externe

Tantarii-tigru, responsabili de numarul tot mai mare de cazuri de febra dengue in Europa. Specia invaziva a aparut si in Romania si intepatura sa poate fi fatala

O specie invaziva de tantar, numita tantar-tigru, a fost descoperita in 13 tari din UE, inclusiv in Romania, Franta, Spania si Grecia, expertii facand legatura intre descoperirea lor si cresterea numarului de cazuri de febra dengue in Europa.

Schimbarile climatice creeaza conditii favorabile pentru ca tantarul tigru sa se raspandeasca, a declarat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC), citat de BBC. ECDC a avertizat ca calatoriile internationale vor creste si mai mult riscul aparitiei mai multor focare europene.

Acesta a sfatuit oamenii sa indeparteze apa statuta din gradini sau balcoane, unde tantarii se pot inmulti, si sa foloseasca sprayuri anti-insecte si plase de tantari pe timp de noapte. Tantarul tigru asiatic, aedes albopictus, considerat a fi cea mai invaziva specie de tantar din lume, se raspandeste acum in Europa din „tabara de baza” din sudul Europei. Potrivit ECDC, acesta s-a stabilit in Austria, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, Romania, Slovenia si Spania.

De asemenea, a fost inregistrat in Belgia, Cipru, Cehia, Tarile de Jos si Slovacia. Tantarii-tigru raspandesc boli precum febra dengue, chikungunya si virusul Zika care, pana de curand, erau de obicei prezente doar in anumite zone din Africa, Asia si America.

Un alt tantar, aedes aegypti, care transmite febra galbena, precum si alte boli, a ajuns si in Cipru. Expertii spun ca potentialul sau de raspandire in alte parti ale Europei este „ingrijorator”, avand in vedere capacitatea sa de a transmite boli. Febra Dengue este o boala amanatoare gripei, dar ea poate deveni grava si, in unele cazuri, fatala.

Epidemiile in masa au crescut in ultimii ani. Anul trecut au fost inregistrate opt incidente de infectii multiple in Franta, patru in Italia si doua in Spania. Cele mai multe cazuri europene sunt importate – o reflectare a circulatiei internationale a persoanelor si a comertului, cazurile importate crescand pana la aproape 5.000 anul trecut.

Dar infectiile dobandite la nivel local sunt, de asemenea, in crestere: 130 de persoane au fost afectate in 2023, fata de 71 in anul precedent.

Virusul West Nile, care se transmite tot prin tantari, este acum prezent in mai multe regiuni europene decat oricand. O persoana a fost infectata cu acest virus in sudul Spaniei la inceputul lunii martie, subliniind modul in care conditiile climatice creeaza un mediu propice pentru tantari chiar si „foarte devreme in an”, a precizat ECDC.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Ciolacu si ministrii, toti intr-o autospeciala ISU la inundatiile din Galati. Pe vremea lui Ponta erau toti intr-o barca

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sambata dupa amiaza, in comuna Slobozia Conachi din judetul Galati,…

3 ore ago

Potop si in centrul si sudul Republicii Moldova. Trei femei au fost luate de suvoaie si tarate zeci de metri in centrul Chisinaului (Video)

Ploaia torentiala de azi-noapte si de astazi a provocat inundatii si in capitala, dar si…

3 ore ago

Iranul spune ca este deschis la discutii dar nu sub „amenintari si presiuni”. SUA si UE impun sanctiuni

Ministrul iranian de Externe a declarat ca Teheranul este deschis la discutii pentru a rezolva…

3 ore ago

Bill Gates: „Daca vom reusi sa evitam un mare razboi, lumea va fi lovita de o noua pandemie”

Bill Gates, fondatorul Microsoft, si-a petrecut ultimele doua decenii avertizand lumea cu privire la o…

7 ore ago

Forbes pune Romania pe primul loc intre tarile din Europa in care americanii ar putea sa se mute la pensie

Americanii care isi doresc sa se bucure in liniste de pensie pot sa se retraga…

7 ore ago

Peste 5.000 de case din Galati sunt afectate de inundatii. Au fost evacuate peste 250 de persoane

Situatie grava in urma inundatiilor din ultimele 24 de ore. ISU anunta ca peste 5.000…

5 ore ago