Teodosie intra violent in campania electorala. Il ameninta pe Orban cu o revolutie ca in 1989: „Niciodata drepturile credinciosilor ortodocsi si ale clericilor de a se ruga nu au fost atat de mult batjocorite”
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis miercuri seara o scrisoare deschisa premierului Ludovic Orban in care sustine ca masurile impuse in contextul pandemiei de COVID-19 genereaza „abuzuri” impotriva clerului si credinciosilor, care sunt impiedicati sa desfasoare in mod traditional datinile bisericesti.
Teodosie atrage atentia, in scrisoare, asupra situatiei conflictuale ce poate sa apara in contextul impiedicarii enoriasilor si credinciosilor, din toata tara, de a lua parte la traditionalul pelerinaj de la manastirea si pestera din satul Ion Corvin (judetul Constanta), organizat de Praznicul Sf. Apostol Andrei, pe 30 noiembrie.
„Nu vom ingadui acum ca dreptul de a-l cinsti asa cum se cuvine pe Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei, sa ne fie calcat in picioare de cei care nu au frica de Dumnezeu si se inchina unei stiinte absurde, care nesocoteste pe om in integralitatea sa: trup, dar si suflet. Ce veti face? Ne veti bate, amenda, aresta si executa pe toti cei care vom merge sa ne rugam la Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei, in ziua praznuirii sale?!? Veti asmuti justitia si fortele de ordine impotriva propriilor frati si surori pentru a va atinge scopurile fixate?”, afirma Teodosie, in documentul mentionat.
Arhiepiscopul Tomisului face un apel catre primul-ministru, invocand moderatie in aplicarea restrictiilor de circulatie in zonele de carantina impuse in contextul pandemiei, reamintindu-i faptul ca tot de la un presupus conflict in care autoritatile statului au infruntat un cleric a izbucnit Revolutia Romana la Timisoara, in 1989.
„Nu subestimati dorinta oamenilor de a striga din nou in strada la Constanta si in alte parti ale tarii ‘cu noi este Dumnezeu’, pentru a se putea ruga si trai liber, fara o noua dictatura. Un dram de intelepciune in plus v-ar putea readuce in ultimul ceas dumneavoastra si colaboratorilor in suflete omenia, credinta si dreapta simtire pe care se pare ca ratiunile pandemiei vi le-au intunecat. Dumnezeu sa va daruiasca gandul cel bun pentru a face ceea ce este cu adevarat de folos oamenilor din aceasta tara si a nu lupta cu inversunare impotriva lui Dumnezeu si a celor care cred in el”, spune Teodosie in mesajul public transmis premierului Ludovic Orban.
In opinia acestuia, „niciodata drepturile credinciosilor ortodocsi si ale clericilor de a se ruga nu au fost atat de mult batjocorite”.
„Incidentul petrecut la Constanta in dimineata zilei de 25 noiembrie, cu prilejul sarbatoririi hramului Bisericii Sfanta Mare Mucenita Ecaterina, din cartierul Tomis Plus, cand politistii si jandarmii au brutalizat si amendat credinciosii prezenti la slujba, ne intareste convingerea, inca o data, daca mai era nevoie, ca ne aflam noi clerul, impreuna cu credinciosii ortodocsi, in fata unor mari abuzuri, pe care autoritatile le savarsesc din ce in ce mai des, probabil sub indrumarea dumneavoastra tacita”, afirma arhiepiscopul in scrisoare.
El adauga ca acum credinciosii Bisericii Ortodoxe Romane si slujitorii ei sunt obligati „sa indure umilinta si frigul, sa se expuna unor grave probleme de sanatate din pricina temperaturilor scazute, care afecteaza sistemul imunitar”, situatie in care s-a ajuns „de dragul masurilor exagerate, lipsite de logica”.
„Am indurat suficient, de la inceputul acestei pandemii, impreuna cu toti oamenii de buna-credinta din aceasta tara si am respectat masurile sanitare luate initial, in mod responsabil. De aceasta data, insa, trebuie sa denuntam public abuzurile pe care le orchestrati si pe care fortele politienesti si de jandarmerie le exercita asupra noastra, intr-o tara europeana care se vrea a fi democrata si nu aflata sub dictatura si teroare”, mai scrie arhiepiscopul Tomisului.
Tribunalul Constanta a respins, miercuri, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotararii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) care interzice participarea la procesiunile si pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau resedinta in localitatile in care se desfasoara aceste activitati. Hotararea Tribunalului Constanta poate fi atacata prin recurs, in termen de cinci zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanta.
Un numar de 39 de persoane depistate de politisti ca participau, miercuri, la o slujba oficiata intr-o biserica din municipiul Constanta fara sa poarte masca de protectie si sa pastreze distantarea fizica au fost amendate cu suma totala de 4.500 de lei, a informat IPJ Constanta.