SURSE In dosarul lui Pirvulescu apare si numele lui Florin Citu. Cum a incercat Pirvulescu sa impuna in fruntea Companiei Nationale de Investitii (CNI) un apropiat fara certificat ORNISS. El avea interese de afaceri personale
Surse judiciare au detaliat pentru aktual24.ro motivele pentru care senatorul Eugen Pirvulescu a fost adus vineri dimineata la DNA. Senatorul a incercat sa isi impuna un apropiat in fruntea Companiei Nationale de Investitii (CNI) si a facut presiuni pentru ca acesta sa primeasca certificatul ORNISS.
Apropiatul respectiv se numeste Marin Tole. Acesta, care la momentul comiterii faptelor avea functia de secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, a declarat in fata procurorilor DNA ca in primavara anului 2022 a avut o discutie cu Eugen Pirvulescu, acesta propunandu-i sa devina director general al Companiei Nationale de Investitii (CNI)
Pirvulescu i-a spus lui Tole ca premierul de atunci, Florin Citu, ar fi fost de acord cu aceasta numire. Urma sa isi mai dea acordul si ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila.
Tole a mai relatat ca a fost intrebat si de ministru despre aceasta numire, el spunandu-i ca accepta numirea in functiile in care reprezentantii partidului din care provine il numesc, potrivit competentei sale profesionale, fara a avea o posibilitate deplina si reala de a refuza.
Ministrul a mentionat ca ii va semna numirea la CNI doar dupa obtinerea avizului de securitate, a avizului ORNISS.
Cum eliberarea avizului intarzia, Pirvulescu a devenit agitat si nervos, intrucat prin pozitia pe care voia ca Tolesa o ocupe isi dorea sa aiba posibilitatea de a gestiona indirect anumite proiecte de investitii derulate prin CNI.
De asemeni, Pirvulescu urmarea sa il instaleze in functia de director general adjunct pe Catalin Burcescu, o alta persoana apropiata de el.
Pirvulescu a facut presiuni asupra lui Tole pentru a se intalni direct cu directorul ORNISS, Mariu Petrescu, cu care Tole se cunoastea, pentru a-l convinge sa elibereze mai repede certificatul ORNISS.
Senatorul Eugen Pirvulescu este suspectat de DNA de instigare la cumparare de influenta intr-un dosar de coruptie privind eliberarea unui certificat ORNISS, au relatat surse judiciare pentru aktual24.ro. El a fost adus vineri dimineata la sediul DNA pentru audieri.
Certificatul ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat) este un document care atesta ca o persoana are autorizatia de a accesa, manipula sau utiliza informatii clasificate (secrete de stat sau secrete de serviciu) din Romania, in conformitate cu legislatia nationala si standardele de securitate.
Fara acest certificat, nu pot fi ocupare anumite pozitii extrem de influente in statul roman.
Persoana care doreste sa obtina acces la informatii clasificate este supusa unui proces de verificare de catre autoritatile de securitate. Aceasta include verificarea cazierului judiciar, anchete in legatura cu comportamentul si integritatea persoanei, dar si evaluarea riscurilor potentiale.
Evaluarea de securitate: ORNISS efectueaza o evaluare a securitatii pentru a stabili daca persoana este demna de incredere si nu prezinta riscuri de compromitere a informatiilor sensibile.
Emiterea certificatului: Dupa finalizarea verificarii si evaluarii, se emite certificatul, care confera persoanei dreptul de acces la informatii clasificate, in functie de nivelul necesar activitatilor sale.