„O sa iau salariul taiat la jumatate. Sa traiasca ei cu banii astia”. Pacaleala PSD privind cresterile salariale a luat sfarsit. Noi proteste in spitalele din tara
Cateva zeci de angajati ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitala protesteaza, marti, in curtea spitalului, nemultumiti ca, odata cu reducerea sporurilor, salariile lor ar urma sa scada cu pana la 1.400 de lei. Si la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi, aproape 100 de angajati au iesit in fata unitatii, avand aceleasi nemultumiri.
Cateva zeci de angajati ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitala protesteaza din nou, marti, in curtea spitalului. Oamenii au coli A4, cu mesajul „Protest spontan”, si spun ca, desi lucreaza in conditii de risc maxim, cu pacienti bolnavi de tuberculoza sau cu HIV/SIDA, sporurile le-au fost diminuate si urmeaza sa primeasca cu pana la 1.400 de lei mai putin la salariu.
Protestul nu afecteaza activitatea din unitatea medicala, dar salariatii sunt decisi sa continue actiunea pana la rezolvarea problemei, precizeaza news.ro.
Plafonarea sporurilor si reducerea de venituri odata cu aplicarea acesteia este, de asemenea, principala nemultumire a angajatilor de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iasi. Aproximativ 100 persoane au iesit, marti, in fata unitatii medicale si cer salarii decente, in concordanta cu munca pe care o depun.
„Daca nu ne dati, macar nu ne luati”, scrie pe unele dintre afisele pe care le tin in mana angajatii.
„Ne confruntam cu toate bolile pamantului, TBC, HIV, cu puroi, iar ei ne-au taiat toate sporurile. Luna asta am luat 1.500 de lei. Sa traiasca ei cu banii astia. Lucram in coditii mizerabile, ne tusesc pacientii in fata si noi nu suntem protejati”, a explicat Elena Boaca, infirmiera, pentru Mediafax.
„O sa iau salariu taiat la jumatate, pentru ca acesta era sporul de tuberculoza, care ni s-a taiat. Nu stiu cine a luat decizia asta, cert este ca nu mai putem muncii in aceste conditii. Suntem expusi riscului de imbolnavire si ei ne taie sporurile”, a spus Alina Mihut, asistent medical al Institutului Marius Nasta.
Multi brancardieri si infirmiere s-au plans ca li s-a taiat din salariu, in conditiile in care, munca lor este si una fizica.
„Sa vina ei sa lucreze in puroaiele in care stam noi pe sectia de ATI si pe toate sectiile pentru ca peste tot e asa. Sa vina aici sa traga de bolnavi. Noi ii ridicam cu carca pentru ca nu avem cu ce sa lucram. Stie cineva? Ei ne-au spus sa nu mai spunem la nimeni. Eu am fost operata ca mi s-a rupt clavicula pentru ca am ridicat bolnavii. Noua, infirmierelor si brancardierilor nu ne-au marit salariul, dar ne-au taiat 45% din salariu”, a precizat una dintre infirmierele spitalului.
Nici la Iasi, activitatea spitalului nu este afectata de protest.
Salariatii din cele doua unitati au protestat si inainte de Paste.
Noul regulament-cadru al sporurilor din sistemul sanitar, adoptat in urma cu doua saptamani de Guvern, starneste mari nemultumiri printre angajatii din sanatate consultati de HotNews.ro. Cei mai afectati par sa fie asistentii si infirmierii, care, potrivit estimarilor lor, ar urma sa aiba scaderi salariale intre 1.000 si 1.400 de lei in urma aplicarii noii legi a salarizarii si a noului regulament al sporurilor. In ceea ce ii priveste pe medici, „oamenii sunt nemultumiti, vor fi categorii care probabil vor pierde la venituri”, iar „la unele spitale, va fi o crestere salariala de doar 50 de lei pentru urmatorii 4 ani”, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Pope, prim-vicepresedintele Sanitas. Liderul sindical acuza ca aplicarea noii legi si a noilor sporuri creeaza „un intreg haos” in sistem.
Salariile medicilor si asistentilor vor creste in luna martie cu procente cuprinse intre 70% si 172%, fata de nivelul din luna ianuarie, potrivit legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului medical din fondurile publice, anuntase, pe 8 februarie, ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, intr-o conferinta de presa, la scurt timp dupa instalarea in functie.
Ministrul Sanatatii a dat asigurari, la acea vreme, ca exista bani cuprinsi in buget pentru aceste majorari subtsantiale, adaugand ca „Principala mea temere este sa avem un act medical de calitate, corespunzator acestor salarii. Aducem salariile aproape la nivelul Uniunii Europene, deci cred ca trebuie sa oferim si servicii la nivel de Uniunea Europeana. In acest moment nu mai exista scuza.”
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.