Taiwanul nu se lasa intimidat de China: „Suntem o insula a rezistentei. Vom continua sa ne consolidam apararea nationala, China nu ne ofera libertate”
Presedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, anunta ca planurile Chinei pentru Taiwan nu ofera nici libertate, nici democratie, iar insula va continua sa isi construiasca apararea, informeaza The Guardian.
Nimeni nu va forta Taiwanul sa urmeze calea trasata de Beijing, a promis presedintele Tsai Ing-wen cu ocazia zilei nationale a Taiwanului, angajandu-se sa continue sa consolideze apararea militara a insulei.
Ca raspuns la amenintarile repetate ale liderilor chinezi ca intr-o zi vor cuceri Taiwanul – cu forta, daca va fi nevoie – si vor rasturna guvernul sau ales in mod democratic, Tsai a declarat ca Taiwanul este hotarat sa se apere pe sine si sa-si apere viitorul, care „trebuie sa fie decis in conformitate cu vointa poporului taiwanez”.
Tsai a facut aceste comentarii in cadrul unor festivitati oficiale organizate duminica la Taipei, la finalul uneia dintre cele mai tensionate saptamani dintre China si Taiwan din ultimele decenii, care a inclus un numar record de zboruri militare chinezesti in zona de aparare a Taiwanului si un discurs al presedintelui chinez Xi Jinping, care a promis reunificarea cu Taiwanul.
Tsai a declarat ca Taiwanul nu va „actiona in mod pripit”, dar „nu trebuie sa existe absolut nicio iluzie ca poporul taiwanez va ceda la presiuni”.
„Vom continua sa ne consolidam apararea nationala si sa ne demonstram hotararea de a ne apara pentru a ne asigura ca nimeni nu poate forta Taiwanul sa urmeze calea pe care China ne-a trasat-o”, a declarat ea. „Aceasta deoarece calea pe care China a trasat-o nu ofera nici un mod de viata liber si democratic pentru Taiwan, nici suveranitate pentru cei 23 de milioane de locuitori ai nostri.”
Discursul lui Tsai a marcat ultimul eveniment-cheie pentru Ziua celor zece duble, aniversarea nationala a Taiwanului care comemoreaza oficial revolta Wuchang din 1911 si rasturnarea dinastiei Qing aflate la putere, care a dus la crearea Republicii Chineze.
Taiwanul s-a confruntat cu amenintari tot mai intense din partea Chinei, in timp ce a construit relatii mai bune cu Japonia, SUA, Marea Britanie, Australia, Canada, precum si cu alte tari europene, inclusiv Lituania, Republica Ceha, Polonia, Franta.
La sfarsitul razboiului civil din China, in 1949, guvernul Kuomintang, care a pierdut, s-a refugiat in Taiwan, infiintand Republica Populara Chineza (Taiwan), in timp ce partidul comunist a infiintat Republica Populara Chineza pe continent.
Partidul comunist nu a condus niciodata Taiwanul, dar il revendica, sustinand ca este provincie separatista. Xi Jinping a catalogat guvernul din Taiwan drept separatist si a promis sa cucereasca insula, cu forta daca este necesar. Tsai spune ca Taiwanul este deja o natiune suverana, fara a fi nevoie sa declare independenta.
In discursul sau, Tsai a spus ca 72 de ani de dezvoltare au transformat fata natiunii, dar hotararea de a sustine suveranitatea a ramas neschimbata si este impartasita dincolo de liniile de partid.
„Taiwanul nu mai este vazut ca fiind orfanul Asiei, ci ca o insula a rezistentei”, a declarat ea. „Dedicarea armatei noastre de a ne proteja natiunea si intelegerea de ce luptam isi are radacinile in aceasta convingere, transmisa generatie dupa generatie”.
Festivitatile s-au incheiat cu demonstratii aeriene ale fortelor aeriene si cu o expozitie de echipamente militare ale Taiwanului. Defilarea a fost condusa de echipa olimpica a Taiwanului, inclusiv de serviciile civile, armata si personalul de interventie in caz de pandemie.
La sfarsitul saptamanii trecute, in weekendul zilei nationale a Chinei, armata chineza a trimis aproximativ 150 de avioane in zona de identificare a apararii aeriene a Taiwanului – o zona mare de protectie a spatiului aerian suveran al Taiwanului – in ceea ce a fost catalogat de SUA drept un act de intimidare „provocator”.