Tatal lui Novak Djokovic: „Fiul meu este rastignit la fel ca Iisus”

externe

Novak Djokovici, refuz, test, antidoping, Cupa Davis

Daca nu poti sa-l invingi, atunci il plasezi in detentie: este ceea ce gandesc sarbii care urmaresc cu resentimente felul in care este tratat in Australia compatriotul lor Novak Djokovic, N.1 mondial al tenisului masculin, ce asteapta, intr-un centru de retentie, rezultatul controversei in jurul vizei sale.

„Ce se intampla acum cu acest om este o rusine”, a declarat pentru AFP Dusan Stojic, un pensionar de 67 de ani, care a venit joi dupa-amiaza la o manifestatie de sustinere in fata Parlamentului Serbiei, inainte de a izbucni in lacrimi.

„La inceput il inviti si-i spui ca actele lui sunt in regula. Apoi il retii intr-un hotel, un sportiv ca el, poate cel mai mare din toate timpurile”, a spus David Lukovic, un om de afaceri de 23 de ani, citat de Agerpres.

La mii de kilometri de Melbourne, unii sarbi s-au adunat ca sa-si sustina eroul. Multi considera ca situatia sa este ultima pe o lista lunga de umilinte de care a avut parte tara din Balcani.

Presedintele sarb Aleksandar Vucic a denuntat o „vanatoare politica”, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe, care sarbatoreste astazi (vineri) Craciunul, l-a asigurat pe Djokovic ca mii de credinciosi din lumea intreaga se roaga pentru el.

Cu zece zile inainte de startul Australian Open (17-30 ianuarie), campionul sarb, care nu a dezvaluit daca s-a vaccinat, este in continuare izolat intr-un centru din Melbourne, alaturi de imigranti din diferite tari ale lumii, in asteptarea judecarii apelului depus de avocatii sai la decizia de refuzare a accesului in Australia.

Djokovic, de noua ori castigator al acestui turneu, care a contestat joi in justitie decizia autoritatilor australiene de a-i anula viza si de a-l expulza din tara, a obtinut o suspendare a acestei decizii si in consecinta nu va fi expulzat, urmand sa ramana pana luni intr-un hotel din Melbourne.

Pe retelele de socializare sunt numeroase mesaje de sustinere pentru „Nole” si critici dure aduse felului in care sunt tratati el si Serbia.

„Nu vaccinul este problema, ci faptul ca este sarb si pe deasupra cel mai mare jucator de tenis din lume. Toate astea sunt insa in zadar”, a scris Marinko Bulatovic pe Twitter.

Marija Santic a denuntat la randul sau faptul ca Djokovic este „sicanat si tratat prost doar fiindca cel mai mare vine dintr-o tara mica din Muntii Balcani”.

La manifestatia de joi, tatal lui Djokovic, Srdjan, nu a ezitat sa aminteasca momente dureroase din istoria tarii sale, ca bombardarea Serbiei de catre NATO in 1999 pentru a pune capat conflictului din Kosovo.

„Acum mai bine de o suta de ani eram sase milioane”, a spus el, aluzie la faptul ca sarbii sunt astazi doar putin mai numerosi. „De ce? Fiindca am fost omorati, bombardati, sanctionati, goniti din tara noastra”, a adaugat el.

Intr-o conferinta de presa, el a declarat ca fiul sau este „rastignit” la fel ca Iisus.

Florian Bieber, specialist in Balcani la universitatea din orasul austriac Graz, considera ca afacerea Djokovic a fost prezentata ca o „problema nationala” si de seful statului.

„Vucic joaca cartea victimei mai degraba decat sa faca din asta un argument pentru (a indemna oamenii) sa se vaccineze”, insa „Djokovic este prea popular pentru ca presedintele sa-i reproseze ca nu s-a vaccinat”, a explicat Florian Bieber pentru AFP.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: