Tarile de Jos au ramas fara Guvern. Premierul Mark Rutte si-a dat demisia din cauza „diferentelor ireconciliabile” din cadrul coalitiei privind imigratia
Premierul olandez Mark Rutte, a anuntat demisia sa si pe cea a cabinetului sau, invocand diferente ireconciliabile in cadrul coalitiei sale cu patru partide cu privire la modul de control al imigratiei, potrivit The Guardian.
Decizia de vineri a celui mai longeviv premier al Tarilor de Jos inseamna ca tara se va confrunta cu alegeri generale la sfarsitul acestui an pentru camera inferioara a parlamentului cu 150 de locuri.
„Nu este un secret pentru nimeni ca partenerii de coalitie au opinii foarte diferite cu privire la politica de migratie”, a spus Rutte reporterilor de la Haga. „Si astazi, din pacate, trebuie sa tragem concluzia ca acele diferente sunt ireconciliabile. De aceea, voi oferi imediat regelui in scris demisia intregului cabinet.”
Rutte a spus ca va conduce un guvern provizoriu pana la alegeri, care se va concentra pe sarcini, inclusiv sprijinirea continua pentru efortul de razboi al Ucrainei.
Parlamentarii opozitiei au cerut noi alegeri.
Geert Wilders, liderul Partidului pentru Libertate anti-imigratie, a scris pe Twitter: „Alegeri rapide acum”. Jesse Klaver, liderul partidului Stanga Verde, a cerut si el la alegeri si a declarat pentru postul olandez NOS: „Aceasta tara are nevoie de o schimbare de directie”.
Rutte a prezidat miercuri si joi intalniri de noapte tarziu, care nu au reusit sa duca la un acord privind politica de migratie. Vineri seara au avut loc mai multe discutii, iar el a refuzat sa raspunda la intrebari despre aceasta problema la conferinta de presa saptamanala dinaintea discutiilor.
„Toata lumea vrea sa gaseasca o solutie buna, eficienta, care sa faca dreptate si faptului ca este vorba despre vieti umane”, a declarat ministrul de finante Sigrid Kaag, membru al partidului centrist D66, inainte de inceperea discutiilor.
Discutiile au evidentiat diviziunile ideologice in coalitia dintre partidele partenere care nu sustin o represiune stricta a migratiei – D66 si colegul partidul centrist ChristenUnie, sau Uniunea Crestina – si cele doua care favorizeaza masuri mai dure – Partidul Popular pentru Libertate si Democratie al lui Rutte, conservator si crestin-democratii.
Coalitia a incercat luni de zile sa incheie un acord pentru a reduce fluxul de noi migranti care sosesc in tara cu aproape 18 milioane de locuitori.
Propunerile au inclus crearea a doua clase de azil – una temporara pentru persoanele care fug de conflicte si una permanenta pentru persoanele care incearca sa scape de persecutie – si reducerea numarului de membri ai familiei carora li se permite sa se alature solicitantilor de azil din Tarile de Jos.
Anul trecut, sute de solicitanti de azil au fost fortati sa doarma in aer liber, in conditii mizere, langa un centru de primire supraaglomerat, deoarece numarul de persoane care soseau in Olanda a depasit paturile disponibile. Agentiile de ajutor olandeze au oferit asistenta.
Peste 21.500 de persoane din afara Europei au cerut azil in Tarile de Jos in 2022, potrivit biroului de statistica al tarii. Alte zeci de mii s-au mutat in Olanda pentru a lucra si a studia.
Cifrele au pus o presiune asupra locuintelor care erau deja insuficiente in tara dens populata.
Guvernul lui Rutte a lucrat pentru o lege care ar putea obliga municipalitatile sa ofere locuri de cazare pentru solicitantii de azil nou sositi, dar legislatia nu a trecut inca prin ambele camere ale parlamentului.
Premierul a promovat, de asemenea, eforturile Uniunii Europene de a incetini migratia catre blocul celor 27 de natiuni.
Rutte, in varsta de 56 de ani, a vizitat luna trecuta Tunisia impreuna cu omologul sau italian, Giorgia Meloni, si cu presedinta Comisiei Euroene, Ursula von der Leyen pentru a oferi un ajutor financiar de peste 1 miliard de euro pentru a salva economia natiunii nord-africane si pentru a opri migratia de pe tarmurile sale catre Europa.
Guvernul de coalitie al lui Rutte, al patrulea pe care l-a condus, a preluat mandatul in ianuarie 2022, dupa cele mai lungi negocieri de coalitie din istoria politica a Olandei.
Probabil ca la sfarsitul acestui an vor avea loc alegeri pentru Camera inferioara cu 150 de locuri, pe fondul unui peisaj politic polarizat si fragmentat. Cabinetul lui Rutte va ramane probabil in functie ca administratie interioara pana la formarea unui nou guvern.
La alegerile locale de la inceputul acestui an, un partid populist pro-fermieri a castigat in fata partidului lui Rutte. Infrangerea a fost vazuta drept un posibil stimulent ca Rutte sa faca tot posibilul pentru a-si mentine coalitia unita pana la incheierea mandatului sau in 2025.