Tariceanu nu are vreo jena si anunta ca nu auzit ca vreun partener extern sa-i ceara consultarea Comsiei de la Venetia privind modificarile din Justitie
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat marti ca au existat discutii in contradictoriu cu reprezentantii PNL in cadrul sedintei Birourilor reunite ale celor doua Camere, pe tema sesizarii Comisiei de la Venetia cu privire la modificarea legilor Justitiei.
„Tot timpul avem discutii in contradictoriu si acesta e un lucru foarte bun. Reprezentantii grupurilor PNL au solicitat un aviz din partea Comisiei de la Venetia, motivand ca, in fine, practic asta s-a inteles, ca exista o lipsa de competenta in Romania, si la nivelul Parlamentului, si la nivelul CCR si din acest motiv ar fi nevoie si de un aviz din partea Comisiei de la Venetia. Si au dat inca o explicatie care pe mine m-a surprins foarte mult – ca trebuie sa avem acordul partenerilor nostri externi. Eu am spus foarte clar, i-am adus aminte doamnei reprezentante a PNL-ului ca, din cate stiu eu, si stiu bine si citesc Constitutia, ca e foarte clara in aceasta privinta, Parlamentul Romaniei este suveran. Deci, in privinta legislativa este suveran. Punctul al doilea, CCR a subliniat, in repetate randuri, ca ea integreaza in avizele pe care le da recomandarile Comisiei de la Venetia. Dar sigur ca noi am hotarat ca aceasta solicitare sa fie transmisa comisiilor juridice ale celor doua Camere pentru un punct de vedere si vom astepta punctul de vedere, dar asta a fost continutul discutiei in contradictoriu. Dar nu e prima data ca avem astfel de discutii si e foarte bine”, a declarat Tariceanu la finalul sedintei Birourilor reunite ale celor doua Camere.
El a aratat ca a constatat, referitor la legile Justitiei, „pe care s-a facut enorm de multa valva si unde au existat critici si acuzatii foarte grave referitoare la afectarea independentei justitiei si la slabirea luptei impotriva coruptiei”, ca dupa solicitarea de verificare de constitutionalitate de catre CCR cateva articole neesentiale din fiecare lege au fost declarate neconstitutionale.
„Dar si in discutiile pe care le-am avut cu partenerii nostri si recent cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu am auzit niciun fel observatie punctuala care sa se refere la o posibila afectare a independentei Justitiei sau a slabirii luptei impotriva coruptiei. Deci, s-a facut foarte multa valva, s-au facut declaratii care, dupa parerea mea, au ingrijorat si opinia publica din Romania si pe cei din strainatate, pentru ce? Pentru nimic. Si acesta e un lucru grav, pentru ca proiectam o imagine defavorabila in mod deliberat si, sigur, care se rasfrange, pana la urma, asupra tuturor. Si nu stiu daca acesta este interesul nostru. Dar, in fine, fiecare intelege sa faca politica asa cum il duce capul”, a mai spus presedintele Senatului.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.