SURSE Conflicte intre judecatorii CCR care au votat pentru anularea candidaturii lui Sosoaca: „Divergente de opinie asupra textului motivarii”

politica

CCR

Cei cinci judecatori CCR care au votat pentru anularea candidaturii la alegerile prezidentiale a Dianei Sosoaca, patru de la PSD si unul de la UDMR, nu se inteleg acum pe motivare, au declarat surse oficiale pentru aktual24.ro.

Conform surselor, intre judecatorii care au votat decizia de excludere exista divergente de opinie asupra textului motivarii.

Sursele au mentionat ca Iuliana Scantei (PNL) nu isi isuseste motivarea Curtii, ea va redacta o opinie separata la text in care critica decizia.

Attila Varga (UDMR) este de acord cu decizia, dupa ce in presa au aparut pe surse informatii ca s-ar fi razgandit.

Sedinta pentru validarea motivarii in cazul Sosoaca va incepe la ora 16.00.

Biroul Electoral Central a decis, duminica seara, sa respinga noua candidatura a Presedintia Romaniei depusa sambata noapte de Diana Sosoaca.

Candidatura a fost declarat drept „inadmisibila”, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro.

Reamintim ca sambata, CCR a decis sa anuleze candidatura lui Sosoaca. Ulterior, acesta a si-a depus din nou dosarul la Biroul Electoral Central. „Diana Sosoaca si-a depus din nou candidatura sambata, la 23,50. Termenul de depunere a candidaturilor a expirat azi-noapte, la ora 24,00, iar dansa a depus la 23,50, deci in termen. Nu a mai depus semnaturile, a depus dosarul de candidatura fara semnaturi”, a declarat seful AEP, Toni Grebla.

Citeste si: Un lider PSD s-a dat de gol, a anuntat de miercuri ca Sosoaca va fi „retrasa”: „Stati sa vedem retragerea doamnei Sosoaca ce efect va avea” – VIDEO

Dan Nica, europarlamentar PSD, a anuntat inca de miercuri, la Antena 3, ca Diana Sosoaca nu o sa mai fie in cursa pentru alegerile prezidentiale. Nu exista nimic in spatiul public la acel moment care sa sugereze macar ca Sosoaca nu o sa mai fie candidata la Presedintie.

Nica, fost ministru PSD, a facut acest anunt cu o zi inainte ca Diana Sosoaca sa isi depuna candidatura si cu trei zile inainte ca CCR sa ii anuleze candidatura. Reamintim ca toti judecatorii numiti de PSD in CCR au votat pentru blocarea candidaturii lui Sosoaca.

Dan Nica: Stati sa vedem retragerea doamnei Sosoaca ce efect va avea.

Mihai Gadea: Credeti ca se va retrage?

Dan Nica: Probabil ca zilele urmatoare.

Mihai Gadea: Asa stiti dumeavoastra?

Dan Nica: Asa am citit.

Bogdan Chirieac: Dar face o alianta cu George Simion sau se retrage pur si simplu?

Dan Nica: Da…

Mihai Gadea: Da, ce?

Dan Nica: Deci, va fi una dintre miscarile foarte interesante din aceste zile.

Sociologul Sebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, anunta ca reprezentantii PSD „suna prin redactii” pentru a sustine ca nu stiau nimic de decizia CCR in cazul Sosoaca si ca dau vina pe serviciile secrete.

„His fingerprints are all over. Ce face un talhar ale carui amprente sunt peste tot la locul crimei? Suna prin redactii si le spune ca serviciile secrete i-au furat amprentele si i le-au plantat.

Da, marea problema a PSD acum este ca patru judecatori de la CCR care au scos-o din joc pe Sosoaca sunt numiti si controlati de ei, iar al cincilea de filiala PSD CV-HG-MS. Nici un alt judecator n-a vrut sa fie partas la un asemenea act antidemocratic.

Cum rezolvi problema asta? Cum iti ascunzi urmele cand ele stralucesc peste tot? Dai vina pe forte oculte, platesti in stanga si-n dreapta sa-ti sustina povestea. Operatiunea de tarare a institutiilor statului intr-o afacere electorala puturoasa, pusa la cale de un partid, continua.

Erau atat de prosti cei de la PSD sa lase urme atat de evidente? Nu asta conteaza. Cu bani si cu presa la degetul mic orice urme pot fi sterse. Dar, da, actiunea arata multa disperare, caci pe Marcel nu prea il vor romanii, deci trebuie sa li se indese pe gat”, a scris Lazaroiu pe Facebook.

Presedintele PSD Marcel Ciolacu, principalul beneficiar al deciziei judecatorilor PSD din CCR de anulare a candidaturii Dianei Sosoaca, sustine ca aceasta decizie reprezinta o „vulnerabilitate a sistemului democratic din Romania” si vorbeste chiar si despre „necesitatea unei ample reforme a Curtii Constitutionale”.

