life

Tarile de Jos: Campanie pentru ridicarea unui monumentul national al victimelor vanatorii de vrajitoare din secolele XV – XVII

Trei militante feministe din Tarile de Jos incearca sa obtina recunoasterea victimelor nevinovate ale vanatorii de vrajitoare olandeze din secolele al XV-lea pana in secolele al XVII-lea printr-un monument national, potrivit The Guardian.

Susan Smit, Bregje Hofstede si Manja Bedner, presedintele si membrii consiliului de administratie al fundatiei National Witches Monument, au strans 35.000 de euro pentru un monument oficial dedicat celor aproximativ 70.000 de oameni care au murit in timpul unei panici care a cuprins Europa si America.

„Este vorba de a crea mai multa constientizarea acestei istorii, practic, a femicidului. Chiar si acum, o vrajitoare este inca o figura comica. In Tarile de Jos, in fiecare an, la carnaval, oamenii ard efigii ale vrajitoarelor… dar aproape ca nu exista cunostinte despre istoria reala a oamenilor care au fost arsi pe rug”, a spus Hofstede.

Fundatia cere feedback public cu privire la trei municipalitati care doresc sa gazduiasca monumentul national. In Roermond, cel putin 75 de persoane, majoritatea femei, au fost arse de vii in timpul celor mai importante procese ale vrajitoarelor din 1613 si 1614. In zona Montferland, Mechteld ten Ham a fost arsa de vie in 1605, desi ea ceruse un proces. Ultima candidata este Oudewater, care avea o cladire oficiala a vrajitoarelor si o dispensa regala pentru a emite certificate de nevinovatie daca greutatea cuiva se potrivea cu masa corporala (insemnand ca era prea grea pentru a zbura pe o matura).

Istoricul Steije Hofhuis, care publica o carte despre vanatoarea de vrajitoare din Europa, a spus ca a fost o perioada in care masele credeau cu adevarat ca altii – in general femeile „slabe” – se asociaza cu diavolul si provoaca haos. „Oamenii intrau cu adevarat in panica in legatura cu vrajitoarele. Se credea ca sfarsitul lumii se apropie… iar vrajitoarele ingrozitoare erau foarte periculoase. Ai putea spune ca a fost o mare teorie a conspiratiei ca diavolul coopereaza cu oamenii pentru a ruina comunitatile crestine, iar modul in care s-a raspandit a fost ca un virus cultural”, a spus el.

In Oudewater exista si un muzeu dedicat acestei perioade. Isa van der Wee, directorul muzeului, crede ca Oudewater ar fi un loc ideal pentru monument, deoarece protejeaza de fapt victimele, de obicei femei si minoritati. „Poate ca erau putin diferiti, poate ca aveau o personalitate foarte puternica, sau pur si simplu stiau multe despre ierburi si despre cum sa vindece”, a spus ea, subliniind ca vanatoarea de vrajitoare inca se intampla pe retelele sociale moderne. „Poti sa nu fii de acord cu ceilalti, dar nu ar trebui sa-i judeci… si acesta este un mesaj pentru toate timpurile”, a adaugat ea.

In Roermond, care a recunoscut oficial nedreptatea facuta victimelor proceselor drept „o pagina intunecata a istoriei orasului”, primarul Yolanda Hoogtanders a informat consilierii ca un monument ar putea ajuta la constientizarea problemelor moderne, cum ar fi femicidul si violenta impotriva femeilor.

Desi istorici precum Hofhuis spun ca vanatoarea de vrajitoare nu a fost o conspiratie explicita a bisericii sau a guvernului, militantii cred ca un monument ar transmite un mesaj politic puternic.

Deputatul de dreapta Geert Wilders a numit-o pe fostul prim-viceprim-ministru Sigrid Kaag „heks” (vrajitoare) in tweet-urile si comentariile distribuite pe scara larga. Ea a fost incoltita de protestatari cu torte aprinse si mai tarziu a spus ca „ura, intimidarea si amenintarile” au alungat-o din politica olandeza.

Institutul Olandez pentru Drepturile Omului subliniaza ca tara ocupa locul 28 in indicele global al decalajului de gen al Forumului Economic Mondial, in timp ce Germania ocupa locul sapte, iar Marea Britanie locul 14. O treime dintre femei nu sunt independente din punct de vedere economic, potrivit Statistics Netherlands, femeile sunt subreprezentate in politica si in salile de consiliu, iar una din 10 raporteaza avansuri sexuale nedorite la locul de munca. Exista un plan national de combatere a femicidului si o noua lege impotriva intimidarii stradale.

„Pe hartie, drepturile femeilor sunt adesea bine reglementate, dar in practica inegalitatea de gen apare in mod regulat. Acest lucru se datoreaza adesea opiniilor traditionale si stereotipurilor persistente asupra pozitiei femeilor in sfera privata si in societate”, a spus un purtator de cuvant al institutului.

„Din punct de vedere cultural, ideile nu s-au schimbat atat de repede in doar cateva secole si inca avem de-a face cu o parte din gandirea care a fost atunci. Aceasta neliniste culturala privind femeile puternice este pentru mine marea tema care leaga aceste vanatoare de vrajitoare istorice si modul in care tratam femeile astazi… Si vrajitoarea poate fi un semnal de alarma”, a conchis Hofstede.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Adio, Pink Floyd! Chitaristul formatiei, David Gilmour: „Nu voi mai canta niciodata pe aceeasi scena cu putinistul Roger Waters!”

Formatia britanica Pink Floyd a constituit o tema centrala in stirile despre rock din aceste…

4 ore ago

Cum arata colierul de 500.000 de euro confiscat de autoritatile germane de la nevasta lui Adriean Videanu

Autoritatile vamale din Germania au dat publicitatii o fotografie cu colierul Cartier, in valoare de…

16 minute ago

Armata israeliana i-a avertizat pe libanezii stramutati sa nu revina la casele lor, anticipand ca urmeaza invazia terestra in Liban

Armata israeliana a cerut refugiatilor libanezi sa nu se intoarca la casele lor, avertizand ca…

19 minute ago