Tarile UE au expulzat 233 de „diplomati” rusi in ultima luna. Romania si Ungaria nu au dat afara niciun spion rus

externe

alegeri locale, prezidentiale, simultan, comasare, septembrie

Dupa Franta si Germania luni, Italia, Danemarca si Suedia au expulzat la randul lor, marti, zeci de diplomati rusi, insumand peste 120 de diplomati rusi expulzati in ultimele 48 de ore din Europa si marcand o noua degradare a relatiilor cu Moscova, dupa descoperirea de masacre imputate fortelor ruse langa Kiev, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres. Romania si Ungaria nu au expulzat inca niciun spion rus.

Italia a decis sa expulzeze 30 de diplomati rusi din ratiuni de „securitate nationala”, a declarat marti ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Maio, care a facut acest anunt la Berlin, in marja unei conferinte asupra securitatii Republicii Moldova.

„Aceasta masura, luata de comun acord cu partenerii nostri europeni si atlantici, a devenit necesara din ratiuni legate de securitatea noastra nationala si in contextul situatiei actuale de criza legata de agresiunea nejustificata a Federatiei Ruse asupra Ucrainei”, a declarat seful diplomatiei italiene.

Occidentul si-a manifestat la sfarsitul saptamanii trecute indignarea dupa ce zeci de cadavre in haine civile au fost descoperite la Bucea, la nord-vest de Kiev, in urma retragerii trupelor ruse care slabesc stransoarea asupra capitalei ucrainene.

In urma informatiilor asupra mortilor din Bucea, Lituania a anuntat expulzarea ambasadorului Rusiei „ca raspuns la agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei suverane si la atrocitatile comise de fortele armate ruse”.

Germania a anuntat in aceasi zi ca ca va expulza „un numar mare” de diplomati rusi aflati la post la Berlin, in legatura cu razboiul din Ucraina, potrivit sefei diplomatiei germane Annalena Baerbock. Potrivit AFP, numarul lor s-ar ridica la 40.

Acesti angajati de la ambasada Rusiei constituiau „o amenintare pentru cei si cele care cauta protectie la noi”, a justificat Baerbock. Germania gazduieste in prezent peste 300.000 de refugiati ucraineni care au fugit incepand din 24 februarie de luptele din tara lor.

Cateva minute mai tarziu, Franta anunta expulzarea a 35 de diplomati rusi „ale caror activitati sunt contrare intereselor sale”, potrivit unei surse apropiate de Ministerul Afacerilor Externe francez, care precizeaza ca „aceasta actiune se inscrie intr-un demers european”.

Iar marti dimineata, Danemarca a decis la randul sau sa expulzeze 15 diplomati rusi care „au desfasurat activitati de spionaj pe teritoriul danez”, a afirmat ministrul afacerilor externe al acestei tari, Jeppe Kofod.

Suedia a anuntat la randul sau expulzarea a trei diplomati rusi. „Pentru ca ei nu respectau Conventia de la Viena si desfasurau operatiuni ilegale de strangere de informatii”, a declarat sefa diplomatiei suedeze Ann Linde, potrivit Reuters.

„Este evident ca au fost comise crime de razboi”, a mai declarat Linde cu referire la civilii ucisi in Bucea.

Mai multe tari europene au luat deja masuri similare. Pe 29 martie, Belgia a anuntat expulzarea in termen de 15 zile a 21 de persoane ce lucrau pentru ambasada si consulatul Rusiei, suspectate de implicare in „operatiuni de spionaj si de influenta ce amenintau securitatea nationala”.

In aceeasi zi, Tarile de Jos au decis expulzarea a 17 persoane „acreditate in calitate de diplomati pe langa reprezentante ruse” in aceasta tara, dar care „erau in secret activi in calitate de ofiteri de informatii”.

Pe 23 martie, Polonia a anuntat, prin vocea ministrului sau de interne Mariusz Kaminski, expulzarea a 45 de „spioni rusi care se dadeau drept diplomati”.

Potrivit unei numaratori efectuate de AFP, circa 233 de diplomati rusi au fost expulzati in total din diverse tari ale UE de la declansarea invaziei ruse.

Rusia a declarat ca va reactiona prin decizii similare. Ministrul-adjunct al afacerilor externe rus, Aleksandr Grusko, citat marti de agentia TASS, a fost foarte clar in aceasta privinta: „Vom lua, desigur, masuri similare”, a spus el. „Este clar ca este vorba de o campanie coordonata dinainte. Aceasta aduce o lovitura relatiilor bilaterale, canalelor de discutie diplomatice”, a adaugat Grusko, estimand ca „urmarile se vor face simtite foarte mult timp”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: