Tarile de Jos cauta noi surse de energie. A venit randul vulcanilor stinsi

life

Tarile de Jos cauta noi surse de energie. A venit randul vulcanilor stinsi

Caldura reziduala provenita de la un vulcan stins ar putea fi adusa in case, conform unui plan din orasul olandez Bolsward, transmite The Guardian.

Tarile de Jos sunt cunoscute pentru morile de vant, dar Ynze Salverda nu este un fan al turbinelor eoliene. El crede ca energia durabila ar putea fi generata in subteran folosind caldura reziduala de la vulcanul Zuidwal aflat sub Marea Wadden.

„A inceput ca o idee nebuna”, a spus Salverda, membru al consiliului de administratie al Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland (Stogef), o initiativa comunitara. „Aceste turbine eoliene mari pun o presiune mare asupra peisajului nostru, dar atunci cand nu este vant avem o problema. Am experienta in lumea petrolului si gazelor, stiam ca sunt cativa vulcani, iar temperatura [cresterea] se duce spre coasta.”

Istoria Tarilor de Jos ca un important extractor de gaz inseamna ca detine cantitati uriase de date subterane. „Am aflat ca exista un strat de piatra poroasa, este cald, sunt aproximativ 90 de grade Celsius, asa ca nu ar fi o idee sa folosim energia geotermala?”, a spus el. „Vrem sa colaboram cu administratia locala. La fel ca alimentele, avem nevoie ca energia sa fie fiabila si accesibila, si nu ar trebui sa fie comercializata. Si asta este toata ideea.”

Folosind tehnica dubletului geotermal, apa poate fi extrasa din sondele de productie, dirijata in statii termice geotermale cu schimbatoare de caldura si dupa cedarea caldurii agentului termic din circuitul secundar, injectata in zacamant prin sonde de injectie.

Compania publica de energie Energie Beheer Nederland considera ca 25% din cererea de caldura olandeza ar putea fi acoperita in cele din urma de energia geotermala. Exista 26 de proiecte de energie geotermala non-vulcanica in functiune, majoritatea incalzind sere intre Haga si Rotterdam, si un proiect national de cartografiere si intentioneaza sa dubleze productia geotermala pana in 2030.

Phil Vardon, profesor de geotehnica la Universitatea Tehnologica Delft, conduce programul stiintific pentru un proiect geotermal de 2,5 km adancime care este forat in Delft pentru a incalzi campusul universitar plus echivalentul a 10.000 de case.

„Vulcanul pare sa fi crescut temperatura la nivel local”, a spus el. „Puteti vedea acest lucru pe hartile de temperatura din proiectele de foraj. Un lucru care nu este atat de bun este capacitatea apei de a curge – exista un rezervor de grosime relativ limitata.”

Cu toate acestea, Energiewerkplaats Fryslan, o retea de profesionisti care sprijina initiativele energetice locale, a publicat o „investigatie exploratorie” a potentialului structurilor de 500 de metri sau 3 km adancime plus un sistem de termoficare, cu un cost total estimat intre 143 de milioane de euro si 188 milioane de euro.

Consiliul local din sud-vestul Friesland doreste sa infiinteze aceasta retea publica de incalzire si sa dezvolte mai multe surse alternative de energie pentru care face apel la ajutor guvernamental si european. „In jurul anului 2027 speram sa foram pentru caldura geotermala pentru Bolsward”, a spus un purtator de cuvant.

Cu toate acestea, se intelege ca autoritatea de reglementare a mineritului analizeaza cu atentie riscurile miniere in urma scandalului privind cutremurele cauzate de extractia gazelor din Groningen. Un purtator de cuvant a spus ca exista „prea putine informatii despre initiativa pentru a estima riscurile”.

Diana Tronco, directorul executiv al Inco-Drilling si consilier al proiectului, considera ca are potential. „Exista unele cazuri, cum ar fi in Groningen, in care oamenilor le este frica de foraj, dar avantajul energiei geotermale este ca, daca se foreaza doua puturi, unul pentru a extrage apa [si unul pentru a] injecta inapoi, exista un echilibru”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: