Telescopul NASA detecteaza un semn de intrebare in spatiul cosmic indepartat

externe

Telescop James Webb

Un obiect cosmic sub forma unui semn de intrebare stralucitor a fost surprins de una dintre cele mai recente imagini surprinse de telescopul spatial James Webb al NASA – iar oamenii de stiinta cred ca stiu ce ar putea fi, transmite CNN.

Imaginea originala in infrarosu apropiat, publicata pe 26 iulie, infatisa o pereche de stele tinere numite Herbig-Haro 46/47. Aflate la 1.470 de ani-lumina departare, in constelatia Vela din cadrul galaxiei Calea Lactee, stelele sunt inca in formare activa si orbiteaza strans una in jurul celeilalte.

 


Cele doua stele au fost observate si studiate de telescoape spatiale si terestre inca din anii 1950, dar telescopul Webb, extrem de sensibil, a permis obtinerea celei mai detaliate si de cea mai inalta rezolutie imagini de pana acum. Acesta are capacitatea de a observa universul cu lungimi de unda de lumina mai mari decat alte telescoape spatiale.

Telescopul Webb furnizeaza informatii despre originile universului nostru, dar aparitia acestui obiect misterios lasa mai multe intrebari decat raspunsuri. Semnul de intrebare cosmic nu a fost observat sau studiat indeaproape, asa ca oamenii de stiinta nu sunt exact siguri de originile si alcatuirea obiectului.

Dar au cateva idei bazate pe forma si locatia sa.

„Primul lucru pe care il poti exclude este ca este o stea din Calea Lactee”, a declarat Matt Caplan, profesor asistent de fizica la Universitatea de Stat din Illinois. „Stelele au intotdeauna aceste varfuri foarte mari si asta pentru ca stelele sunt punctiforme. Se numeste difractie de la, practic, marginile oglinzilor si de la montantii care sustin un fel de camera din mijloc.”

Telescopul Webb permite, de obicei, sa se vada sase sau opt „varfuri” stelare, daca te uiti cu atentie, a adaugat Caplan. „Iti spune imediat ca nu este o stea”, a spus el despre fenomenul in forma de semn de intrebare.

Ar putea fi vorba de o fuziune a doua galaxii care, aflate probabil la miliarde de ani-lumina distanta, sunt mult mai indepartate decat Herbig-Haro 46/47, a declarat Christopher Britt, cercetator in domeniul educatiei si al comunicarii in cadrul biroului de comunicare cu publicul de la Space Telescope Science Institute, care gestioneaza operatiunile stiintifice ale telescopului Webb.

Exista „multe, multe galaxii in afara Caii noastre Lactee”, a spus Britt. „Acest lucru pare a fi genul de lucru care se intampla destul de frecvent – pe masura ce galaxiile cresc si evolueaza de-a lungul timpului cosmic – si anume ca ele se ciocnesc uneori cu vecinii lor apropiati”.

„Si cand se intampla acest lucru, ele pot fi distorsionate in tot felul de forme diferite – inclusiv un semn de intrebare, aparent”.

Este probabil prima data cand acest obiect specific a fost observat, au declarat expertii, dar fuziunea galaxiilor intr-o forma asemanatoare unui semn de intrebare s-a mai intamplat inainte – inclusiv o versiune retrograda formata de galaxiile Antennae din constelatia Corvus. In plus, majoritatea galaxiilor au avut mai multe interactiuni de acest fel de-a lungul istoriei lor, a spus Britt, dar acestea nu dureaza foarte mult timp.

„Nu exista nicio modalitate de a fixa ceva (in) spatiu”, a spus Caplan. „Soarele se misca in timp ce orbiteaza galaxia, iar galaxia, fiind formata din stele, se misca in orice directie o trage gravitatia”.

Aceasta integrare este, de asemenea, destinul final al propriei noastre galaxii, care va fuziona cu galaxia Andromeda in aproximativ 4 miliarde de ani, a declarat Britt – dar forma pe care o vor lua este necunoscuta.

Forma de semn de intrebare ar putea fi, de asemenea, „un indiciu al unei fuziuni in care aceste doua galaxii interactioneaza gravitational”, a spus Britt. „Acel carlig al semnului de intrebare din partea de sus seamana foarte mult, dupa parerea mea, cu ceea ce numim o coada de maree, unde fluxul de stele si gaz a fost oarecum smuls si a zburat in spatiu”.

Culegerea mai multor date spectroscopice despre obiect ar putea dezvalui mai multe detalii, cum ar fi distanta si compozitiile chimice, au spus Britt si Caplan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: