Sute de fermieri olandezi isi inchid voluntar fermele de animale. UE le acorda compensatii financiare

externe

ferma de vaci, olanda

UE a aprobat o schema de 1,5 miliarde de euro pentru a cumpara ferme olandeze si a reduce emisiile de azot, relateaza Euronews.

Peste 750 de fermieri olandezi au semnat pentru un program guvernamental de rascumparare.

Aceasta initiativa face parte din eforturile Tarilor de Jos de a reduce drastic emisiile de azot, o sursa importanta fiind reprezentata de fermele de crestere a animalelor.

Fermierii din Tarile de Jos au organizat proteste cu privire la obiectivele de reducere a emisiilor incepand din octombrie 2019.

Aproape 1,5 miliarde de euro au fost alocate la inceputul acestui an pentru a despagubi fermierii care inchid in mod voluntar fermele situate in apropierea rezervatiilor naturale. Se asteapta ca aproximativ 3.000 de ferme sa fie eligibile.

Coalitia guvernamentala demisionara de la Amsterdam doreste sa reduca emisiile, predominant de oxid de azot si amoniac, cu 50% la nivel national pana in 2030.

De ce doreste Olanda sa inchida ferme?

In ciuda dimensiunilor sale reduse, Olanda este al doilea exportator mondial de produse agricole ca valoare, dupa SUA.

Potrivit biroului national de statistica, exporturile agricole olandeze au fost in valoare de 122,3 miliarde de euro anul trecut.

Agricultura intensiva a facut ca aceasta mica natiune sa aiba niveluri de oxizi de azot mai ridicate decat permit reglementarile UE. Aceste emisii agraveaza schimbarile climatice si pot dauna biodiversitatii.

In ultimii ani, propunerile guvernamentale de reducere a emisiilor de azot au inclus reducerea numarului de animale cu o treime.

In luna mai, tara a primit confirmarea din partea Comisiei Europene ca aceste planuri sunt permise in conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

„Schemele vor imbunatati conditiile de mediu in zonele respective si vor promova o productie mai durabila si mai ecologica in sectorul zootehnic, fara a denatura in mod nejustificat concurenta”, a declarat Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, insarcinat cu politica in domeniul concurentei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: