Tarile bogate au atins obiectivul de a oferi tarilor sarace 100 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbarilor climatice cu doi ani intarziere, potrivit OCDE

pagina verde

Banca Mondiala World Bank

Tarile bogate si-au indeplinit in cele din urma obiectivul de a oferi 100 de miliarde de dolari pentru finantarea combaterii schimbarilor climatice natiunilor mai sarace in 2022, cu doi ani mai tarziu decat au promis, a declarat OCDE – un obiectiv care s-a dovedit a fi un punct fierbinte in negocierile globale, relateaza Financial Times.

Natiunile bogate si-au luat pentru prima data angajamentul de a ajuta natiunile in curs de dezvoltare sa reduca emisiile si sa se adapteze la schimbarile climatice la summitul de la Copenhaga din 2009.

Suma a devenit frecvent invocata ca dovada principala a inactiunii si a indiferentei natiunilor mai bogate fata de soarta celor mai vulnerabile la efectele incalzirii globale. Primele 20 de economii au contribuit cu peste 80 % din gazele cu efect de sera care stau la baza schimbarilor climatice.

Aceste natiuni dezvoltate au furnizat putin sub 116 miliarde de dolari in 2022 pentru a-si atinge pentru prima data obiectivul colectiv anual, a precizat OCDE.

„Obiectivul, asa cum a fost stabilit la momentul respectiv, a fost atins, iar acest lucru este pozitiv. Dar acum stim mai multe, si este nevoie de mult mai mult”, a declarat Joe Thwaites, un sustinator al finantarii internationale a climei la organizatia non-profit Natural Resources Defense Council.

Potrivit unui raport de anul trecut al Climate Policy Initiative, este nevoie de o finantare globala pentru clima de aproximativ 9 miliarde de dolari pe an pana in 2030, pentru a limita cresterea temperaturii medii globale in conformitate cu obiectivul ideal al Acordului de la Paris de 1,5C si nu mai mult de 2C.

La summitul ONU COP28 privind clima, desfasurat la Dubai in decembrie, tarile s-au angajat sa creeze un fond separat pentru pierderi si daune pentru a ajuta natiunile mai sarace, dupa multe dispute cu privire la structura acestuia. S-a convenit ca Banca Mondiala sa gazduiasca fondul, dar presedintele acesteia, Ajay Banga, a declarat la momentul respectiv ca va fi nevoie de o perioada de evaluare tehnica si de consultari inainte de a putea fi distribuite fondurile.

SUA, principalul actionar al Bancii Mondiale, a facut presiuni pentru ca tarile care au fost clasificate drept tari in curs de dezvoltare, cum ar fi China si Arabia Saudita, sa contribuie in functie de progresul economiilor lor. Cei mai mari poluatori din lume pe cap de locuitor sunt condusi de SUA, urmate de China, apoi de UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: