Televiziunea publica elvetiana SRF a prezentat un reportaj despre situatie politica din Romania in care a intervievat un protestatar batut de jandarmi pe 10 august 2018 si pe procurorul Bogdan Pirlog. Elvetienii au scos in evidenta cat de asaltata este acum independenta justitiei.
”Desi tara detine in prezent presedintia UE, politica romaneasca nu este dominata de spiritul european. Un guvern corupt care ataca presedintele tarii si o mass-media care nu poate informa in mod liber despre asta”, incepe reportajul SRF despre Romania.
Materialul prezinta protestul din 10 august prin ochii lui Eugen Petala, participant agresat de jandarmi, protestele magistratilor pentru o justitie independenta dar si succesul unor orase ca Sibiu, unde firme elvetiene declara ca lucreaza cu oameni care ”sunt foarte ambitiosi, harnici si capabili sa invete incredibil de rapid si de bine”.
Traducerea emisiunii, realizata de Rezist Zurich:
Moderator: Acum, spre est, spre estul Europei, mai precis, in cadrul serialului nostru facut la 15 ani de la extinderea UE.
Generic: O Europa de Est contradictorie.
10 inainte de 10 prezinta 5 tari in 5 zile. Europa de Est: democratie amenintata, economie infloritoare.
Moderator: Este oarecum contradictorie, aceasta Europa de Est – si acest lucru se aplica si Romaniei, pe care Peter Balzli o analizeaza astazi. Desi tara detine in prezent presedintia UE, politica romaneasca nu este dominata de spiritul european. Un guvern corupt care ataca presedintele tarii, si o mass-media care nu poate informa in mod liber despre asta. Incepem la Sibiu, unde limba germana a fost vorbita timp de secole, lucru vizibil inca si astazi. Si in limba germana, si cu claritate ne descrie corespondentul si cele doua fete ale Romaniei.
Peter Balzli (PB): Romania arata asa: scene de strada in Sibiu, Transilvania, in limba germana Hermannstadt, unul dintre cele mai frumoase orase mici ale Europei. Romania arata si asa: un protest vara trecuta in Bucuresti. Politistii folosesc tunuri de apa si gaze lacrimogene si recurg la violenta impotriva demonstrantilor.
Protestatarul: “N-am facut nimic. Am cazut jos si m-a lovit. Da! Nu plecam, nu plecam, nu plecam!”
PB: Protestatarul este Eugen Petala, un german din Romania. Il intalnesc acolo, unde a fost batut de politie.
Eugen Petala (EP) „Am stat acolo, si apoi cineva a venit din spate, m-a lovit pe spate cu un bat si apoi pe cap. Direct pe cap, aici. Ma gandeam: e imposibil sa se intample asa ceva! Si poate de aici vine si decizia de a lupta mai departe. Cu toate mijloacele, dar doar prin mijloace legale. “
PB: A doua zi dimineata il intalnesc din nou pe Eugen Petala. Ii aduce pe fiul sau la gradinita. El spune despre cum este sa traiesti in aceasta tara care prezideaza in prezent UE, si, care totusi are mari dificultati in implementarea valorilor europene in politica.
EP: Suntem europeni ca oameni, dar politica nu este o politica europeana, ci este din punctul meu de vedere, doar o multime de organizatii care nu au alt scop decat sa se imbogateasca si sa se asigure ca detin in continuare puterea.
PB: Critica ii este le este adresata lor: liderul partidului Dragnea si premierul Dancila. Obiectivul lor este acela de a scoate din inchisoare detinutii condamnati pentru coruptie si de a preveni noi condamnari. Mijloacele lor: o asa-numita reforma judiciara.
In schimb, judecatorii si procurorii se opun deja de luni de zile. Particip la una din multe demonstratii. Juristii avertizeaza ca reforma ar face ca numeroase cazuri de coruptie sa fie lovite de prescriptie. Procurorul Bogdan Pirlog vede justitia din Romania in mare pericol.
Bogdan Pirlog: Riscul este ca sistemul judiciar va fi distrus. Nu este ca in Polonia. Acolo, guvernul incearca sa controleze sistemul judiciar. Aici incearca sa distruga sistemul judiciar.
PB: El se opune. Presedintele Klaus Iohannis. La sfarsitul lunii mai el va organiza un referendum asupra reformei sistemului judiciar. El incearca sa o impiedice.
Sibiu: orasul din care provine Klaus Iohannis. La marginea acestuia, compania elvetiana Polycontact produce senzori pentru industria automobilelor. Salariile pentru cei 160 de angajati sunt doar o cincime din cele din Elvetia. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care CEO-ul Hans-Peter Gauer are doar cuvinte de lauda pentru locatia sa de productie.
Este o tara guvernata foarte prost..
Hans-Peter Gauer (HPG): Da, este posibil ca tara sa nu fie la fel de bine guvernata ca Elvetia, dar in fiecare zi ne dam seama ca oamenii sunt foarte ambitiosi, harnici si capabili sa invete incredibil de rapid si de bine.
PB: Dar este bine cunoscut faptul ca in Romania exista foarte multa coruptie.
HPG: Da, asa este, asa se spune, dar nu am avut nici macar o singura experienta in aceasta directie. Poate ca Sibiul este putin diferit in ce priveste acest subiect, noi nu ne-am confruntat deloc cu asta.
PB: In ciuda acestei constatari, la Scoala germana din Sibiu multi elevi doresc, spre surprinderea mea, doar un singur lucru: sa plece din Romania.
Elev: Romania are in prezent o politica ciudata, nepotism, o economie corupta si o clasa politica corupta. Nu e bine pentru tara, toata lumea simte asta. Nu numai cei care muncesc, oamenii obisnuiti, ci si noi, copiii.
PB: Vizitez pe primarul orasului Sibiu, Astrid Fodor. Predecesorul sau in aceasta functie este acum Presedinte. Ea mi se plange de polarizarea politica.
Astrid Fodor: Este un moment dificil in politica. Nu exista zone gri aici: fie totul este negru, fie totul este alb. Si asta nu este in regula. Principalii actori, de dreapta si de stanga, se afla intr-o lupta totala.
PB: Aceasta lupta are loc in principal aici: in Bucuresti. Este lupta dintre guvern si presedinte. O lupta pentru statul de drept si democratie. Critic la adresa guvernului, Eugen Petala se simte abandonat de Uniunea Europeana.
EP: Acum suntem in pericol sa ne pierdem democratia. Facem ceva, incercam ceva pentru a opri asta. Nu stiu daca vom reusi. In prezent nu simtim ca suntem membri ai UE. Personal, nu vad ca Uniunea Europeana face tot ceea ce este necesar pentru a mentine democratia in Romania.
PB: Curand lupta va trece la runda urmatoare. Supravietuirea statului roman de drept va fi decisa de votul asupra reformei sistemului judiciar, probabil la sfarsitul lunii mai.
Vezi aici emisiunea.
Transcrierea textului german si traducerea sunt facute de Dida Codreanu, Mihaela Verman si Mihnea Mihai de la Rezist Zurich.
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Partidul liberal german FDP a anuntat miercuri seara ca toti ministrii sai vor parasi guvernul…
Rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA "nu este ceea ce ne-am dorit", dar "trebuie sa il…
Politia spaniola a capturat 13 tone metrice de cocaina ascunse intr-un container cu banane din…
Presedintele democrat american Joe Biden l-a sunat, miercuri, pe Donald Trump pentru a-l felicita in…
Un sofer din Suceava a ramas pieton pentru 3 luni dupa ce a depasit linia…