Serviciul de rezervari de automobile cu sofer Uber a anuntat joi ca isi va suspenda operatiunile in Grecia, dupa adoptarea unui act normativ care introduce o reglementare mai stricta in acest sector, transmite Reuters, citata de Agerpres.
Uber, care opereaza in capitala Greciei din 2015, s-a confruntat cu opozitia violenta a soferilor de taxi care l-a acuzat de concurenta ilegala.
Noile reglementari cer ca fiecare calatorie sa inceapa si sa se incheie la cartierul general al partenerilor sau intr-o zona de parcare, lucru care nu este valabil in toate cazurile pentru Uber. De asemenea, trebuie infiintat un registru digital al tuturor platformelor de ride-sharing si al pasagerilor lor.
„Noile reglementari locale care au fost adoptate recent contin prevederi care afecteaza serviciile de ride-sharing. Trebuie sa evaluam cum si daca vom opera in acest nou cadru si de aceea vom suspenda serviciul uberX in Atena, incepand de martea viitoare, pana cand vom gasi o solutie adecvata”, a informat Uber, intr-un mesaj postat pe blogul sau.
Uber ofera doua servicii in Atena: UberX, care foloseste soferi profesionisti, si UberTAXI, care foloseste soferi de taxi. UberX a fost lansat in Atena in anul 2015 si peste 450.000 de persoane au utilizat aplicatia sa pentru a efectua o calatorie.
In luna decembrie a anului trecut, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca serviciul de rezervari de automobile cu sofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare. In decizia sa, CJUE a subliniat ca un serviciu al carui scop este „sa conecteze, prin intermediul unei aplicatii smartphone si pentru remunerare, soferi non-profesionisti utilizand propriul lor vehicul si persoane care vor sa calatoreasca trebuie clasificat ca fiind un serviciu in domeniul transportului in legislatia UE”.
In plus, CJUE a precizat ca, „in conformitate cu legislatia actuala, este la latitudinea statelor membre sa reglementeze conditiile in conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite” .
In Romania, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a adoptat in luna decembrie un proiect de hotarare care vizeaza modificarea regulamentului de taximetrie. Ulterior, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca transportul de persoane prin intermediul aplicatiilor de pe Internet reprezinta serviciul de taximetrie care a fost pana acum „mascat” in serviciu de transport, fapt pentru care aceste firme trebuie sa intre in legalitate si sa-si depuna documentele pentru a obtine autorizatia de transport si licenta de taxi.
Compania Uber a fost fondata in 2009 in Statele Unite ale Americii. Uber activeaza pe piata din Romania din februarie 2015, in Bucuresti, si s-a extins in 2016 in orasele Cluj, Brasov si Timisoara. In Romania, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 in Bucuresti. Romania este a doua piata ca marime in regiunea central si est europeana, dupa Polonia, si a cincea din Uniunea Europeana.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Premierul Keir Starmer respinge ideea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin, dupa convorbirea…
In seara zilei de duminica, 17 noiembrie, conducatorul unui autoturism a accidentat o tanara in…
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…