politica

Tariceanu, audiat cu usile inchise. Senatorii voteaza saptamana viitoare daca il dau pe mana DNA

Calin Popescu Tariceanu a fost audiat marti dimineata in Comisia juridica a Senatului cu usile inchise, fara presa in sala. De altfel, seful Senatului a ignorat presa si la intrare, refuzand sa faca declaratii.

Audierea de marti dimineata a liderului ALDE vine in contextul in care DNA a solicitat Senatului incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele sau, urmand ca cererea sa fie votata in plenul forului superior al Parlamentului.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anuntat la finalul sedintei ca dupa ce comisia va vota raportul, el va fi trimis in plenul Senatului pentru votul final.

„BPN a stabilit un termen pentru depunerea raportului. Nu putem prelungi, nu ne putem juca cu termenele (…) Nu este un vot pentru sau impotriva, Senatul e chemat sa exercite o anumita atributie, daca o sa o faca sau nu, o sa vedem. Nu avem inca toate elementele la indemana. Dezbaterea a fost clara, consistenta, avem o saptamana la dispozitie. Votul meu va fi unul extrem de responsabil”, a declarat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei.

Tariceanu a spus, pe 11 noiembrie, referitor la dosarul transmis de DNA catre Senat, ca, desi sunt 73 de volume, acestea reprezinta doar „maculatura” pentru a impresiona.

„Eu am serioase indoieli in privinta faptelor care ar putea sa fie in dosarul care este trimis la Senat. Cu toate ca sunt 73 de volume, ca sa impresioneze, asta inseamna 20.000 de pagini, parerea mea este ca, asa cum s-a intamplat si in dosarul precedent in care am fost acuzat si achitat, este enorm de multa maculatura. Pun acolo o hartie ca sa spuna lumea – domnule, daca sunt atat de multe pagini, or fi cine stie ce probe deosebite”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la Romania TV.

Citeste si: Dosarul de la DNA al lui Tariceanu este „beton”. Austriecii au furnizat probe „demolatoare”

Acuzatiile procurorilor

DNA a solicitat Senatului incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Calin Popescu Tariceanu. Procurorii au anuntat ca Tariceanu este acuzat ca ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentantii unei companii austriece pentru a incheia mai multe acte aditionale la un contract comercial, banii fiind folositi pentru campania electorala.

„Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autoritatilor judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece, in schimbul demersurilor depuse de acesta in exercitarea functiei, astfel incat sa se incheie mai multe acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore”, au anuntat procurorii DNA la inceputul lunii noiembrie.

Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al carei nume a fost legat si dosarul Microsoft, in care au fost implicati mai multi demnitari romani, precizeaza Mediafax.

In anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a facut un denunt cu privire la infractiuni efectuate de angajatii romani in legatura cu incheierea si derularea contractului pentru licente Microsoft din 2004 cu Guvernul Romaniei.

Fujitsu Siemens Computers a mai fost implicata in alte cauze penale privind inchirierea de licente Microsoft. In 2016, procurorii l-au acuzat pe fostul sef al Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu de abuz in serviciu, pentru ca a initiat si sustinut proiectele a doua hotarari de Guvern, prin care s-a aprobat incheierea de licente intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft. Atunci s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

9 ore ago

Trump l-a implicat pe cel mai bogat om din lume in discutiile sale cu Zelenski. „Pot sa confirm” – inalt oficial de la Kiev

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…

O oră ago

Romania TV, condamnata sa plateasca 95.000 de euro familiei Sacarin: „Incalcarea dreptului la demnitate, imagine si viata privata”

Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…

9 ore ago

Spania trimite o nava de cercetare sa scaneze fundul marii in cautarea victimelor din provincia Valencia

O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…

5 ore ago

Rusia a condamnat doi soldati care au ucis o intreaga familie in Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…

5 ore ago

SUA acuza un iranian de organizarea unui complot pentru a-l ucide pe Donald Trump

Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…

6 ore ago