Taiwanul studiaza cu atentie invadarea Ucrainei in perspectiva unui atac al Chinei: „Armata ucraineana a folosit din plin razboiul asimetric, foarte eficient”
Strategii militari taiwanezi au studiat invazia Rusiei in Ucraina si rezistenta acestei tari pentru strategia de lupta a insulei in cazul in care vecinul sau gigant, China, isi va pune vreodata in practica amenintarea de a le cuceri cu forta, informeaza influenta publicatie japoneza Asahi.
Desi guvernul taiwanez nu a raportat nicio activitate neobisnuita din partea armatei din China, tara care considera insula ca fiind propriul teritoriu, Taipei si-a ridicat nivelul de alerta.
Utilizarea de catre Rusia a rachetelor de mare precizie, precum si rezistenta bine gandita tactic a Ucrainei, in ciuda faptului ca este depasita numeric si in armament, sunt urmarite cu atentie in cercurile de securitate din Taiwan, ale carui forte proprii sunt, de asemenea, eclipsate de cele ale Chinei.
Presedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a sustinut ideea „razboiului asimetric”, pentru a-si face fortele mai mobile si mai greu de atacat, de exemplu cu rachete montate pe vehicule.
Ma Cheng-Kun, director al Institutului de studii superioare pentru afaceri militare de la Universitatea Nationala de Aparare din Taiwan, a declarat ca Ucraina a folosit acelasi concept cu arme mobile pentru a bloca fortele rusesti.
„Armata ucraineana a folosit din plin razboiul asimetric, foarte eficient, si pana acum a reusit sa tina in frau cu succes avansul Rusiei”, a adaugat Ma, consilier guvernamental pe probleme de politica chineza.
„Este exact ceea ce fortele noastre armate au dezvoltat in mod proactiv”, a spus el, aratand arme precum racheta antiracheta Kestrel, usoara si dezvoltata pe plan intern, lansata de pe umar, proiectata pentru razboiul de aproape: „Pornind de la performantele Ucrainei, putem fi si mai increzatori in ale noastre.”
Taiwanul a dezvoltat si alte rachete care pot ajunge pana departe in China.
Saptamana trecuta, Ministerul Apararii a declarat ca intentioneaza sa isi dubleze capacitatea anuala de productie de rachete, ajungand la aproape 500 in acest an, inclusiv versiunea imbunatatita a rachetei Hsiung Feng IIE, racheta de atac terestru cu raza mai lunga de actiune Hsiung Sheng, despre care expertii militari spun ca este capabila sa loveasca tinte mai departe in interiorul Chinei.
Ministerul taiwanez al Apararii afirma ca „intelege indeaproape” situatia internationala in materie de securitate si ca lucreaza din greu pentru a-si „imbunatati in permanenta armamentul si capacitatea de lupta a apararii nationale”.
Exista totusi diferente mari intre pozitiile Taiwanului si Ucrainei.
Guvernul taiwanez a scos in evidenta in repetate randuri, de exemplu, bariera naturala a stramtorii Taiwan care il separa de China. Ucraina are o frontiera terestra lunga cu Rusia.
Strategii spun ca Taiwanul poate, de asemenea, sa detecteze cu usurinta semnele miscarilor militare chineze si sa faca pregatiri inainte de o invazie in care China ar trebui sa mobilizeze sute de mii de soldati si echipamente precum navele, care ar putea fi usor vizate de rachetele taiwaneze.
Pentru a pune cizma pe solul Taiwanului, China ar trebui sa traverseze stramtoarea, „deci este un risc mult mai mare” pentru China, a declarat Su Tzu-yun, cercetator asociat la cel mai important grup de reflectie militara din Taiwan, Institutul de Cercetare pentru Aparare si Securitate Nationala.
In fundal se profileaza eterna dezbatere – careia razboiul din Ucraina i-a dat un nou accent – daca fortele americane ar merge in ajutorul Taiwanului in cazul unui atac chinezesc. Washingtonul practica „ambiguitatea strategica” pe aceasta tema, fara a da un raspuns clar in ambele sensuri.
Lo Chih-cheng, un deputat de rang inalt din partea Partidului Democrat Progresist, aflat la guvernare, care face parte din comisia parlamentara pentru aparare si afaceri externe, a declarat ca faptul ca administratia Biden a trimis saptamana trecuta o echipa de fosti oficiali de top in Taiwan, la scurt timp dupa invadarea Ucrainei, ar trebui sa risipeasca ideea ca nu se poate conta pe Statele Unite.
„In acest moment a trimis un mesaj catre poporul taiwanez, ca Statele Unite sunt o tara de incredere”, a declarat el marti la un podcast de partid.
Taiwanul, un mare producator de semiconductori, spera ca importanta sa geografica si a lantului de aprovizionare il face diferit de Ucraina.
Dar faptul ca administratia Biden a exclus in mod repetat trimiterea de trupe in Ucraina a provocat neliniste pentru unii din Taiwan.
„Oare oamenii din Taiwan chiar cred acum ca Occidentul si Statele Unite vor veni in continuare sa ne salveze?”, a declarat Chao Chien-min, fost sef adjunct al Consiliului pentru afaceri continentale din Taiwan, in prezent la Universitatea de Cultura Chineza din Taiwan.