Instanta Suprema intentioneaza sa sesizeze CCR in legatura cu legea pensiilor speciale, care a fost adoptat miercuri de Parlament, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro.
Joi, la ora 13.00 are loc o reuniune la ICCJ unde se va analiza legea tocmai votata in Parlament si se va decide daca e cazul sa fie sesizata CCR.
CSM a anuntat, miercuri, ca legea pensiilor speciale, adoptata de Senat, incalca „principiile constitutionale”. „Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima dezacordul fata de maniera in care Parlamentul Romaniei a inteles sa se raporteze la autoritatea judecatoreasca, prin adoptarea de masuri cu consecinte iremediabile asupra independentei justitiei si statutului magistratului”, transmite CSM.
„Avand in vedere adoptarea de catre Senatul Romaniei a proiectului de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima dezacordul fata de maniera in care Parlamentul Romaniei a inteles sa se raporteze la autoritatea judecatoreasca, prin adoptarea de masuri cu consecinte iremediabile asupra independentei justitiei si statutului magistratului.
In procesul legislativ nu a existat un dialog institutional onest intre puterea legislativa si puterea judecatoreasca, in sensul ca nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptata a proiectului de lege.
Puterea legislativa a trimis Consiliului o alta forma a proiectului de lege, care a fost avizata favorabil cu observatii prin Hotararea plenului nr. 187 din 22.12.2022. Proiectul de lege adoptat astazi a fost modificat succesiv in fata comisiilor Camerei Deputatilor si Senatului, avand o forma total diferita de cea avizata favorabil cu observatii si introduce noi conditii care nu au fost supuse dezbaterilor si cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, proiectul de lege transmis initial si adoptat de prima camera sesizata – Senatul Romaniei, nu prevedea nicio conditie de varsta pentru pensionare, ci doar reglementa vechimea minima in profesie.
Prin lipsa unei cooperari loiale, Parlamentul Romaniei a ignorat principii constitutionale, asumandu-si generarea unor vadite consecinte negative la nivelul intregului sistem de justitie.
In calitate de garant constitutional al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii considera ca astfel de modificari legislative ar trebui sa se bazeze pe un dialog autentic care sa includa toate puterile statului pentru a gasi cele mai bune solutii pentru a asigura statul de drept, independenta justitiei si previzibilitatea legii”, a transmis CSM.
Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale in forma adoptata de Camera Deputatilor. Au fost inregistrate 91 de voturi „pentru”, 19 „impotriva” si o abtinere. USR a votat impotriva proiectului de lege.
”Nu puteti fugi de adevar. Grupul USR a votat asumat impotriva acestei legi. Nu faceti decat sa salvati pensiile speciale. Nu ati taiat nicio pensie speciala. Nu treceti niicio pensie speciala pe contributivitate. Nu ati facut nicio reforma reala in sistemul de pensii. Nu ati redus aproape nicio cheltuiala cu pensiile speciale. Nu ati respectat jalonul. Ca sa fie si mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, asa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a declarat Irineu Darau.
Senatorul PSD Radu Oprea, ministru al Economiei, a declarat in plen ca ”ipocrizia USR nu are limite”.
”Va aduc aminte ca ati avut Ministerul Justitiei, nu ati facut nimic, nu ati miscat un deget, chiar nu va este rusine? Asa ceva nu credeam ca exista in Parlamentul Romaniei. Noi facem astazi ceea ce trebuia facut de mult timp, vom aduce echilibru in societate, vom raspunde unei probleme care a produs revolta in randul cetatenilor, pentru ca inegalitatile intotdeauna sunt cele care starnesc aceatsa revolta”, a spus Oprea, precizand ca proiectul este discutat cu Comisia Europeana si toate procedurile au fost acceptate iar prin adoptare, proiectul va face ca toti banii din PNRR sa ajunga in bugetul Romaniei.
Claudiu Tirziu (AUR) a spus la randul lui ca prin aceasta lege nu se rezolva de fapt nimic. ”Nu se trece pe contributivitate, nu sunt taiate cu adevarat pensiile speciale, se mai reduc niste lucruri pe ici pe colo”, a spus senatorul AUR.
Camera Deputatilor a adoptat, luni, proiectul de lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Propunerea legislativa vizeaza pensiile speciale si a fost nevoie sa se intoarca la Senat, deoarece „amendamentele admise in timpul dezbaterilor genereaza deosebiri majore de continut juridic”, fata de forma pe care a adoptat-o Senatul.
Mesajul asocitiatiei Declic, care a strans aproape 200.000 de semnaturi pentru taierea pensiilor speciale
Magistratii se vor pensiona, din acest an, incepand cu varsta de 50 de ani (care creste treptat pana la 60 de ani) si vor primi pensie speciala doar daca au intre 20 si 25 de ani de vechime in aceasta functie. Asta inseamna ca nu vom mai vedea avocati care, dupa 5 ani de magistratura, primesc pensii speciale. De asemenea, nicio pensie nu va fi mai mare decat salariul.
Treptat, vor creste perioada de calcul a pensiei si varsta de pensionare pentru toate categoriile de speciali. Iar noi trebuie sa ramanem vigilenti, ca sa ne asiguram ca aceasta lege se va aplica in urmatorii ani.
Iti spun drept, am spart gheata si sunt convinsa ca toata mobilizarea noastra constanta din ultimii 3 ani e parte a reusitei.
A fost un efort urias facut de membrii Declic, in cadrul uneia dintre cele mai mari petitii ale Comunitatii. Suntem peste 174.000 de semnatari ai petitiei, cam cat pensionarii speciali din aceasta tara.
Si am reusit sa punem presiune pe politicieni in toate momentele cheie, in care pareau ca renunta la reforma. Iar faptul ca cei din Comisia Europeana nu au cedat la negocieri e si datorita rezistentei cetatenilor, care au dovedit ca isi doresc aceasta reforma.
Poate crezi ca ne grabim cu victoria, inainte ca legile sa treaca de Curtea Constitutionala. Insa dupa 3 ani de tactici si lupte intense, un astfel de moment trebuie sarbatorit. Iar efortul celor 174.000 de membri, apreciat. Pentru ca legea a trecut de Parlament, intr-o forma agreata cu Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Mai departe, ne vom mentine vigilenta pana la o decizie a CCR.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…