Sistemul experimental de plata a taxei turistice de la Venetia a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomeratiei in orasul-laguna, ceea ce inseamna ca aceasta va fi aproape sigur majorata anul viitor, a declarat vineri un politician implicat in proiect, potrivit Reuters.
Intr-o premiera mondiala, celebra destinatie italiana a introdus in aprilie o taxa de 5 euro pentru turistii care sosesc in zile deosebit de aglomerate, in speranta ca ii va descuraja pe unii dintre ei sa vina in oras.
Schema pilot, care a fost urmarita indeaproape de alte destinatii turistice europene, a durat doar 29 de zile si se va incheia duminica, deschizand calea unei perioade de consultare pentru a decide cum va fi continuat proiectul in viitor.
Simone Venturini, consilierul responsabil cu turism si coeziune sociala, a declarat ca evaluarea initiala a fost pozitiva si a confirmat ca sistemul va fi reinnoit in 2025, dar a recunoscut ca este inca aglomerat.
„In unele weekend-uri au fost mai putini oameni decat in aceeasi perioada a anului trecut… dar nimeni nu se astepta ca toti turistii de o zi sa dispara in mod miraculos”, a spus el.
„Va fi mai eficient in urmatorii ani, cand vom creste numarul de zile si vom ridica pretul”, a adaugat el, fara a spune cat de mult ar putea avea de platit vizitatorii in 2025.
Consiliul orasenesc incearca sa descurajeze turistii de o zi, in special in weekend-uri si sarbatori, cand vizitatorii pot depasi 100.000 – dublu fata de numarul locuitorilor. Persoanele cu rezervari la hotel nu au platit aceasta taxa.
Nu toata lumea din Venetia, care este un sit al patrimoniului mondial UNESCO, considera ca schema ar trebui sa continue.
„A fost un esec total. Orasul este inca plin de turisti”, a spus consilierul de opozitie Giovanni Andrea Martini, adaugand ca numarul persoanelor care platesc taxa a scazut pe masura ce s-a raspandit vestea ca amenzile amenintate nu se materializeaza.
Venturini a recunoscut ca au fost „foarte putine, sau probabil nicio amenda”, dar a spus ca a fost un inceput deliberat usor. „In aceasta faza experimentala, mai degraba decat amendarea oamenilor, ne-am concentrat pe informarea acestora”, a spus el.
Martini a sustinut, in schimb, un sistem de rezervare gratuita pentru vizitatori, pentru a ajuta familiile cu venituri mai mici, dar care sa poata urmari potentialele sosiri turistice.
„Trebuie sa fim capabili sa avertizam oamenii ca, daca vin in anumite zile, nu se vor simti bine”, a spus el, adaugand ca obiectivul pe termen lung ar trebui sa fie readucerea in oras a localnicilor care s-au retras din oras in ultimii ani, deoarece piata imobiliara este dominata de inchirierile pe termen scurt.
Locuitorii stramutati din cauza luptelor dintre fortele ucrainene si rusesti din regiunea Kursk au protestat…
DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…
Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…
Parcul arheologic al orasului Pompei, langa Napoli, din sudul Italiei, a introdus o limita de…
In timpul primei sale intalniri cu legislatorii republicani din Congres, in calitate de presedinte ales,…
Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul liberal Alexandru Muraru critica atitudinea deplasata manifestata…