Teroristii au ajuns terorizati: niciun echipament electronic nu mai este considerat sigur de catre Hezbollah, dupa atacurile din Liban
In momentul in care multimile s-au adunat pentru a-i plange pe unii dintre cei ucisi marti in valul de atacuri cu pager-bomba, o explozie a declansat haosul in Dahiyeh, bastionul Hezbollah din sudul Beirutului.
O inregistrare video a surprins explozia, aratand un barbat intins la pamant si oameni panicati, unii tipand, fugind. Toate acestea, cu cateva momente inainte de inceperea funeraliilor pentru un baiat de 11 ani si trei membri Hezbollah ucisi cu o zi inainte.
In zona inconjuratoare, zgomotul exploziei a rasunat pe strazi. Cantecele s-au oprit. Cei adunati s-au uitat unii la altii, unii neincrezatori. Pe masura ce se raspandeau rapoarte conform carora aceasta facea parte dintr-un al doilea val de explozii care vizau acum statiile walkie-talkie, niciun echipament electronic nu era considerat sigur.
Sustinatorii Hezbollah au oprit echipa postului de televiziune BBC de mai multe ori, cerandu-i sa nu mai foloseasca telefoanele sau camera.
Unul dintre producatorii BBC a primit un mesaj de la o prietena, care ii spunea ca si-a schimbat cartela SIM libaneza cu un numar international, ingrijorata ca si telefonul ei ar putea exploda.
Confuzia a fost agravata de zvonurile care s-au raspandit pe retelele de socializare; unul dintre acestea sugera ca pana si panourile solare explodeaza. Oficialii libanezi au declarat ca cel putin 20 de persoane au fost ucise si alte 450 ranite in intreaga tara, iar incendiile ar fi izbucnit in zeci de case, magazine si vehicule.
Ultimele atacuri sunt deja considerate o noua umilinta pentru gruparea sustinuta de Iran si un posibil indiciu ca intreaga sa retea de comunicatii ar fi fost infiltrata de Israel.
Dispozitivele au explodat in timp ce oamenii se aflau in magazine sau cu familiile lor acasa, omorand 12 persoane, inclusiv o fetita de opt ani si un baiat de 11 ani, si ranind aproximativ 2 800.
O femeie libaneza, Ghida, a declarat pentru programul Newsday al BBC ca „toata lumea este panicata”. „Nu stim daca putem sta langa laptopurile noastre, langa telefoanele noastre. Totul pare un pericol in acest moment si nimeni nu stie ce sa faca”, a spus ea.
„Mi-e teama de un razboi la scara larga in Liban, mi-e teama pentru poporul meu, mi-e teama pentru orasul meu, mi-e teama pentru tara mea”, a adaugat ea. „Pentru ca meritam mai mult si platim pretul unui razboi intre Hezbollah, Israel, Iran, toata lumea”.
Dr. Elias Warrak a declarat pentru BBC ca cel putin 60% dintre persoanele pe care le-a vazut dupa exploziile de marti si-au pierdut cel putin un ochi, a spus el, multi pierzand si un deget sau o mana intreaga.
A fost „cea mai grea zi din viata mea ca medic”, a spus el. „Cred ca numarul victimelor si tipul de daune care au fost provocate este urias”, a spus el. „Din pacate, nu am reusit sa salvam multi ochi si, din nefericire, daunele nu se limiteaza la ochi – unii dintre ei au leziuni la nivelul creierului, in plus fata de orice daune faciale”.
Rapoartele sugereaza ca un transport de pagere ar fi fost echipat cu explozibili, inainte de a fi detonat de la distanta.
Hezbollah a distribuit pagerele pe fondul ingrijorarii ca smartphone-urile sunt folosite de armata israeliana si de agentiile de informatii pentru a-i urmari si ucide pe membrii sai.