Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis cu privire la revocarea Laurei Codruta Kovesi „este un act de normalitate in conditiile abuzurilor si incalcarilor repetate ale Constitutiei comise in mandatul fostei sefe a DNA si a deciziei CCR”. Totodata, Tariceanu sustine ca „pe fond, decizia presedintelui rezolva prea putine lucruri si lasa multe semne de intrebare”.
„Mai important decat decretul este sa intelegem momentul in care se afla Romania astazi, pentru ca revocarea sefei DNA vine dupa mai bine de 10 ani de cand fostul presedinte Traian Basescu a instituit un sistem ilegal, anticonstitutional al carui scop a fost acapararea puterii in Romania, folosind metode antidemocratice – de la fabricarea de dosare liderilor politici incomozi, la abuzuri impotriva unor oameni care nu erau implicati politic, dar care au avut ghinionul sa devina adversarii unor personaje cheie ale sistemului, cum a fost cazul Marianei Rarinca.
Dupa 2014, sistemul a scapat complet de sub control si a generat abuzuri care au amintit de Securitatea anilor ’50. In foarte multe cazuri, actul de justitie a fost denaturat: dosare fabricate, oameni politici purtati in catuse prin fata camerelor de luat vederi, anchete declansate impotriva unor decizii de oportunitate ale Guvernului, cu sute de mii, daca nu milioane de oameni ale caror telefoane au fost ascultate.
Pentru a completa acest tablou al abuzurilor si incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, a fost pusa la punct o masinarie de manipulare, cu UM din presa care raspundeau la comenzi; si aici am mari rezerve legate de implicarea unor oameni din servicii in sustinerea acestei masinarii.
Rezultatul a fost divizarea intregii societati romanesti. Multi tineri, de altfel poate bine intentionati, au fost manipulati sa iasa in strada in baza unor lozinci si minciuni – si chiar cand acestia nu au mai iesit (cum este cazul ultimelor saptamani), masinaria de manipulare a continuat sa alimenteze ura si resentimentele din societate.
Pe fond, decizia presedintelui rezolva prea putine lucruri si lasa multe semne de intrebare: ce se intampla cu protocoalele si ce garantii exista ca acestea nu vor mai fi instrumente folosite in mod curent? Care vor fi limitele puse in actiunile serviciilor si ma refer aici in special la explozia numarului de ascultari de telefoane? Cum poate fi realizata o schimbare de mentalitate la nivelul DNA? S-a instituit o mentalitate a abuzului – in care drepturile si libertatile cetatenilor au fost de multe ori privite drept obstacole inutile pentru finalizarea unor dosare, care nu trebuie sa continue dupa revocarea procurorului-sef al DNA.
Citez una din declaratiile de ieri ale sefei DNA: ‘vointa politica este pentru blocarea anchetelor, pentru blocarea justitiei’. Nu pot sa nu constat perpetuarea mentalitatii conform careia ‘noi suntem DNA’. Cu alte cuvinte, cei care au condus vremelnic DNA au ajuns sa confunde actiunile lor antidemocratice, menite sa le ofere cat mai multa putere, cu actul de Justitie, iar forul democratic suprem – Parlamentul – este pentru ei o piedica.
Acum este momentul sa oferim raspunsuri viabile la toate aceste intrebari. Este singura cale prin care vom repune Justitia pe baze democratice, inclusiv actiunile anticoruptie si prin care putem rezolva divizarea societatii romanesti.
Parlamentul are responsabilitatea de a genera un cadru legislativ care sa sustina drepturile si libertatile cetatenilor – fie ca vorbim de recentele legi ale Justitie, fie ca vorbim despre infiintarea unei autoritati independente- , astfel incat abuzurile legate de ascultarea telefoanelor romanilor sa nu mai aiba loc.
CSM are un rol important, de a repune in echilibru balanta din justitie. CSM este institutia chemata sa se asigure ca mentalitatea care a incurajat abuzurile, care a fost instaurata la nivelul DNA, nu va fi perpetuata sub noua conducere. CSM este chemat sa vegheze ca protocoalele dintre servicii si institutiile din justitie nu vor mai functiona.
Ne aflam astazi la finalul unui asediu nereusit al institutiilor nedemocratice asupra institutiilor rezultate din votul romanilor, care a generat insa costuri masive: mii de destine frante in urma abuzurilor, o mare neincredere in societatea romaneasca in legatura cu actul de justitie si o divizare a societatii. Deciziile si actiunile din urmatoarele saptamani vor arata daca vom merge spre normalitate si pentru a repune societatea pe drumul cel bun, lasand in urma anii de abuzuri, conflicte si divizare”, afirma Tariceanu intr-un comunicat de presa.
Premierul PSD Marcel Ciolacu si delegatia de ministri PSD care se afla in vizita la…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a remarcat ironic ca PSD accepta, ”de la o vreme incoace”,…
Veen Bosch & Keuning (VBK), cea mai mare editura din Tarile de Jos, achizitionata de…
Tatal unei eleve din Franta, a carui relatare despre utilizarea caricaturii profetului Mahomed la o…
Ministrul Constructiilor din Serbia, Goran Vesic, si-a anuntat luni demisia, la trei zile dupa prabusirea…
Inca 2.500 de soldati au sosit luni in estul Spaniei, greu lovit de inundatii, pentru…