Taiwanul, mesaj clar adresat Chinei: „Ne vom apara suveranitatea”. Beijingul raspunde furios: „Va fi o catastrofa profunda daca Taiwanul depaseste orice linie rosie”
Presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a transmis sambata un mesaj de Anul Nou catre liderii Chinei: conflictul militar nu este solutia. Beijingul a raspuns cu un avertisment dur ca daca Taiwanul va depasi orice linie rosie, acest lucru va duce la o „catastrofa profunda”, informeaza Reuters.
„Trebuie sa le reamintim autoritatilor de la Beijing sa nu judece gresit situatia si sa impiedice expansiunea interna a ‘aventurismului militar'”, a declarat Tsai sambata in discursul sau de Anul Nou, transmis in direct pe Facebook.
Taiwanul afirma ca este o tara independenta si a promis in mod repetat ca isi va apara libertatea si democratia.
China revendica Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind teritoriul sau propriu si a crescut presiunea militara si diplomatica in ultimii doi ani pentru a-si sublinia pretentiile de suveranitate.
Presedintele chinez Xi Jinping a declarat vineri, in discursul sau de Anul Nou, ca unificarea completa a „patriei” este o aspiratie impartasita de oamenii de pe ambele parti ale Stramtorii Taiwan.
Sambata, dupa discursul lui Tsai, Zhu Fenglian, purtatorul de cuvant al Biroului pentru afaceri cu Taiwan de la Beijing, a declarat: „Suntem dispusi sa depunem eforturi pentru perspectiva reunificarii pasnice. Dar daca fortele separatiste ‘independentiste din Taiwan’ continua sa provoace si sa constranga, sau chiar sa treaca orice linie rosie, va trebui sa luam masuri decisive”.
Afirmarea independentei nu va face decat sa arunce Taiwanul intr-o „prapastie adanca” si sa aduca o „catastrofa profunda”, a adaugat Zhu.
In ultimele luni, Beijingul a trimis in mod repetat misiuni aeriene deasupra stramtorii Taiwan. Taiwanul a declarat ca nu va ceda in fata amenintarilor.
„Armata nu este cu siguranta o optiune pentru rezolvarea dezacordurilor dintre cele doua maluri ale stramtorii. Conflictele militare ar avea un impact asupra stabilitatii economice”, a declarat Tsai.
Pentru a reduce tensiunea din regiune, atat Taipei, cat si Beijingul trebuie „sa depuna eforturi pentru a avea grija de mijloacele de trai ale oamenilor si sa calmeze inimile oamenilor” pentru a gasi impreuna solutii pasnice la probleme, a spus ea.
De asemenea, Tsai a declarat ca Taiwanul va continua sa monitorizeze situatia din Hong Kong, adaugand ca interferentele in recentele alegeri legislative si arestarile din aceasta saptamana ale personalului de conducere de la publicatia de presa pro-democratica Stand News „au facut ca oamenii sa fie si mai ingrijorati in privinta drepturilor omului si a libertatii de exprimare din Hong Kong”.
„Ne vom pastra suveranitatea, vom sustine valorile libertatii si democratiei, vom apara suveranitatea teritoriala si securitatea nationala si vom mentine pacea si stabilitatea in regiunea Indo-Pacific”, a declarat Tsai.