Surse de la Washington: Biden va permite Ucrainei sa foloseasca arme americane pentru a lovi Rusia

externe

ATACMS, atac, Ucraina, Crimeea

Presedintele SUA, Joe Biden, ar fi dat unda verde Ucrainei sa foloseasca arme americane pentru lovituri in interiorul Rusiei, relateaza Deutsche Welle.

Agentiile de stiri au citat oficiali americani de rang inalt care au furnizat informatia sub rezerva anonimatului.

Informatiile vin pe fondul unor apeluri tot mai numeroase pentru ca Kievului sa i se permita sa foloseasca armamentul furnizat de aliati pentru a efectua lovituri in interiorul teritoriului rusesc.

Oficialii americani citati ar fi spus ca masura ar fi in scopul limitat de a apara Harkovul.

„Presedintele a ordonat recent echipei sale sa se asigure ca Ucraina poate folosi arme furnizate de SUA in scopuri de contracarare a focului in regiunea Harkov, astfel incat Ucraina sa poata riposta impotriva fortelor rusesti care o ataca sau se pregatesc sa o atace”, a declarat un oficial american de rang inalt, citat de agentia de presa AFP, sub rezerva anonimatului.

„Politica noastra cu privire la interzicerea utilizarii ATACMS sau a loviturilor cu raza lunga de actiune in interiorul Rusiei nu s-a schimbat”, a spus oficialul, referindu-se la rachetele cu raza lunga de actiune trimise recent de Washington la Kiev.

Sistemul tactic de rachete al armatei (ATACMS) este capabil sa loveasca tinte aflate la 300 de kilometri distanta si ajunsese deja in Ucraina luna aceasta, la indicatia presedintelui, potrivit Pentagonului.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut presiuni asupra aliatilor – in special asupra SUA – pentru a permite utilizarea armamentului cu raza de actiune mai lunga pe care il furnizeaza pentru a lovi tinte de pe teritoriul rusesc.

Tari precum Marea Britanie, Olanda si Franta spun ca Kievul are dreptul de a folosi armele lor pentru a lovi tinte militare din Rusia.

Anterior, joi, Rusia i-a avertizat pe aliatii Ucrainei sa nu permita Kievului sa lanseze lovituri pe teritoriul rusesc folosind arme occidentale.

„In cele din urma va fi foarte daunator pentru interesele acelor tari care au ales calea escaladarii tensiunilor”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pozitia NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, si-a exprimat vineri increderea ca atacurile lansate de Ucraina impotriva tintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi in conformitate cu dreptul international si responsabile.

„Cu totii speram ca aceasta se va face in conformitate cu dreptul international si intr-un mod responsabil”, a declarat Stoltenberg reporterilor la sosirea la o intalnire informala a ministrilor de externe aliati, dupa ce Statele Unite au acordat Ucrainei permisiunea de a ataca in interiorul Rusiei folosind arme americane, dar numai in apropierea regiunii Harkov, in nord-estul Ucrainei, scena unei ofensive ruse de succes de cateva saptamani.

Politicianul norvegian a raspuns astfel la intrebarea daca se teme ca Ucraina ar putea ataca statiile radar nucleare rusesti.

Intrebat daca se teme de represalii din partea Rusiei, Stoltenberg a subliniat ca Rusia este cea care a escaladat situatia prin invadarea unei alte tari si a subliniat ca „presupunerea ca Ucraina nu ar trebui sa raspunda nu este deloc rezonabila, deoarece Ucraina trebuie sa fie capabila sa-si apere teritoriul, vizand de exemplu artileria, rachetele care sunt lansate impotriva lor din interiorul Rusiei”.

De la inceputul ofensivei ruse impotriva regiunii Harkov, principalii aliati ai Statelor Unite, precum Regatul Unit si Franta, plus Stoltenberg insusi, au insistat sa fie ridicate restrictiile pentru ca Ucraina sa poata folosi armele occidentale impotriva tintelor din interiorul Rusiei.

Stoltenberg a reamintit ca, de fiecare data cand au fost luate decizii de extindere a sprijinului militar pe care statele aliate il ofera Kievului, Rusia a transmis ca „este periculos si va avea consecinte”.

„Nu este nimic nou. Face parte din eforturile (presedintelui rus Vladimir) Putin de a impiedica aliatii NATO sa sprijine Ucraina sa se apere, iar Ucraina are dreptul sa se apere si noi avem dreptul sa ne aparam”, a insistat seful NATO.

Dupa anuntul SUA, Stoltenberg a salutat faptul ca aliatii ofera sprijin Ucrainei in multe feluri.

„Nu voi intra in detalii despre tipul exact de sprijin si despre modul in care Ucraina foloseste diferitele tipuri de sprijin pe care le primeste. Ceea ce am spus de multe ori este ca trebuie sa ne amintim ca acesta este un razboi de agresiune”, a afirmat el.

„Rusia a atacat o alta tara, a incalcat dreptul international, a invadat Ucraina, iar Ucraina are dreptul la autoaparare si asta include si atacarea obiectivelor militare legitime din interiorul Rusiei”, a conchis el, avertizand in acelasi timp ca acest lucru a devenit „si mai urgent” deoarece Rusia a deschis „un nou front in nordul regiunii Harkov”.

„Rusia lanseaza atacuri pe pamant ucrainean de pe pamant rusesc, cu artilerie, cu rachete, in timp ce comaseaza trupe. Si, desigur, este foarte dificil pentru Ucraina sa se apere daca nu i se permite sa foloseasca arme avansate pentru a respinge aceste atacuri”, a subliniat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: