Categories: politica

Tariceanu incearca sa blocheze ancheta DNA in cazul ordonantei negre la Curtea Constitutionala

Presedintele Senatulului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca a solicitat CCR sa constate daca este un conflict institutional in cazul anchetei DNA privind modul in care a fost adoptata ordonanta de urgenta privind modificarea legislatiei penale.

„Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in baza prevederilor art. 146 lit. e) din Constitutia Romaniei, in vederea constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvernul Romaniei, pe de o parte, si Ministerul Public, prin Directia Nationala Anticoruptie, componenta a autoritatii judecatoresti, pe de alta parte. Conflictul juridic de natura constitutionala pe care presedintele Senatului il aduce in atentia CCR a fost generat de demersurile procurorilor din cadrul DNA, constand in anchetarea circumstantelor in care a fost elaborat proiectul de ordonanta de urgenta al Guvernului referitor la modificarea si completarea Codului penal, respectiv a Codului de procedura penala, fapt care a creat blocaje institutionale”, se arata intr-un comunicat al Senatului.

Calin Popescu-Tariceanu considera ca, procedand la anchetarea oportunitatii, circumstantelor si imprejurarilor elaborarii proiectului de act normativ, „reprezentantii Ministerului Public au uzurpat unele dintre competentele Guvernului, prin Ministerul de Justitie, fapt care a condus la aparitia prezentului conflict juridic de natura constitutionala, in sensul deciziilor CCR”.

„OUG nr. 13/2017 abordeaza o tema de politica penala a statului roman, or masurile de politica penala se afla in competenta exclusiva a Parlamentului si a Guvernului, alte autoritati publice, inclusiv autoritatea judecatoreasca, pot exprima puncte de vedere in aceasta materie, pot si trebuie sa fie consultate, dar nu pot avea putere de interferenta, de amestec discretionar, inclusiv de urmarire penala, nici a structurilor Parlamentului, nici a structurilor Guvernului”, se mentioneaza in sesizarea trimisa CCR.

In finalul sesizarii adresate CCR, presedintele Senatului solicita ca prin decizia pe care Curtea o va pronunta sa se deblocheze conflictul, „statuand faptul ca, pe viitor, organele de urmarire penala nu pot ancheta oportunitatea elaborarii actelor normative”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Federatia de fotbal din Kosovo: Jucatorii „au ales in mod corect”, in conformitate cu ”regulile anti-rasiste ale UEFA”

Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…

3 minute ago

Ucraina a distrus inca un sistem rusesc “Buk” in valoare de 10 milioane de dolari. Rusia a pierdut in razboi 1000 de lansatoare antiaeriene

O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …

O oră ago

China a inaugurat un megaport in Peru. America de Sud, urmatorul continent dupa Africa in care China isi extinde interesele

La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…

3 ore ago

COP29, Azerbaidjan: „Fara reduceri rapide ale emisiilor, nicio economie din G20 nu va fi scutita de macelul economic determinat de clima”

Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…

6 ore ago

Gazprom spune ca, in pofida opririi livrarilor catre Austria, exporturile de gaze rusesti catre Europa sunt stabile

Producatorul rus de gaze Gazprom a anuntat ca livreaza, sambata, 42,4 milioane de metri cubi…

6 ore ago

Nava-spion a Rusiei, „condusa” fortat afara din zona de „cabluri esentiale” din Marea Irlandei. Securitatea traficului global de internet, amenintata de Moscova

Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…

6 ore ago