Tancurile israeliene au bombardat, marti, o tabara de corturi intr-o zona de evacuare la vest de Rafah, ucigand cel putin 21 de persoane, au declarat autoritatile sanitare din Gaza, inaintand spre inima orasului din sudul Gaza pentru prima data dupa o noapte de bombardamente puternice, potrivit Reuters.
La doua zile dupa ce un atac aerian israelian asupra unei alte tabere a starnit condamnarea la nivel mondial, serviciile de urgenta din Gaza au declarat ca patru obuze de tanc au lovit un grup de corturi in Al-Mawasi, o fasie de coasta unde Israelul sfatuise civilii din Rafah sa se deplaseze pentru siguranta.
Cel putin 12 dintre morti au fost femei, potrivit oficialilor medicali din enclava palestiniana condusa de militanti Hamas.
Un purtator de cuvant al armatei israeliene a spus ca „In acest moment, nu stim de acest incident”.
In centrul orasului Rafah, tancuri si vehicule blindate cu mitraliere montate au fost zarite langa moscheea Al-Awda, un punct de reper al orasului, au declarat martori pentru Reuters. Armata israeliana a declarat ca fortele sale au continuat sa opereze in zona Rafah, fara a comenta progresele raportate in centrul orasului.
Nelinistea internationala legata de ofensiva israeliana Rafah din ultimele trei saptamani s-a transformat in indignare dupa ce un atac de duminica a declansat un incendiu intr-o tabara de corturi dintr-un cartier din vest, ucigand cel putin 45 de persoane.
Israelul a spus ca a vizat doi oficiali de rang inalt al Hamas si nu a intentionat sa provoace victime civile.
Liderii mondiali si-au exprimat groaza in fata incendiului dintr-o „zona umanitara” desemnata din Rafah, unde familiile dezradacinate de luptele din alta parte au cautat adapost si au cerut saptamana trecuta implementarea unui ordin al Curtii Mondiale pentru oprirea atacului Israelului.
Mai tarziu, marti, armata israeliana a declarat ca investigheaza posibilitatea ca munitiile stocate in apropierea unui complex vizat de atacul aerian de duminica sa se fi aprins si sa fi declansat incendiul.
Atacul de marti de la Al-Mawasi a avut loc intr-o zona desemnata de Israel drept zona umanitara extinsa. Israelul a cerut civililor din Rafah sa se mute acolo cand si-a lansat incursiunea la inceputul lunii mai.
Intr-o miscare diplomatica care se presupune ca vizeaza controlul violentei, Spania, Irlanda si Norvegia au recunoscut oficial marti un stat palestinian, adancind izolarea internationala a Israelului din cauza razboiului.
Cele trei tari spera ca decizia lor va accelera eforturile de a asigura incetarea focului in razboiul Israelului impotriva militantilor Hamas, care este acum intr-a opta luna si a transformat o mare parte din teritoriul dens populat la ruine.
Potrivit locuitorilor, cartierul Tel Al-Sultan din Rafah, locul in care corturile si adaposturile au fost incendiate duminica seara este inca bombardat.
Aproximativ un milion de persoane – multe stramutate in mod repetat – au fugit de ofensiva israeliana de la Rafah de la inceputul lunii mai, a informat marti agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA).
Un videoclip obtinut de Reuters a aratat din nou familii in miscare, ducandu-si bunurile pe strazile distruse ale orasului.
Egipt, Qatar si SUA incearca sa reinvie discutiile privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor detinuti de Hamas, dar eforturile au fost ingreunate de atacul Israelului asupra Rafah, a declarat marti postul de televiziune Al-Qahera News, din Cairo, citand un inalt functionar.
De cand Israelul si-a lansat incursiunea prin preluarea controlului asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul in urma cu trei saptamani, tancurile s-au adunat la periferie si au intrat in unele cartiere estice, dar inca nu au patruns in oras in forta.
In ultimele zile, tancurile israeliene s-au indreptat spre cartierele vestice si au ocupat pozitii pe varful dealului Zurub din vestul Rafah. Marti, martorii au raportat ciocniri intre trupele israeliene si luptatorii condusi de Hamas in zona Zurub.
Martorii din centrul orasului Rafah au spus ca armata israeliana parea sa fi adus vehicule blindate comandate de la distanta si ca nu existau semne imediate de personal inauntru sau in jurul lor. Un purtator de cuvant al armatei israeliene nu a facut niciun comentariu.
Armata israeliana a declarat ca a operat peste noapte de-a lungul coridorului Philadelphi, care separa Gaza de Egipt, iar trupele au fost angajate in lupte corp la corp, au localizat puturi de tunel, arme si infrastructura militanta.
Israelul a continuat atacurile, in ciuda deciziei din 24 mai a Curtii Internationale de Justitie care i-a ordonat sa se opreasca, avand in vedere un risc ridicat de victime civile. Israelul a sustinut ca decizia suprema a instantei ONU i-a lasat un anumit spatiu pentru actiuni militare acolo.
CIJ a reiterat, de asemenea, apelurile pentru eliberarea imediata si neconditionata a ostaticilor detinuti in Gaza de Hamas.
Peste 36.000 de palestinieni au fost ucisi in ofensiva Israelului, a declarat Ministerul Sanatatii din Gaza. Israelul si-a lansat razboiul aerian si terestra dupa ce militantii condusi de Hamas au atacat comunitatile din sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigand aproximativ 1.200 de oameni si luand peste 250 de ostatici, potrivit bilanturilor israeliene.
Israelul spune ca vrea sa elimine ultimele formatiuni majore intacte de luptatori Hamas ascunsi in Rafah si sa salveze ostatici despre care spune ca sunt tinuti in zona.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un grav accident rutier grav a avut loc duminica pe DN15, in dreptul localitatii Gornesti,…
Viktor Orban pare sigur ca Europa va trebui sa-si regandeasca sprijinul pentru Ucraina, daca Donald…
Dmitri Medvedev, vicepresedinte al Consiliului de Securitate, fost presedinte al Federatiei Ruse, cunoscut pentru declaratiile…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…