Talibanii afgani au declarat marti ca au inabusit protestele intr-o provincie din nord iscate in urma incercarilor fortelor de securitate de a eradica cultivarea macului de opiu, care genereaza venituri pentru multi fermieri saraci, potrivit Reuters.
Purtatorul de cuvant Zabihullah Mujahid a declarat ca o delegatie din Kabul, condusa de seful statului major al armatei, va calatori saptamana aceasta in Badakhshan pentru a investiga tulburarile civile, de altfel rare de la preluarea puterii de catre talibani in 2021.
De atunci, talibanii au promis ca vor restabili controlul asupra intregii natiuni sfasiate de razboi si uneori au intervenit in forta la protestele din zonele urbane, in special impotriva deciziilor care restrictioneaza accesul femeilor la educatie si la multe locuri de munca.
„Problema din Badakhshan poate fi rezolvata”, a spus Mujahid. „Doi dintre compatriotii nostri si-au pierdut viata in timpul ciocnirilor, drepturile lor vor fi respectate”, a spus el, adaugand ca autoritatile se vor intalni cu rudele si vor lua o decizie cu privire la despagubiri pentru decesele lor.
Firma internationala de cercetare Alcis a lansat cercetari bazate pe date satelitare, anul trecut, care arata ca a existat o reducere drastica a productiei de opiu in majoritatea provinciilor intre 2022 si 2023, adesea cu peste 90%. Cu toate acestea, a remarcat ca in Badakhshan, suprafata de pamant folosita pentru cultivarea macului a crescut.
Mujahid nu a detaliat cauza deceselor. Radiodifuzorul local Tolo a raportat ca cei doi au fost ucisi pe masura ce protestele au devenit violente, iar fortele de securitate au deschis focul la sfarsitul saptamanii trecute.
Zabihullah Amiri, seful departamentului media al guvernului provincial, condus de talibani, a declarat ca o delegatie oficiala din capitala provinciei a calatorit in cele doua districte pentru a organiza intalniri si ca zonele sunt acum „sub control”.
„Au acceptat cererile legitime ale oamenilor, in acest moment, nu exista probleme in districtele Argo si Darayim. Oamenii si zona sunt sub controlul fortelor de securitate, iar cea mai recenta actualizare este ca oamenii s-au angajat sa coopereze cu fortele de securitate pentru a eradica cultivarea macului”, a spus el.
Talibanii au preluat puterea in 2021, cand Statele Unite si aliatii sai si-au retras trupele dupa un razboi de 20 de ani lansat in saptamanile de dupa atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.
In 2022, liderul spiritual suprem al talibanilor a ordonat interzicerea cultivarii de narcotice in tara care era principalul producator de opiu de atunci.
Multi proprietari si muncitori afgani se bazeaza pe cultivarea macului de opiu, in special in zona de sud.
Badakhshanul are granita cu Tadjikistanul si China, cu care talibanii incearca sa imbunatateasca legaturile economice.
Populatia provinciei este predominant tadjica din punct de vedere etnic, spre deosebire de talibani, ai caror lideri de varf sunt pastun, ceea ce poate exacerba tensiunile etnice, in ciuda promisiunilor talibanilor ca vor guverna tara in interesul tuturor afganilor.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…