Surse: Compania Disney a creat un grup de lucru pentru a explora inteligenta artificiala si pentru a reduce costurile

analize

inteligenta artificiala,

Compania Walt Disney a creat un grup de lucru pentru a studia inteligenta artificiala si modul in care aceasta poate fi aplicata in cadrul conglomeratului, chiar daca scriitorii si actorii de la Hollywood lupta pentru a limita exploatarea tehnologiei de catre industrie, transmite Reuters.

Lansat la inceputul acestui an, inainte de greva scriitorilor de la Hollywood, grupul cauta sa dezvolte aplicatii AI in interior, precum si sa formeze parteneriate cu startup-uri, au declarat trei surse pentru Reuters.

Ca dovada a interesului sau, Disney are 11 locuri de munca actuale pentru care cauta candidati cu experienta in inteligenta artificiala sau invatare automata.

Pozitiile ar trebui sa acopere practic fiecare zona a companiei – de la Studiourile Walt Disney pana la parcurile tematice si grupul de inginerie al companiei, Walt Disney Imagineering, pana la televiziunea marca Disney si echipa de publicitate, care cauta sa construiasca un sistem de publicitate bazat pe IA, conform descrierilor de anunturi.

Un purtator de cuvant al Disney a refuzat sa comenteze.

Potrivit unei surse, un avocat care a vorbit sub conditia anonimatului din cauza sensibilitatii subiectului, companiile media traditionale precum Disney trebuie fie sa descopere inteligenta artificiala, fie sa piarda teren in fata altora.

IA este vazuta ca un instrument care ajuta la controlul costurilor crescande ale productiei de filme si televiziune, care pot creste la 300 de milioane de dolari pentru o lansare majora de film precum „Indiana Jones si cadranul destinului” sau „Mica sirena”. Astfel de bugete necesita venituri la fel de masive din box office, pur si simplu pentru a fi rentabile. Economiile de costuri vor fi realizate in timp, a spus persoana.

Pentru parcurile tematice, IA ar putea imbunatati asistenta pentru clienti sau poate crea interactiuni noi.

Un fost angajat a declarat ca in cadrul Proiectului Kiwi au fost folosite tehnici de invatare automata pentru a crea Baby Groot, un robot mic, care se deplaseaza singur, care imita miscarile si personalitatea personajului din „Gardienii Galaxiei”.

Invatarea automata, ramura AI care ofera computerelor capacitatea de a invata fara a fi programate, isi informeaza sistemele de detectare vizuala astfel incat este capabil sa recunoasca si sa navigheze printre obiectele din mediul sau. Intr-o zi, Baby Groot va interactiona cu oaspetii.

Inteligenta artificiala a devenit un butoi de pulbere la Hollywood, unde scriitorii si actorii il considera o amenintare existentiala pentru locuri de munca. Este o problema centrala in negocierile contractuale cu cele doua asociatii ale scriitorilor, care sunt in greva.

Disney a fost atent la modul in care discuta AI in public. Expertii in efecte vizuale care au lucrat la cel mai recent film „Indiana Jones” au subliniat munca minutioasa a mai mult de 100 de artisti care au petrecut trei ani cautand sa-l „imbatraneasca” pe Harrison Ford, astfel incat actorul octogenar sa poata aparea mai tanar la inceputul filmului.

Disney a investit in tehnologie inca de la inceputurile sale. In 1928 a aparut „Steamboat Willie” (Vaporasul Willie), primul desen animat cu sonor sincronizat. Acum detine peste 4.000 de brevete cu aplicatii in parcuri tematice, filme si marfuri.

Bob Iger, aflat acum la al doilea mandat de director executiv al Disney, a facut din adoptarea tehnologiei una dintre cele trei prioritati ale sale cand a fost numit pentru prima data CEO in 2005.

Trei ani mai tarziu, compania a anuntat o initiativa majora de cercetare si dezvoltare cu universitati tehnologice de top din intreaga lume, finantand laboratoare la Institutul Federal de Tehnologie Elvetian din Zurich si Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania. A inchis laboratorul din Pittsburgh in 2018.

Grupul de cercetare al Disney din SUA a dezvoltat o tehnologie de realitate mixta numita „Magic Bench” care permite oamenilor sa imparta un spatiu cu un personaj virtual de pe ecran, fara a fi nevoie de ochelari speciali.

In Elvetia, Disney Research a explorat IA, invatarea automata si calculul vizual, potrivit site-ului. A petrecut ultimul deceniu creand „oameni digitali” pe care ii descrie ca „identici” cu omologii lor corporali, sau personaje fantastice „manuite” de actori.

Aceasta tehnologie este folosita pentru a spori efectele digitale, nu pentru a inlocui actorii umani, potrivit unei surse familiare cu problema.

Sistemul de captare a performantei Medusa a fost folosit pentru a reconstrui fetele actorilor fara a folosi tehnici traditionale de captare a miscarii, iar aceasta tehnologie a fost folosita in peste 40 de filme, inclusiv in „Black Panther: Wakanda Forever” de la Marvel Entertainment.

„Cercetarea IA la Disney dateaza de foarte mult timp si se invarte in jurul tuturor lucrurilor pe care le vedeti in discutie astazi: putem avea ceva care sa ne ajute sa facem filme, jocuri sau roboti de conversatie in parcuri tematice” a spus un director care a lucrat cu Disney.

Hao Li, CEO si co-fondator al Pinscreen, o companie din Los Angeles care creeaza avataruri virtuale bazate pe inteligenta artificiala, a declarat ca a lucrat cu laboratorul Disney la mai multe lucrari de cercetare in timp ce studia la Zurich din 2006 pana in 2010.

„Practic, ei fac cercetari pe orice bazat pe captarea performantei oamenilor, creand fete digitale”, a spus Li. „Unele dintre aceste tehnici vor fi adoptate de entitatile Disney”.

Disney Imagineering a dezvaluit anul trecut primele initiative ale companiei intr-o experienta bazata pe inteligenta artificiala, robotul de cabina D3-09 din hotelul Star Wars Galactic Starcruiser, care a raspuns la intrebari pe un ecran video, a invatat si s-a schimbat pe baza conversatiilor cu oaspetii.

„Nu numai ca este un personaj grozav cu care sa interactionezi si intotdeauna disponibil in cabina ta, ceea ce cred ca este foarte tare, dar in culise, este o piesa de tehnologie grozava”, a declarat Scott Trowbridge, directorul Imagineering.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: