Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat sambata ca legea offsohore, sursa a unui conflict intre PSD si ALDE, trebuie sa urmeze „modelul promovat de alte tari europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia”. Declaratia vine dupa ce Dragnea a amenintat cu prezenta televiziunilor la dezbaterea din comisiile parlamentare pe acest subiect.
„Dupa mai multe zile in care in Parlament a avut loc o dezbatere consistenta si utila pe tema legii offshore, chiar daca pe alocuri tensionata, vreau sa trag linie si sa precizez cateva concluzii. ALDE a avut din startul dezbaterii cateva principii care au stat la baza pozitiilor exprimate public. In acest fel, cred ca ne-am asumat rolul de busola a guvernarii, adica de a aduce o perspectiva liberala si de echilibru.
Primul principiu este ca legea offshore sa maximizeze veniturile bugetului Romaniei pentru viitorul apropiat, dar si pe termen lung. Romania are resurse naturale care pot aduce venituri insemnate ce pot fi folosite pentru proiecte de investitii pe termen lung. Rolul dezbaterii in Parlament este si de a asigura ca forma finala a legii va aduce aceste venituri, ceea ce poate fi realizat doar printr-o analiza serioasa a tuturor informatiilor relevante si proiectiilor fiscale si bugetare. Din pacate, modificarile succesive care s-au facut la proiectul legii offshore au indus reprezentantilor ALDE un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor; mai ales in lipsa multor informatii relevante.
Al doilea principiu este ca Romania sa isi asigure securitatea energetica si sa reduca complet dependenta de gazul rusesc, concomitent cu atingerea unui obiectiv ambitios, acela de a deveni un jucator important pe piata energetica regionala si chiar europeana. Asigurarea securitatii energetice este o componenta importanta a parteneriatului nostru cu SUA. Resursele de la Marea Neagra pot oferi posibilitatea Romaniei sa devina un actor important in regiune, care sa asigure securitatea energetica a acestei zone a Europei. Impreuna cu SUA, acesta este un obiectiv major pe care il urmarim in aceasta parte a Europei.
In al treilea rand, cred ca in privinta nivelului veniturilor ar trebui sa urmarim modelul promovat de alte tari europene precum Olanda, Marea Britanie sau Norvegia si sa avem ca obiectiv o impartire a profiturilor 50%-50%. Este varianta corecta, care are in vedere sustinerea interesului Romaniei cat si incurajarea investitorilor sa dezvolte activitatea de explorare si ulterior, de exploatare.
In urmatoarele doua saptamani, pana cand legea va fi repusa in discutie este timp sa gasim cele mai bune solutii si sa actionam conform unui principiu sanatos: ”masoara de doua ori si taie o data”. Deci sa nu ne grabim, ci sa trecem prin Parlament cea mai buna forma a legii.
Mi-as dori ca aceasta lege extrem de utila pentru viitorul economiei (si implicit al sectorului energiei) romanesti sa intruneasca consensul tuturor partidelor politice reprezentate in Parlament pentru a asigura stabilitatea legislativa pe care un astfel de proiect o presupune”, a scris Tariceanu pe Facebook.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sambata, ca s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste Legea offshore, ”in sensul ca trebuie sa se uite mai atent pe cifre”. In plus, Dragnea a spus ca dezbaterea din comisie ar trebui sa aiba loc cu toate televiziunile in sala pentru ca ”toti romanii sa vada de fapt despre ce e vorba”.
Liviu Dragnea a fost intrebat, sambata, daca s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste Legea offshore si a raspuns: ”S-a ajuns la un consens, in sensul ca trebuie sa se uite mai atent pe cifre si cred ca toti liderii de grupuri din Parlament trebuie sa se uite pe cifre si Comisia trebuie sa aiba loc cu toate televiziunile in sala, sa fie transmisa live si toti romanii sa vada de fapt despre ce e vorba”.
Intrebat cand vor fi reluate dezbaterile pe aceasta lege, Dragnea a spus ca, dupa ce presedintelui Comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, i s-a facut rau la ultima sedinta, cel mai probabil dezbaterile nu vor putea fi reluate saptamana viitoare.
”A aparut incidentul cu domnul Iancu si nu mai suntem siguri ca putem avea dezbaterea finala in comisie saptamana care urmeaza. Nu e imposibil, dar cel mai sigur este cealalta saptamana”, a mai spus Liviu Dragnea.
Dragnea a mai spus ca Ministerul de Finante a transmis deja o estimare cu privire la castigurile pe care le va avea Romania din implementarea legii.
Presedintele Comisiei pentru industrii din Camera Deputatilor, deputatul PSD Iulian Iancu, a fost dus vineri la Spitalul Floreasca, din cauza unor probleme cardiace. El ar fi urmat sa participe la o sedinta a coalitiei de guvernare pe tema Legii offshore, care a fost retrimisa in comisii de plenul Camerei Deputatilor.
Legea offshore reglementeaza modul de exploatare a gazelor din Marea Neagra.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Rusia a lansat un puternic atac cu rachete si drone asupra Ucrainei in noaptea de…
Doua rachete de semnalizare au aterizat in resedinta premierului israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Reuters. Trei suspecti…
Personalitati ale opozitiei ruse, inclusiv Iulia Navalnaia, vaduva lui Alexei Navalnii, se reunesc astazi la…
Complexitatea calatoriilor cu trenul peste granitele Europei ar putea fi usurata in curand odata cu…
Grupul de partizani Atesh a sabotat o cale ferata cheie din regiunea Zaporijia, ocupata de…