Tarile europene reintroduc temporar controalele la frontiera

externe

Uniunea Europeana se confrunta cu o crestere a sosirilor legale si ilegale ale migrantilor, ceea ce a determinat unele state membre sa reintroduca temporar controalele la frontiera in ceea ce este in mod normal o zona de libera circulatie, transmite Reuters.

Regulile Schengen ale blocului permit astfel de actiuni „in ultima instanta” in cazurile care se considera ca exista amenintari grave la adresa securitatii interne sau a ordinii publice.

Austria a introdus controale la granita cu Republica Ceha in octombrie, care urmeaza sa dureze pana pe 16 februarie 2024.

Incepand cu noiembrie, Austria a prelungit controalele la frontiera cu Slovenia si Ungaria pana in mai 2024, iar din decembrie pana pe 3 februarie 2024 cu Slovacia, invocand presiuni asupra sistemului de primire a azilantilor, amenintari cu traficul de arme, retele criminale legate de razboiul din Ucraina si traficul de persoane.

In august, Danemarca a inasprit controlul la frontiera pentru sosiri, inclusiv cele din tarile Schengen, pe aeroportul din Copenhaga, pentru a spori securitatea dupa incidentele de ardere a Coranului.

De asemenea a prelungit controalele la granita terestra si maritima cu Germania pana in mai 2024, potrivit unui raport al Comisiei UE.

Franta a reintrodus, din noiembrie, controalele la granitele sale cu tarile Schengen, invocand ceea ce a numit amenintari teroriste. Controalele ar trebui sa dureze pana la 30 aprilie 2024.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a anuntat consolidarea securitatii in octombrie la granita cu Belgia, dupa uciderea a doua persoane de catre un atacator la Bruxelles.

Germania a anuntat in septembrie controale la granitele sale terestre cu Polonia, Republica Ceha si Elvetia, initial pana pe 15 decembrie si vineri le-a prelungit cu inca trei luni. Berlinul a spus ca trebuie sa raspunda la o crestere a imigratiei si la niveluri ridicate de trafic de persoane.

Berlinul a prelungit, de asemenea, controalele la frontiera terestra cu Austria pana in mai 2024, invocand presiunile asupra sistemului sau de primire a azilantilor, amenintarile legate de terorismul din Orientul Mijlociu si razboiul din Ucraina.

Italia a reluat controalele la granita sa terestra cu Slovenia pe 21 octombrie, declarand ca unii migranti in tranzit pe ruta Balcanilor ar putea fi teroristi, spunand ca vor dura cel putin pana pe 19 decembrie. Ministrul de Interne Matteo Piantedosi a declarat in octombrie ca probabil ca vor fi prelungit pentru anul viitor.

Norvegia, care face parte din Spatiul Schengen, dar nu este membra a UE, a restabilit controalele la frontiera in porturile sale cu legaturi cu feribotul catre zona Schengen incepand cu 12 noiembrie, invocand amenintari la adresa infrastructurii sale si a serviciilor de informatii straine. Aceste controale ar trebui sa dureze pana pe 5 mai 2024.

Polonia a prelungit controalele temporare la granita cu Slovacia pana pe 2 ianuarie 2024, indicand cresterea eforturilor migrantilor de a intra ilegal de acolo.

Slovacia a aprobat pe 20 noiembrie mentinerea controalelor temporare la granita cu Ungaria pana pe 22 ianuarie 2024, spunand ca urmareste limitarea numarului de sosiri ilegale.

Slovenia a prelungit, pe 10 decembrie, controalele la frontiera cu membrii Schengen pana la 21 decembrie si intentioneaza sa le pastreze inca sase luni dupa aceasta data. Guvernul a citat conflictele armate din Ucraina, Orientul Mijlociu si Africa si amenintarile din partea crimei organizate si a terorismului.

Suedia a consolidat controalele la frontierele sale in august, oferind politiei de frontiera puteri sporite, inclusiv efectua perchezitii corporale si utilizarea sporita a supravegherii electronice.

In aceeasi luna, guvernul a ridicat nivelul de amenintare terorista a Suediei, spunand ca a dejucat atacurile dupa ce arderile Coranului au declansat amenintari din partea militantilor islamisti.

Din 15 decembrie Finlanda a inchis intreaga granita cu Rusia pentru calatori timp de o luna, dupa ce la redeschiderea de scurta durata a catorva puncte de trecere pe 14 decembrie peste 200 de solicitanti de azil au intrat in tara nordica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: