Talibanii ii interzic raportorului special al ONU privind situatia drepturilor omului din Afganistan sa intre in tara

externe

Talibanii i-au interzis raportorului special al Natiunilor Unite, Richard Bennett, sa intre in Afganistan a declarat purtatorul de cuvant al administratiei pentru radiodifuzorul local Tolo, acuzandu-l de „propaganda”, informeaza Reuters.

In 2022, Bennett a fost numit de Consiliul pentru Drepturile Omului al Natiunilor Unite sa monitorizeze situatia drepturilor omului din Afganistan, dupa ce talibanii au preluat conducerea in anul precedent.

Bennett, care a spus anterior ca tratamentul la care sunt supuse de catre talibani femeile si fetele ar putea echivala cu o crima impotriva umanitatii, are sediul in afara Afganistanului, dar a vizitat de mai multe ori tara pentru a cerceta situatia.

Intr-o declaratie, Bennett i-a indemnat pe talibani sa anuleze decizia si a spus ca va continua sa tina legatura cu afganii din interiorul si din afara tarii.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al administratiei talibane, Abdul Qahar Balkhi, a declarat pentru Reuters ca Bennett „nu a putut obtine o viza de calatorie in Afganistan”.

„Chiar si dupa ce i s-a cerut in mod repetat domnului Bennett sa respecte profesionalismul in munca, s-a decis ca rapoartele sale se bazeaza pe prejudecati si glume daunatoare (intereselor) Afganistanului si poporului afgan”, a spus Balkhi.

Purtatorul de cuvant al administratiei talibane, Zabihullah Mujahid, a declarat anterior ca talibanii respecta drepturile femeilor in conformitate cu interpretarea legii islamice si obiceiurile locale. El i-a spus lui Tolo ca lui Bennett nu i se va permite sa intre in Afganistan, o interdictie publica rara a unui oficial strain.

„Calatoria domnului Bennett in Afganistan a fost interzisa pentru ca a fost desemnat sa faca propaganda in Afganistan… Obisnuia sa exagereze probleme minore si sa le propage”, a spus Mujahid, potrivit lui Tolo.

Bennett a declarat ca si-a luat in serios responsabilitatile ca expert desemnat de ONU.

„Aceasta (functie) include actionarea intotdeauna intr-o capacitate independenta, oferirea unei evaluari impartiale a faptelor pe baza standardelor si metodologiilor privind drepturile omului recunoscute la nivel international si sustinerea celor mai inalte standarde de eficienta, competenta si integritate”, a spus el.

La trei ani dupa ce fortele straine s-au retras, talibanii nu au fost recunoscuti oficial de niciun guvern strain.

Oficialii straini, inclusiv Washingtonul, au spus ca drumul catre recunoastere este blocat pana cand talibanii vor schimba politica privind drepturile femeilor, care le interzice majoritatii fetelor cu varste de peste 12 ani sa mearga la scoli si la universitati, interzicandu-le sa intre in parcuri si sa porneasca in calatorii pe distante lungi neinsotite de un barbat.

Activele bancii centrale din Afganistan au fost inghetate si multi oficiali talibani inalti sunt supusi restrictiilor de calatorie de catre ONU, care ii obliga sa caute scutiri pentru a intra in alte tari.

ONU a incercat sa gaseasca o abordare internationala unificata pentru a trata talibanii. In iunie, inalti oficiali ONU si trimisi din pana la 25 de tari s-au intalnit cu talibanii in Qatar, fiind criticati de grupurile pentru drepturile omului ca nu au inclus femeile afgane si reprezentantii societatii civile la intalnire.

Misiunea ONU in Afganistan opereaza si din Kabul si monitorizeaza si raporteaza problemele legate de drepturile omului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: