Tariceanu scapa, nu va fi pedepsit pentru luarea de mita. La sfarsitul acestui an intervine prescriptia

news

Prescriptia in cazul mitei incasata de Calin Popescu Tariceanu intervine la sfarsitul acestui acestui an, adica peste o luna, in cazul in care Senatul nu aproba solicitarea procurorilor DNA de a permite inceperea urmaririi penale. Cel mai probabil, senatorii vor respinge solicitarea DNA, astfel incat Tariceanu va scapa.

Luarea de mita se prescrie dupa 10 ani. Conform Dna, Tariceanu este acuzat ca “ar fi primit, in mod indirect, in perioada 2007-2008, foloase materiale in valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentantii unei companii austriece”.

Pentru ca procurorii sa il poata pune sub acuzare pe Tariceanu si sa intrerupa cursul prescriptiei este nevoie ca Senatul sa ii ridice acestuia imunitatea, au explicat surse judiciare pentru G4Media.ro. Abia dupa ce Senatul aproba cererea DNA de incuviintare a urmaririi penale, procurorii pot “indeplini un act de procedura in cauza“, adica sa ii comunice citatia de a se prezenta la DNA in calitate de suspect de luare de mita. Potrivit articolului 155 din Codul de procedura penala, “cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza“.

“Daca Senatul nu da aviz, dosarul se inchide oricum, insa, ulterior, nu se va mai putea face alta cerere de aviz, bazata pe elemente noi, intrucat intrevine prescriptia la sfarsitul anului“, au explicat sursele G4Media.ro.

In varianta in care Senatul aproba ancheta penala pentru luare de mita impotriva lui Tariceanu si procurorii apuca sa il puna sub acuzare pana la sfarsitul anului, termenul de prescriptie speciala ar interveni peste 10 ani, dupa unele surse, adica in 2028 sau peste 5 ani, dupa alte surse, adica in 2023.

Fostii ministri  Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Mihai Tanasescu si Alexandru Athanasiu, acuzati tot in dosarul Microsoft, au scapat din cauza prescriptiei.

DNA a anuntat intr-un comunicat din 1 februarie 2018 ca dosarul Microsoft privindu-i pe fostii ministri PSD din Guvernul Adrian Nastase a fost clasat pentru ca a intervenit prescriptia, ca urmare a noii practici Inaltei Curti de Casatie si Justitie de calcul a prescriptiei.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este acuzat ca a primit, in perioada in care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firma austriaca pentru a interveni pentru inchierea unor acte aditionale la un contract derulat de companie. Suma primita de Tariceanu reprezenta un comision de 10 la suta din valoarea acestor acte aditionale si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

„Procurorii desfasoara o investigatie care vizeaza suspiciuni de savarsire a unor fapte de coruptie privind acoperirea unor cheltuieli de campanie electorala cu sume de bani provenite de la o firma care ar fi obtinut contracte comerciale importante de la statul roman. Dosarul s-a constituit in anul 2018, in urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autoritatilor judiciare austriece”, arata procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, Tariceanu ar fi primit indirect in perioada 2007-2008, cand era premier, mita de aproape 800.000 de dolari de la o companie austriaca pentru ca in schimb sa intervina pentru inchierea unor acte aditionale la un contract comercial derulat de companie. Suma primita de Tariceanu ar reprezenta 10 la suta din valoarea acestor acte si ar fi fost folosita in beneficiul demnitarului, fiind transferata in baza unor contracte fictive incheiate cu mai multe companii offshore.

In dosar sunt urmarite penal si alte persoane pentru complicitate la luare de mita.

Procurorul DNA a transmis procurorului general documentele necesare pentru a sesiza Senatul. Tariceanu poate fi urmarit penal doar daca Senatul isi da acordul in acest sens.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: