Tarile baltice cer NATO sa sporeasca sprijinul pentru apararea antiaeriana in noile planuri de aparare pentru o securizare mai eficienta a flancului estic
Lituania, Letonia si Estonia le cer colegilor membri NATO sa sporeasca sprijinul pentru apararea aeriana pentru a securiza partea baltica a flancului estic al aliantei militare in cazul unui atac, inainte de revizuirea planurilor de aparare pentru teritoriul NATO, au declarat diplomati pentru Euractiv.
Tarile baltice ar dori sa vada o crestere a „apararii aeriene rotative” pentru a-si proteja teritoriul, au declarat mai multi diplomati NATO pentru Euractiv, adaugand ca vad o „lipsa de capacitate”, deoarece razboiul din Ucraina a scos la iveala necesitatea unei aparari aeriene eficiente impotriva atacurilor si a stocurilor golite.
„Avem nevoie de noi planuri de aparare, in special pentru flancul estic, si de o solutie pentru rotatiile de aparare aeriana in tarile de pe frontul estic”, a declarat Urmas Reinsalu, fost ministru de externe al Estoniei, la reuniunea ministeriala NATO din aprilie.
Membrii NATO au convenit in iunie 2022, la summitul de la Madrid, sa isi sporeasca prezenta pe flancul estic al aliantei militare, ca un impuls pentru a descuraja mai bine posibilele atacuri impotriva membrilor NATO.
Echipamente costisitoare
Investitia in sisteme costisitoare de aparare antiaeriana pentru tarile baltice ar fi una dintre piesele apararii colective pentru toti membrii NATO, au declarat diplomatii NATO.
Prin urmare, povara ar trebui sa fie impartita intre acestia, potrivit unor persoane implicate in discutii.
In atentia statelor baltice se afla toate mijloacele necesare pentru apararea spatiului lor aerian: avioane, unitati de la sol si personal, printre altele, a declarat un diplomat NATO pentru Euractiv.
„Trebuie sa avem un sistem in loc de rotatii spontane”, a spus unul dintre diplomatii NATO. „Vrem sa avem un sistem de aparare aeriana sustenabil”.
Estonia va achizitiona sisteme cu raza medie de actiune impreuna cu Letonia „dar le va primi in 2025”, au adaugat ei.
Noi planuri de aparare
La summitul NATO de la Vilnius din iulie, statele membre ale aliantei ar trebui, de asemenea, sa convina asupra unor noi planuri de aparare regionala.
Aceasta solicitare este motivata de actualul razboi pe care vecinul lor, Rusia, l-a lansat asupra Ucrainei in februarie 2022.
Una dintre lectiile razboiului din Ucraina este „necesitatea” de a consolida apararea antiaeriana, a declarat un diplomat NATO, deoarece aceasta permite protejarea spatiului aerian si a fortelor si echipamentelor de la sol.
Celalalt motiv este necesitatea de a reface stocurile cu echipamente si munitii suplimentare dupa ce acestea au fost golite pentru aprovizionarea Ucrainei, precum si „necesitatea” de a moderniza fortele de aparare, in special in Europa de Est.
Tarile baltice beneficiaza deja si de patrularea aeriana a spatiului lor aerian de catre alti membri NATO, denumita „Baltic Air Policing” (BAP).
Politia aeriana baltica a fost infiintata pentru prima data in 2004, atunci cand acestea au aderat la alianta militara, deoarece nu puteau sa o faca singure si ca un impuls pentru a descuraja tentativele de agresiune din partea Rusiei.