„America a crescut, chiar daca razboiul sau comercial cu China a escaladat. Germania a rezistat pierderii rezervelor de gaze rusesti fara a suferi un dezastru economic. Razboiul din Orientul Mijlociu nu a adus nici un soc petrolier. Rebelii Houthi care au lansat rachete abia au atins fluxul global de marfuri. Ca pondere din PIB-ul global, comertul a revenit din cauza pandemiei si se estimeaza ca va creste sanatos in acest an.”
Dar, „priveste mai adanc, totusi, si vezi fragilitate”, avertizeaza The Economist, preluat de Curs de guvernare: „De ani de zile, ordinea care guverneaza economia globala de la al doilea razboi mondial incoace a fost erodata. Astazi este aproape de colaps.”
Potrivit analizei jurnalistilor britanici, „un numar ingrijorator de declansatori ar putea declansa anarhie, acolo unde forta militara face legea si razboiul devine din nou instrument al marilor puteri.
Chiar daca nu se va ajunge la un conflict de amploare, efectul unei lumi in care regulile nu se mai respecta asupra economiei ar putea fi rapid si brutal.
Dezintegrarea ordinii vechi este vizibila pretutindeni. Sanctiunile sunt folosite de patru ori mai mult decat in anii ’90. Un razboi al subventiilor este in desfasurare, in timp ce si alte tari incearca sa copieze masurile ample impuse de guvernele de la Washington si Beijing pentru a sustine productia „verde”.
Cu toate ca dolarul ramane moneda dominanta si economiile emergente sunt rezistente, fluxurile globale de capital incep sa se fragmenteze.
De asemenea, s-a subliniat ca „institutiile care au protejat vechiul sistem fie sunt deja desfiintate, fie isi pierd rapid credibilitatea. Organizatia Mondiala a Comertului implineste 30 de ani anul viitor, dar sta in stagnare, din cauza neglijarii americane. Fondul Monetar International este cuprins de o criza de identitate.
Consiliul de Securitate al ONU este paralizat. Iar instantele supranationale, precum Curtea Internationala de Justitie, sunt tot mai des folosite ca arme de catre partile aflate in conflict. Din nefericire, istoria arata ca sunt posibile colapsuri mai profunde si mai haotice, iar acestea pot lovi brusc odata ce incepe declinul. Intoarcerea lui Donald Trump la Casa Alba, cu viziunea sa de tip suma-zero, ar continua eroziunea institutiilor si a normelor. Apoi, razboiul deschis intre America si China pentru Taiwan sau intre Vest si Rusia ar putea provoca o prabusire uriasa”.
Ziarul citat mai spune: „Tarile cu venituri medii, precum India si Indonezia, care spera sa-si croiasca drum catre bogatie prin intermediul comertului, exploateaza oportunitatile create de fragmentarea vechii ordini, dar vor depinde in cele din urma de mentinerea integrarii si previzibilitatii economiei globale. Iar prosperitatea multor parti ale lumii dezvoltate, in special a economiilor mici si deschise, precum Marea Britanie si Coreea de Sud, depinde in intregime de comert. Sustinuta de o crestere puternica in America, poate parea ca economia mondiala supravietuieste tuturor provocarilor. Nu poate!”
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…
Presedintele in exercitiu al SUA, Joe Biden, le-a transmis joi un mesaj de incurajare democratilor…