externe

Tehnologiile revolutionare cunosc un boom ca urmare razboiului declansat de Rusia. Generalii occidentali se indreapta spre companiile civile pentru imbunatatirea tehnologiei militare

Trupele ucrainene fac fata lipsei de obuze de artilerie inarmandu-se cu drone din comert. Apararea Kievului se bazeaza pe accesul la sistemul civil de comunicatii Starlink al SpaceX, strans integrat cu inteligenta umana, imagini din satelit si alte tehnologii bazate pe inteligenta artificiala pentru a actualiza in timp real situatia de pe campul de lupta, relateaza Politico.

Intre timp, rebelii Houthi folosesc drone de 2.000 de dolari impotriva navelor occidentale din Marea Rosie, care trag apoi rachete de 2 milioane de dolari pentru a le dobori.

In trecut, cercetatorii militari au fost pionierii unor tehnologii revolutionare, de la motoare cu reactie la banda adeziva si internet, care ulterior au gasit utilizari civile. Acum, procesul s-a rotit cu 180 de grade: Generalii cumpara tehnologie dezvoltata de companii civile.

Aceasta revolutie va fi in centrul atentiei la Conferinta anuala de securitate de la Munchen (MSC). Timp de trei zile, incepand de vineri, directorii executivi din domeniul tehnologiei se vor intalni cu producatorii de arme si cu comandantii militari.

„Incet-incet, ajungem la un punct in care exista o constientizare mai sanatoasa a faptului ca este nevoie de ambele [tehnologie si aparare]”, a declarat David van Weel, secretar general adjunct al NATO pentru inovare si cibernetica.

Guvernele au devenit dependente de firmele de tehnologie pentru aparare – o dependenta care merge dincolo de securizarea sistemelor IT si se extinde pana la stapanirea noilor moduri de razboi, cum ar fi castigarea unei batalii cu drone, dezvoltarea de aplicatii pentru a sprijini operatiunile militare si gestionarea fluxului de date care ii informeaza pe toti, de la generalii comandanti pana la soldatul dintr-un transeu din estul Ucrainei.

„Este o realizare uriasa sa construiesti un avion… dar nu poti dezvolta si cel mai bun software”, a declarat van Weel.

Miza pentru aceasta alianta remodelata a tehnologiei si apararii nu ar putea fi mai mare. Editia din acest an a MSC nu este o conferinta „normala” pe teme de securitate, a declarat Nico Lange, fost sef de cabinet la Ministerul Apararii din Germania si membru senior al organizatorilor evenimentului.

Cu invazia Rusiei in Ucraina care se apropie de intrarea in al treilea an, cu conflictul care explodeaza in Orientul Mijlociu si cu China care provoaca in mod regulat Taiwanul, razboiul „nu mai este o chestiune abstracta”, a spus Lange.

Firmele de tehnologie si-au planificat evenimente separate pentrua discuta cu oficialii militari. Acestea vin cu promisiuni precum noul „Acord tehnologic” care prevede crearea unor sisteme cu care sa fie contracarat potentialul inteligentei artificiale de a perturba rundele de alegeri democratice care vor avea loc in intreaga lume in 2024.

Militarizarea tehnologiei

Dar chiar mai mult decat integritatea alegerilor, conferinta din acest an se va concentra asupra implicatiilor inovatiei militare.

Batalia de-a lungul a 1.000 de kilometri de front din Ucraina imbina „sangele, obuzele si noroiul” cu „science fiction-ul dronelor si al satelitilor”, a declarat Dan Smith, director al Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

„Exista o multime de miscari in jurul militarizarii tehnologiilor comerciale ieftine”, a declarat Nico Lange.

Amestecul de tehnologie veche si noua vine in contextul in care banii se revarsa in aparare. Cheltuielile militare globale au crescut cu 9% anul trecut, ajungand la un record istoric de 2 200 de miliarde de dolari, potrivit Institutului International pentru Studii Strategice.

Acest lucru inseamna ca este o perioada de boom pentru contractorii din domeniul apararii, dar si pentru firmele de tehnologie.

In timp ce implicarea in proiecte militare poate aduce multi bani, aceasta aduce si riscuri mari pentru firmele de tehnologie.

„Unele companii de tehnologie au devenit ‘destul de ingrijorate’ cu privire la responsabilitatile pe care le-ar putea avea in cazul unui conflict si daca angajatii ar putea deveni tinte legitime in conformitate cu legile razboiului”, a declarat Dan Smith.

Totusi, aducerea puternicului sector tehnologic in in zona apararii sale a devenit o necesitate.

„Am vazut in Ucraina cat de mare este rolul marilor companii de tehnologie. Va poate placea sau nu. Dar este o realitate”, a declarat van Weel de la NATO. „Ar trebui sa ne bucuram ca au sediul in democratiile occidentale si nu in China”, a continuat el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Iordache de la Consiliul Legislativ afirma ca Iohannis poate sa candideze pentru Parlament fara sa mai fie schimbata legea. Ciolacu vrea sa faca dezbatere in partid pe acest subiect

Consiliul Legislativ, institutie condusa de fostul ministru PSD al Justitiei, Florin Iordache, arata intr-un aviz…

6 minute ago

DSU il acuza pe Traian Basescu ca difuzeaza informatii „tendentioase si false”: „Trebuie luata pozitie ferma”

Departamentul pentru Situatii de Urgenta (DSU), condus de Raed Arafat, il acuza pe Traian Basescu…

2 ore ago

Fosta jurnalista Sanda Nicola s-a alaturat Miscarii „Romania Renaste” si sustine candidatura la Presedintie a lui Mircea Geoana

Fosta jurnalista si prezentatoare de stiri Sanda Nicola, in prezent asistent universitar, cercetator si doctor…

8 minute ago

Glumele lui Ciolacu: „E si normal sa nu fiu numit premier dupa alegeri pentru ca Nicolae Ciuca nu o sa castige”

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, dupa ce liderul PNL Nicolae Ciuca a declarat ca…

14 minute ago

Ciolacu, despre eventuala candidatura a lui Iohannis pentru Parlament: „In principiu, este corect ca orice om sa poata candida”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, referindu-se la proiectul de lege care i-ar permite presedintelui…

23 de minute ago

Prezenta SUA in Orientul Mijlociu a crescut la 50.000 de soldati. Care sunt motivele

SUA si-au sporit prezenta militara in Orientul Mijlociu in ultimele saptamani pe fondul tensiunilor din…

50 de minute ago