Presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu prevederile proiectului de lege adoptat marti de Senat prin care se interzice in scoli si universitati orice referire la identitatea de gen, au declarat pentru Digi24.ro surse politice. Seful statului nu va promulga legea atunci cand aceasta va ajunge la Administratia Prezidentiala, au precizat sursele citate.
Iohannis s-a declarat in repetate randuri un sustinator al drepturilor si libertatilor individuale si s-a opus initiativelor de limitare a acestora. La referendumul pentru familie, sustinut de PNL in 2018, seful statului a refuzat sa indemne cetatenii la vot si s-a prezentat la urne seara tarziu, pentru a nu-si mobiliza simpatizantii.
Iohannis s-a implicat personal in campanii pentru egalitatea de gen si de sanse, fiind campion al HeforShe, o campanie initiata de ONU, care promoveaza egalitatea de gen si incurajeaza emanciparea femeilor.
Universitatea Bucuresti si SNSPA au reactionat deja dur fata de proiectul votat in Senat de catre PSD si PMP.
Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative considera ca este regretabil faptul ca subiecte importante, cu consecinte deosebite pentru societatea romaneasca, se legifereaza intr-o maniera superficiala, fara intelegerea conceptelor si fara consultarea partenerilor sociali relevanti, in speta comunitatea stiintifica academica.
Mai mult, se arata intr-un comunicat al SNSPA, activitatea mediului universitar „a fost bruiata de ingerinte politice, inca o data, actorii politici incalcand autonomia universitara”.
„Fara a clarifica ce presupune exact fenomenul de ‘prozelitism pe baza criteriului de sex, cat si a celui de gen’, observatie regasita si in punctul de vedere al Guvernului, care nu a sustinut adoptarea acestei initiative legislative, plenul Senatului a votat marti, in calitate de for decizional. Pe motivul existentei unui pericol real in sistemul de invatamant, fara a face vreo dovada in acest sens, textul amendamentelor adoptate arata ca cei care le-au propus nu inteleg de fapt conceptele fundamentale pe care le folosesc. Amendamentul introdus la Legea educatiei nationale reprezinta o incalcare flagranta a autonomiei universitare. Parlamentul nu are niciun fel de atributii sa stabileasca curricula in universitati, nici pe cea din invatamantul preuniversitar”, arata comunicatul SNSPA.
In context, cadre didactice, studenti si absolventi din cadrul SNSPA „se asociaza tuturor colegilor din alte universitati si centre universitare care si-au exprimat deja pozitia referitoare la adoptarea acestei initiative legislative a Parlamentului”.
„SNSPA incurajeaza abordarea critica, parteneriatul intelectual si cooperarea si asigura libertatea cercetarii in ceea ce priveste stabilirea temelor, alegerea metodelor, procedeelor si valorificarea rezultatelor, conform legii. Nimeni nu are dreptul sa manipuleze, indoctrineze si sa educe dogmatic in interiorul spatiului universitar (laic) si, prin aceasta, sa incalce dreptul studentilor, cadrelor didactice sau cercetatorilor la obiectivitate in cunoastere si la formare stiintifica adecvata domeniului de studii”, puncteaza SNSPA.
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…
Estonia, prin Ministerul sau al Apararii, a exprimat interesul pentru achizitionarea de arme produse in…
USR a dat publicitatii, sambata, un sondaj de opinie realizat de firma Verifield, care arata…