadru activ sunt obiectele cu care a venit si cu care pleaca din sediul Guvernului”, a precizat jurnalistul TVR Vlad Ungar.
Guvernul a aprobat, luni, ordonantele de urgenta privind cresterea salariilor din Educatie si, respectiv, acordarea de prime pentru cariera didactica si cariera profesionala, solicitate de catre reprezentantii cadrelor didactice, a anuntat ministrul Educatiei, Ligia Deca.
„Asistam la o victorie a tuturor celor care au sustinut educatia nationala in ultimele saptamani, in ultimele luni, dar, as spune eu, si o dovada ca importanta educatiei in societate este recunoscuta din ce in ce mai mult. Astazi, Guvernul Romaniei a adoptat doua ordonante de urgenta care ofera garantiile solicitate de catre reprezentantii cadrelor didactice pentru a avea incredere ca rolul lor va fi recunoscut, atat prin Legea salarizarii unitare, cat si prin reformele ce survin in contextul adoptarii de catre Parlament a noilor legi ale Educatiei”, a declarat Ligia Deca intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Ea a precizat ca prima ordonanta de urgenta aprobata de Guvern se refera la cresterile salariale, care, in medie, sunt „peste 25%”.
„Este de remarcat ca prin mecanismul pe care ordonanta il pune in practica vorbim despre cresteri procentuale mai mari pentru debutanti, pentru cei de care avem nevoie sa ramana in sistem si sa fie motivati sa se perfectioneze si sa duca mai departe generatiile de elevi. O a doua chestiune importanta se refera la garantiile conform carora viitoarea Lege a salarizarii va avea ca baza de plecare salariul debutantului sau asistentului universitar plecand de minimul salariului mediu brut pe economie”, a afirmat Deca.
Aceasta a oferit detalii si cu privire la cea de-a doua ordonanta de urgenta aprobata de Executiv, referitoare la acordarea de prime pentru cariera didactica si, respectiv, pentru cariera profesionala.
„Ordonanta de urgenta privind acordarea de prime pentru cariera didactica pentru personalul didactic si didactic auxiliar, dar si pentru acordarea primelor vizavi de cariera profesionala pentru personalul nedidactic. Prima de cariera didactica inseamna o prima de 1.500 lei net, din care aproximativ 30% sunt suma forfetara, adica la dispozitia cadrului didactic sau didactic auxiliar, restul banilor, 70%, in acest moment, putand fi folositi pentru cursuri de pregatire profesionala, echipamente IT, carti de specialitate si alte categorii de cheltuieli care sprijina calitatea in invatamant”, a explicat Deca.
Ea a adaugat ca prima se acorda intr-o singura transa.
„Prima instantiere este in luna octombrie a acestui an si sumele vor putea fi utilizate in anul scolar 2023-2024. Trebuie mentionat ca suma va fi acordata anual, pana in anul 2027, sursa fondurilor fiind fondurile europene. Prima de cariera profesionala acordata personalului nedidactic, care este in valoare de 500 lei pe an, similar, acordata in fiecare an in luna octombrie, pentru ca atunci, pe 5 octombrie, avem Ziua Educatiei, pana in anul 2027. Sumele pot fi folosite, in cazul personalului nedidactic, tot pentru cursuri de formare profesionala sau alte cheltuieli necesare in activitatea profesionala. Bugetul masurii de sustinere in aceasta ordonanta de urgenta, vizavi de prime, a fost stabilit la peste 2,1 miliarde de lei pe o perioada de cinci ani. Bugetul anual este in jur de 400 de milioane de lei „, a mai precizat Deca.