Surse guvernamentale: „Nu avem de unde sa dam mai mult la Educatie”. Impactul majorarilor salariale pentru cadrele medicale si politisti este de 1,3 miliarde de lei

politica

Surse guvernamentale au declarat pentru aktual24.ro ca impactul majorarilor salariale pentru sistemul medical si pentru politisti ajunge la 1,3 miliarde de lei. „Nu avem de unde sa dam mai mult la Educatie”, au precizat sursele, in conditiile in care greva profesorilor continua, fiind anuntat si un protest de strada.

„Odata cu adoptarea  memorandumului pentru profesori ne asteptam sa inceteze greva. Nu avem de unde sa dam mai mult la Educatie”, este pozitia guvernantilor.

Sursele considera ca este „partial adevarat” ca greva profesorilor este intretinuta artificial, avand in vedere ca „am luat masuri”.

„La Educatie nu mai facem cresteri”, au insistat sursele.

„Este posibil sa ramanem la nivel 4,4% deficit. Datoria publica a fost de 49,1% din PIB in martie”, au precizat oficialii guvernamentali.

Sursele au precizat ca Nicolae Ciuca nu va demisiona vineri. „Cand va veni vremea imi voi depune mandatul. Nu vreau sa plec pana nu se inchide greva”, a mentionat premierul.

Intrebat ce cauta Marcel Ciolacu zilnic la sediul Guvernului, Ciuca a precizat: „Cand cineva trebuie sa preia un mandat vine sa se documenteze”.

Ministrul Finantelor, Adrian Caciu, a apreciat joi ca niciun guvern nu isi va mai permite sa nu isi respecte angajamentele fata de sistemul de educatie, in conditiile in care a devenit evidenta forta pe care o au cadrele didactice.

„Nu cred ca vreun guvern de aici incolo isi va permite sa nu-si asume sau sa nu isi respecte angajamentul fata de educatie, pentru ca toata tara a vazut, pana la urma, forta acestei categorii socio-profesionale si mai ales, inclusiv Guvernul, a inteles cat de prioritar este acest sistem. Poate a inteles mai tarziu decat trebuia. Dar este evident ca s-a intrat intr-un alt calendar. Asumarea inseamna solidaritate, in primul rand. Pe de alta parte, inseamna si coerenta in pasii pe care ii faci. Coerenta care tine seama si de alte echilibre, echilibre cu mediul socio-economic, in care, pana la urma, ne desfasuram activitatea cu totii”, a spus Caciu, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Guvern.

Ministrul a mentionat ca „s-au gasit o serie de resurse” care vor conduce la o „redistribuire si o reprioritizare” a cheltuielilor publice, cu ocazia urmatoarei rectificari. Caciu a apreciat ca o astfel de reprioritizare este „buna”, deoarece trebuie sa se puna accent pe calitatea serviciilor din marile sisteme publice, precum educatia, sanatatea, ordinea publica, apararea si siguranta nationala. El a mai precizat ca efortul bugetar pe care il face Guvernul pentru diversele ajustari salariale este de 4 miliarde de lei.

„Am gasit aceste resurse in resursele bugetare de care dispune in acest moment Romania, prin ordonatorii de credite care vor trebui sa finanteze aceste cheltuieli. Evident, la rectificare – va fi o rectificare destul de complicata – dar se va continua prin redistribuirea resurselor si reprioritizarea unor actiuni. (…) Am avut o anumita programare bugetara si suntem intr-o procedura de deficit excesiv. Efortul total pe toate elementele de ajustare salariala pe care le avem – nu numai educatia, si celelalte domenii la care s-a actionat inclusiv azi, dar si ajungerea la grila la anexa 8 – se ridica la 4 miliarde de lei, pentru restul de an, de aici incolo”, a spus el.

Caciu a mentionat ca Guvernul nu a adoptat un act normativ care sa prevada cresterile salariale negociate de liderii de sindicat, deoarece urmeaza sa fie adoptata o noua lege unitara a salarizarii.

„La acel moment, toate aceste doleante – evident, cum au rezultat ele in urma discutiilor care vor continua – se vor revedea acolo”, a afirmat ministrul.

Ministrul a lansat un apel ca profesorii sa se intoarca la clasa, mentionand ca Guvernul nu se afla in situatia „de a trata cu superficialitate” angajamentele pe care si le-a asumat.

„Am gasit aceste solutii, la acest moment, si nu numai pentru educatie – dar in primul rand pentru educatie, unde s-au adoptat mai multe masuri – ca si pentru celelalte familii ocupationale, desi situatia economica a Romaniei nu este una extraordinar de buna. De fapt, situatia economica a Europei nu este una buna, dar pana la urma noi suntem pusi in aceste functii sa gasim solutii pentru societate”, a spus Caciu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: