Tara care si-a pastrat propriul calendar si este inca in anul 2016: „Suntem unici. Nu am fost niciodata colonizati. Avem propriul nostru calendar”

life

Pe 11 septembrie, etiopienii vor sarbatori sfarsitul unui an si inceputul altuia. Cu toate acestea, cand ceasul va bate miezul noptii, tehnic va fi 2017, conform calendarului etiopian. Asadar, de ce se afla Etiopia, a doua tara ca populatie din Africa, cu sapte ani si opt luni „in spatele” majoritatii celorlalte tari? Si cum functioneaza asta pentru etiopienii care traiesc pe o planeta din ce in ce mai interconectata, care functioneaza in mare parte intr-o era complet diferita? Raspunsurile, potrivit CNN, se afla in traditiile care dateaza de secole – si un sentiment ferm al identitatii nationale.

In Etiopia, anul nasterii lui Isus Hristos este recunoscut ca fiind cu sapte sau opt ani mai tarziu decat calendarul gregorian sau „occidental”, care a fost introdus de Papa Grigore al XIII-lea in 1582.

Potrivit expertilor, Biserica Romana si-a ajustat calculul in anul 500 d.Hr., in timp ce Biserica Ortodoxa Etiopiana a optat sa ramana la datele antice.

Desi o mare parte din restul lumii a adoptat calendarul gregorian, Etiopia si l-a pastrat pe al sau.

„Suntem unici. Nu [am fost] niciodata colonizati. Avem propriul nostru calendar. Avem propriul nostru alfabet. Avem propriile noastre traditii culturale”, spune Eshetu Getachew, CEO al Rotate Ethiopia Tours And Travel.

Calendarul etiopian are multe asemanari cu calendarul copt al Bisericii Ortodoxe Copte din Alexandria, o biserica crestina ortodoxa orientala cu sediul in Egipt. Urmand un sistem solar-lunar, dureaza 13 luni, 12 dintre aceste luni avand 30 de zile. Ultima luna este formata din doar cinci zile sau sase zile in timpul unui an bisect.

Calatorii care viziteaza Etiopia sunt adesea uimiti sa afle ca s-au dus „inapoi in timp”, unii apeland la retelele sociale pentru a-si exprima nedumerirea.

Intrucat companiile si scolile internationale cu sediul in tara tind sa urmeze calendarul gregorian, multi etiopieni nu au de ales decat sa foloseasca simultan atat calendarul traditional etiopian, cat si calendarul occidental.

Unele institutii trebuie sa continue sa schimbe intre cele doua calendare, incorporand diferite date si ore, atunci cand corespondeaza cu etiopienii, in special cu cei din mediul rural, si cu cei din afara tarii.

Chiar si ceva simplu, precum solicitarea unui certificat de nastere poate pune probleme. „Sa presupunem ca un copil are trei ani si depuneti certificatul de nastere la oras sau la administratia locala. Confirmi dupa sistemul de timp etiopian si atunci trebuie sa ai incredere ca functionarul face bine conversia. Deci, exista anumite variabile, care pot duce apoi la dublarea sau triplarea zilelor de nastere”, spune istoricul german Verena Krebs, specializata in istoria europeana si africana medievala.

Calendarul traditional etiopian nu este singurul calendar diferit. In calendarul egiptean de exemplu anul 2024 corespunde anului 6266. Arabia Saudita a prioritizat in mod traditional calendarul Hijri, format din 12 luni si 354 de zile, dar a aprobat recent folosirea calendarului gregorian pentru negocierile oficiale. Calendarul ebraic este calendarul oficial al Israelului.

Krebs considera ca interesul pentru calendarul etiopian a crescut in ultimii ani, sugerand ca acest lucru poate fi legat de faptul ca este „foarte aproape” de calendarul gregorian si totusi diferit.

„Nu exista niciun motiv in afara de insusirea crestina a sarbatorilor pagane din Imperiul Roman” pentru a sugera ca Anul Nou ar trebui sa inceapa „in pragul dintre decembrie si ianuarie. Deci cred ca are mult mai mult sens, deoarece deseori coincide cu sfarsitul sezonului ploios. Nu s-a terminat inca, dar se apropie”, adauga ea.

Nu doar lunile, zilele si anii difera in Etiopia. Tara functioneaza si pe propriul sistem de timp.

Etiopia urmeaza un sistem de ceas de 12 ore, care merge din zori pana in amurg. In timp ce majoritatea tarilor isi incep ziua la miezul noptii, etiopienii folosesc un sistem de 12 ore care merge din zori pana in amurg, incepand cu ora 1 a.m. Asta inseamna ca ceea ce majoritatea oamenilor din afara tarii ar considera 7 a.m., etiopienii ar considera 1 a.m.

Acest lucru reflecta viata din Etiopia – orele de lumina din tara sunt destul de lungi, datorita apropierii sale de Ecuator.

De inteles, acest lucru poate provoca confuzie, in special pentru strainii care viziteaza tara. Totusi ei nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu orele si datele de zbor amestecate. Companiile aeriene din Etiopia folosesc calendarul european.

Etiopia a ajuns pana in 2024 – sau 2016, fara a-si schimba abordarea asupra calendarului, fara a-si schimba calendarul sau a-si modifica metoda de numarare a anilor. Dar ar putea oare conectarea din ce in ce mai a oamenilor cu restul lumii duce la schimbare? areste probabil ca acest lucru sa se schimbe in viitor, pe masura ce mai multi oameni din zonele rurale ale tarii se conecteaza cu restul lumii?

Pentru Krebs, ideea ca o tara cu o populatie de aproximativ 130 de milioane de locuitori ar trebui sa-si modifice una dintre traditiile sale de lunga durata in numele „utilitatii” este dificil de sustinut.

„Nu exista niciun alt motiv real, in afara de utilitate, pentru adaptarea la aceasta [metoda occidentala de urmarire a timpului] intr-o lume globalizata. Din perspectiva unui strain, nu cred ca nicio alta natiune ar trebui sa-si piarda propriul sistem local, care are mult mai multa semnificatie si semnificatie culturala [pentru ei]”, spune ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: