Surse: Liderii PNL s-au prins ca lui Ciolacu „ii este teama” sa preia guvernarea. I-au cerut lui Ciuca sa ii bage in fata pe Budai si Caciu in negocierile cu sindicatele din educatie
Presedintele PNL Nicolae Ciuca a avut, vineri, o discutie cu prim-vicepresedintii PNL, au declarat surse politice, pentru News.ro. Discutiile au vizat strategia formatiunii, in contextul amanarii rotatiei premierilor pana dupa solutionarea problemelor din educatie.
Liberalii i-au transmis sefului Executivului solicitarea ca ministrul de Finante, Adrian Caciu, si ministrul Muncii, Marius Budai, sa se ocupe de negocierile cu sindicatele din invatamant pana cand vor fi rezolvate cerintele dascalilor privind majorarile salariale. De asemenea, acestia considera ca PSD ar vrea sa amane pe o perioada mai indelungata rotatia guvernamentala, in conditiile in care liderului social-democratilor, Marcel Ciolacu, i-ar fi teama sa preia guvernarea in timpul grevrei din educatie, au adaugat sursele citate.
„Noi ne asumam in continuare guvernarea si nu credem ca PSD vrea sa preia guvernarea. Vrea sa o amane minim patru luni de acum inainte. Social-democratii ar dori sa aiba loc rocada prin sesiunea parlamentara din toamna”, a declarat un lider PNL, vineri, pentru News.ro.
Sursele mentionate au sustinut ca PNL isi doreste in continuare respectarea protocolului pentru a nu aparea probleme, iar partidul vrea ca rocada sa aiba loc cel tarziu la finalul lunii iunie.
Referitor la parcursul politic al lui Nicolae Ciuca, unii liberali din conducere ar vrea ca acesta sa devina seful Senatului, in defavoarea unui post de vicepremier, dupa ce nu va mai fi prim-ministru, pentru a mai da „o smetie Guvernului” in cazul in care face greseli, au mai sustinut sursele din PNL.
O alta parte a conducerii liberale si-ar dori ca Nicolae Ciuca sa ocupe functia de vicepremier, pe viitor, poate sa aiba si un portofoliu in viitorul Guvern, au afirmat sursele citate.
Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri ca liderii coalitiei au decis sa continue dialogul cu sindicatele din invatamant si a precizat ca a convenit cu partenerii de coalitie ca, pina la solutionarea problemelor, sa nu isi depuna mandatul si sa isi asume in continuare responsabilitatea de premier.
De asemenea, Marcel Ciolacu a precizat, in conferinta de vineri in care prim-ministrul Nicolae Ciuca a anuntat ca nu isi depune mandatul, ca problemele ridicate de catre angajatii din educatie sunt unele legitime. Liderul PSD a subliniat ca, in programul de guvernare, invatamantul este o prioritate.
La randul sau, presedintele UDMR Kelemen Hunor a explicat ca rostul guvernarii este acela de la guverna pentru oameni, pentru societate, iar actuala coalitie acest lucru l-a facut si il va face. „In aceasta perioada am avut multe incendii – cu o mana am stins incendiile, cu mana cealalta am construit, fiindca acesta este rostul guvernarii”, a subliniat el.
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi la Sibiu, ca procedurile pentru rotativa guvernamentala ar trebui sa inceapa in cursul zilei de vineri, dar doar daca se incheie greva din Educatie. „Nu cred ca se va face rotatia in timpul unor negocieri”, a adaugat seful statului.
Liderii de sindicate au anuntat, joi seara, dupa noi negocieri cu Guvernul, ca au inaintat solicitarile lor, constand in majorarea veniturilor tuturor angajatilor din educatie cu 25% si ca salariul unui dascal debutant sa fie la nivelul celui mediu brut pe tara. „Sunt liberi sa-si faca calculele necesare”, sustin sindicalistii, referindu-se la guvernanti.
Pe de alta parte, Guvernul a propus, joi seara, sindicalistilor din educatie marirea veniturilor personalului nedidactic in medie cu 9%, precum si acordarea a doua prime de cate 500 de lei, in lunile iunie si octombrie, masura vizand 55.000 de angajati, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului Dan Carbunaru. El a adaugat ca pentru personalul didactic si didactic auxiliar sunt prevazute prime de 1.000 de lei in luna iunie, respectiv 1.500 de lei in luna octombrie.