„Hotararea CCR in cazul doamnei Diana Sosoaca pare la prima vedere, in lipsa unei motivari, disproportionata in raport cu principiul democratic fundamental de a alege si de a fi ales.

Rolul principal al CCR este de a apara candidatii si dreptul lor de a fi alesi, nu de a fi o bariera pentru participarea lor in alegeri. Voi sustine intotdeauna ca functiile trebuie castigate la urne prin vot popular, pentru ca aceasta este esenta democratiei.

Sub aceste aspecte, consider ca CCR trebuie sa prezinte rapid motivarea care a stat la baza acestei hotarari si aceasta sa contina argumente legale si constitutionale puternice.

Altfel, vorbim de o vulnerabilitate a sistemului democratic din Romania care va impune o discutie serioasa in societate cu privire la necesitatea unei ample reforme a Curtii Constitutionale”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Ciolacu si liderii PSD sustineau pana acum ca „deciziile CCR nu se comenteaza”.

Reactia lui Ciolacu vine in urma unor ample reactii de protest fata de decizia CCR, numeroase voci din spatiul public aratand ca in spatele deciziei CCR se afla PSD, care forteaza un tur doi la prezidentiale intre Ciolacu si George Simion.

Citeste si: Fost membru CSAT: „Decizia CCR este o porcarie, luata la comanda politica. Creste in mine teama ca tara mea o apuca si ea pe calea iliberalismului, a unei conduceri autoritare”

Iulian Fota, fost consilier prezidential, fost membru CSAT si fost secretar de stat pentru afaceri strategice in Ministerul de Externe, se declara convins ca decizia CCR privind eliminarea Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala a fost luata la comanda PSD.

Nu am dovezi, dar instinctul si experienta, convingerile mele democratice si cateva elemente circumstantiale, precum sprijinul media la cateva televiziuni de casa sau originea politica a unora dintre membri, ma face sa cred ca decizia CCR legata de respingerea candidaturii Dianei Sosoaca nu este una corecta, care sa apere democratia. Dimpotriva!

De aceea, sa nu ne asteptam ca motivarea CCR sa fie una clara, scurta, la obiect. Cand comanda este politica, CCR utilizeaza tot timpul aceeasi solutie tehnica: nu precizeaza faptele care stau la baza deciziei, nu vom sti unde anume a incalcat DS Constitutia. In plus explicatia va fi una lunga, alambicata,ambigua, pentru ca fiecare sa inteleaga ce vrea.

Vom avea o motivare ermetica, pe care nu ai de unde sa o apuci. Pentru cei care au luat decizia, stiind ce porcarie fac, nu mai conteaza motivarea.Important este sa arunce un os de ros publicului.

Creste in mine teama ca tara mea o apuca si ea pe calea iliberalismului politic, a demagogiei si populismului, a unei conduceri autoritar, nedemocratica si anti-europeana. O cale deschisa, ca in anii 50 , de decizii juridice. O cale care numai sigura nu e! (aluzie la sloganul lui Ciolacu, „Calea Sigura pentru Romania” – n.red.) Vom vedea daca mai este vreun adult in camera!”, a transmis Fota, duminica.

Citeste si: EXCLUSIV Iulian Fota, fost secretar de stat MAE: „Premierul Ciolacu a sunat si a cerut sa scot de pe Facebook postarile legate de 1940. Nici in ziua de astazi nu inteleg cu ce deranjau postarile legate de 1940”

Si Tudor Chirila scoate in evidenta faptul ca decizia CCR de eliminare a Dianei Sosoaca din cursa prezidentiala este in interesul PSD, a candidatului PSD pentru Cotroceni, Marcel Ciolacu.

„Totul ca Ciolacu sa ajunga presedinte, nu? Ca CCR e o adunatura de jokeri care servesc diverse interese o stim de cand PSD macelarea legile justitiei. Ce vedem acum e doar absolutizarea abuzului de putere. Pas cu pas spre dictatura si spre stat nedrept”, a scris Chirila pe Facebook.

Toti cei patru judecatori propusi de PSD in CCR au votat pentru eliminarea lui Sosoaca: Marian Enache (presedinte, propus de PSD), Bogdan Licu (fost prim-adjunct al procurorului general, sustinut de PSD),  Cristian Deliorga (fost judecator la Curtea de Apel Constanta, propus de PSD) si Gheorghe Stan (fost sef  al Sectiei Speciale, propus de PSD). Al saselea, Attila Varga, a fost propus de UDMR, partid aliat al PSD.

Impotriva contestatiei au votat Laura Iuliana Scintei (propusa de PNL) si Mihaela Ciochina (propusa de presedintele Klaus Iohannis).

Simina Tanasescu si Livia Stanciu au lipsit de la sedinta.

Citeste si: Fost consilier prezidential, despre decizia CCR-Sosoaca: „Ceasul democratiei s-a dat 24 de ani inapoi”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: