Tensiuni in crestere, un nou stat este pe cale sa apara in Europa: „Nu subestimati forta poporului”

externe

Peste 700 dintre cei 948 de primari catalani si-au exprimat sambata la Barcelona – unde au strigat „Noi vom vota!” si „Independenta!” – hotararea de a organiza un referendum pe tema autodeterminarii regiunii lor, in pofida faptului ca risca sa fie pusi sub urmarire penala, relateaza News.ro citand AFP.

Guvernul spaniol s-a angajat sa impiedice acest referendum, declarat anticonstitutional de catre justitie.

Insa peste doua teimi dintre primarii catalani s-au angajat deja sa-si deschida localurile municipale votului, convocat pe 1 octombrie de catre Executivul care doreste independenta acestei regiuni situate in nord-estul Spaniei.

Agitandu-si solemn bastonul de primar, edilii, adunati la sediul Guvernului regional, au cantat imnul catalan, „Els segadors”, in timp ce o multime de manifestanti „inarmati” cu steaguri separatiste le strigau de afara „Suntem cu voi”.

Parchetul General al Spaniei le-a ordonat miercuri procurorilor Cataloniei sa-i citeze sa compara pe primarii pregatiti sa coopereze „la organizarea scrutinului ilegal”, cu scopul de a-i inculpa. Daca nu raspund citatiei, ei pot sa fie arestati.

Seful Guvernului regional Carles Puigdemont, care i-a primit, a raspuns „amenintarilor” sefului Guvernului spaniol Mariano Rajoy: „Nu subestimati forta poporului Cataloniei”.

Rajoy le-a transmis vineri separatistilor: „Nu subestimati forta democratiei spaniole. Statul de drept functioneaza”.

„Noi nu suntem infractori”, au declarat numerosi alesi, inclusiv Josep Sole, in varsta de 74 de ani, primarul satului La Maso, cu 300 de locuitori, membru al Asociatiei municipalitatilor care sustin independenta. El a declarat pentru AFP ca „doarme perfect linistit”, in pofida riscului inculparii.

„Sunt ani de zile de cand catalanii cer mai multa putere, mai ales in materie fiscala”, a spus el, aparandu-le „dreptul de a vota”.

Separatistii sunt majoritari in Parlamentul regional din 2015, insa societatea catalana este foarte impartita pe tema problemei independentei, potrivit sondajelor.

In alegerile regionale din 2015, sustinatorii independentei au obtinut 47,6% din sufragii, iar tabara care sustine ramanerea in Spania 51,28%.

In schimb, o majoritate a catalanilor doreste sa se poata exprima printr-un referendum.

Primarul de stanga al Barcelonei – un oras cu 1,6 milioane de locuitori in care sustinatorii independentei sunt minoritari – si-a exprimat sambata „solidaritatea” fata de primarii pro-referendum, primindu-i la primarie.

Ada Colau se abtine sa se implice in mod direct in organizarea votului, insa a anuntat saptamana aceasta ca locuitorii Barcelonei vor putea sa voteze pe 1 octombrie, fara sa explice cum.

Puigdemont a declarat ulterior ca a ajuns la un acord cu ea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: