„Informatia care exista la ora actuala pe internet este prezentata prost. La congresele internationale se prezinta binomul medic-pacient. Niciodata medicul nu ia o decizie fara sa informeze pacientul. Eu am considerat ca este oportun sa construim aceasta platforma care este ca un ca un tabel Mendeleev in care interventiile chirurgicale sunt grupate astfel incat sa fie cat mai usor de urmarit”, a declarat medicul potrivit caruia toate informatiile de pe www.chirurgieginecologica.ro, care contine inclusiv filmulete cu interventiile chirurgicale, sunt trecute prin filtrul specialistilor.
Un spatiu insemnat pe noul site dedicat problemelor de obstetrica-ginecologie cu care se confrunta femeile este dedicat endometriozei, o boala mai putin cunoscuta cu care se confrunta tot mai multe femei din Romania. „Boala este mult mai raspandita decat ne inchipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare ca din cauza schimbarii modului de viata a femeii moderne s-a deschis usa propagarii acestei boli. Femeia concepe mult mai tarziu decat o faceau mamele noastre si pentru ca hrana este imbogatita cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesanatos de hormoni in organismul femeii, asistam la aceasta evolutie a bolii. Are o incidenta intre 15 si 18 la suta. Cele mai multe au o forma usoara si de asta nu se cunoaste, dar 40 la suta din femei au o forma grava de boala”, a explicat medicul Voicu, unul dintre putinii medici romani care opereaza endometrioza in forma avansata si fondator al singurului centru de chirurgie a endometriozei din Romania.
O componenta a endometriozei este si infertilitatea. Intr-un an si opt luni de cand functioneaza centrul de chirurgie a endometriozei de la Timisoara au fost operate 57 de paciente. Dintre acestea 37 si-au dorit un copil, iar 14 au reusit sa conceapa: opt fara niciun fel de tratament si 6 prin fertilizare in vitro.
In ciuda acestor efecte pe care endometrioza le are asupra femeii, sistemul medical nu face nimic pentru pacientele care sufera de aceasta maladie. Practic, in sistemul public de sanatate din Romania aceasta boala nu exista. Nici in lumea medicala nu se pune accent foarte mare pe endometrioza, problema acestei boli fiind abordata doar la ultimul Congres National de Ginecologie, in rest „nu s-a intamplat nimic in Romania in legatura cu boala aceasta”.
Ce este endometrioza? Durerile puternice din perioada menstruatiei pot indica boala
Endometrioza este caracterizata prin prezenta endometrului si in alte parti, adica pe alte organe, decat in uter. Este o excrescenta care acopera in exces uterul, chiar trompele uterine, ovarele, intestinul si vezica urinara. In cazurile grave, endometrioza poate afecta pana si plamanii.
Aceasta boala poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderente pelvine, infertilitate si disfunctii intestinale si urinare. Practic este un tesut care invadeaza toate organele si le afecteaza functionarea normala. Principalul simptom este durerea, scrie Adevarul.ro.
Daca la inceput se manifesta cu dureri mari in perioada menstruatiei, in cazurile avansate de boala durerile apar si in alte zone ale corpului, si se manifesta aproape tot timpul. Pentru pacientele care sufera de endometrioza, traiul cu aceasta boala este foarte dificil, fiind afectata calitatea vietii. Medicul Voicu Simedrea insista asupra faptului ca femeile nu ar trebui sa accepte ca o normalitate durerile mari in perioada ciclului menstrual.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook