The Guardian: „Cine a lansat atacul asupra retelei feroviare franceze si de ce?”
Incendiatorii au folosit metode rudimentare, dar perturbarea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Paris a fost deosebit de grava. Era ora 1.15 dimineata cand muncitori de la SNCF (Caile Ferate Franceze), care, la lumina lunii, se ocupau de intretinere si reparatii, au observat un grup de persoane putin mai jos pe linia de cale ferata, langa o cutie de semnalizare a liniei, din afara linistitului sat Vergigny, in Departamentul Yonne din nordul Frantei, scrie The Guardian.
Acestia au fost suficient de ingrijorati de aceasta scena neobisnuita, la acea ora, pentru a se apropia de intrusi si apoi pentru a suna la politia locala in timp ce grupul pe care il intrerupsesera a fugit in intuneric.
Imaginea descrisa, impreuna cu ramasitele dispozitivelor incendiare lasate in urma la ceea ce reprezinta acum scene ale crimei pentru intreaga retea feroviara franceza, va constitui o parte cruciala a anchetei asupra a ceea ce a fost descris vineri de un senator socialist drept „destabilizare, sabotaj si punerea sub semnul intrebarii a imaginii Frantei” in orele premergatoare ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris.
Metodele folosite de „piromani” au parut rudimentare – provocand incendii pentru a distruge cablurile de fibra optica de la statiile de semnalizare de pe liniile de cale ferata de mare viteza din Franta – dar pagubele nu au fost mai putin grave, atat pentru infrastructura de transport, cat si pentru increderea tarii in pregatirile sale de securitate inainte de urmatoarele doua saptamani de evenimente sportive.
„Este o munca uriasa de securitate, este meticuloasa, trebuie sa reparam fir cu fir toate aceste cabluri care au fost deteriorate si arse”, a declarat Jean-Pierre Farandou, directorul general al SNCF.
Desi politicienii francezi de rang inalt, inclusiv primarul Parisului, Anne Hidalgo, au afirmat ca atacul a fost irelevant pentru ceremonia de vineri seara de pe Sena, chiar premierul britanic, Keir Starmer, s-a numarat printre cei fortati sa isi schimbe planurile de calatorie.
Un purtator de cuvant de la Downing Street a confirmat ca acesta intentiona sa ia Eurostar-ul, dar a fost nevoit sa ia un avion.
Operatorul feroviar francez SNCF a comunicat ca va intari urgent securitatea in jurul infrastructurii feroviare „in coordonare cu fortele de ordine”.
A fost un inceput de Olimpiada subred, in mod indiscutabil, pentru ceea ce s-a anuntat ca fiind cea mai mare operatiune de securitate pe timp de pace de pe teritoriul francez, in cadrul careia 45 000 de politisti si jandarmi au fost desfasurati pe strazi.
Cine a fost in spatele acestei operatiuni?
Dincolo de cablurile carbonizate si de observarea unor incendiatori fugind, vineri a aparut o alta pista pentru ancheta.
Ne reamintim ca un dispozitiv incendiar a fost, de asemenea, descoperit pe linia TGV, la Aix-Marseille, pe 8 mai, cand flacara olimpica abia ajungea in regiune.
Atacurile de joi seara au avut ca scop “dezactivarea centrelor nevralgice” ale TGV din afara Parisului: statiile de semnalizare de la Courtalain (linia de mare viteza Atlantic), Croisilles (LGV Nord) si Pagny-sur-Moselle (LGV Est).
Incercari anterioare esuate
Sa fi fost dispozitivul gasit la Aix-Marseille o prima incercare anterioara esuata de a perturba pregatirile olimpice ale Frantei?
Procurorul general al Parisului, Laure Beccuau, incearca sa reconstituie puzzle-ul si a anuntat ca se va ocupa de ancheta privind „toate distrugerile intentionate cauzate locatiilor SNCF”.
Gerald Darmanin, ministrul francez de interne, a declarat ca fortele de securitate „spera sa faca rapid arestari”.
Insa premierul Gabriel Attal a avut cuvinte de precautie in ceea ce priveste speculatiile cu privire la identitatea autorilor intr-un moment in care, a sugerat el, zvonurile si teama s-ar putea dovedi la fel de destabilizatoare ca si sabotajele in sine.
„Ancheta a inceput, fac apel la toata lumea sa fie prudenta”, a spus Attal. „Ceea ce stim, ceea ce vedem, este ca aceasta operatiune a fost pregatita, coordonata, ca au fost vizate centre nervoase, ceea ce arata o cunoastere a retelei pentru a sti unde sa loveasca”, a spus el.
Attal a adaugat ca nu poate „spune mai multe despre faptasi, despre motivatii”.
Israelul avertizeaza asupra „axei iraniene”
Ministrul israelian de externe, Israel Katz, nu a tinut cont de apelul lui Attal, afirmand in schimb pe retelele de socializare ca aceasta ar fi fost opera unor agenti iranieni, desi nu a oferit nicio dovada.
„Sabotarea infrastructurii feroviare din Franta inaintea Jocurilor Olimpice Paris 2024 a fost planificata si executata sub influenta axei iraniene a raului si a islamului radical”, a scris el pe X.
„Asa cum l-am avertizat pe omologul meu francez saptamana aceasta, pe baza informatiilor detinute de Israel, iranienii planuiesc atacuri teroriste impotriva delegatiei israeliene si a tuturor participantilor la Jocurile Olimpice.
„Trebuie luate masuri preventive sporite pentru a contracara complotul lor. Lumea libera trebuie sa opreasca Iranul acum – inainte de a fi prea tarziu.”
Varianta ruseasca
O alta teorie este ca a fost vorba de o incercare de destabilizare inspirata de Moscova.
Duminica, politia franceza l-a arestat pe Kirill Griaznov, in varsta de 40 de ani, un bucatar si vedeta de reality TV, pe care il suspecteaza ca ar fi membru al FSB, agentia rusa de securitate. Acesta este retinut sub acuzatia de planuire a unei operatiuni „la scara larga” pentru destabilizarea Frantei.
Serviciile de securitate din intreaga Europa sunt de mult timp in alerta cu privire la sabotajele rusesti, dupa presupusa implicare a Rusiei intr-un incendiu provocat in estul Londrei, un infern care a distrus cel mai mare centru comercial din Polonia, o tentativa de sabotaj in Bavaria (Germania) si graffiti-urile antisemite la Paris.
Fostul ambasador al Frantei la Moscova, Jean de Gliniasty, a fost printre cei care au declarat vineri ca crede in posibilitatea implicarii Moscovei.
„Suntem intr-o situatie de conflict cu Rusia, iar “Rusia nu va face in mod evident nimic” ceea ce este un eufemism, pentru “a ajuta” ca aceste Jocuri Olimpice sa fie un succes”, a declarat el.
O alta teorie este ca infractiunile au purtat amprenta extremei stangi anarhiste. Opt persoane au fost acuzate inca din 2018 ca au facut parte dintr-un grup anarhist care a incercat sa saboteze o parte din reteaua feroviara de mare viteza din Franta. Acestia au fost, totusi, achitati.
Pe masura ce restrictiile de zbor de deasupra capitalei franceze au fost ridicate, iar tragatorii de elita si-au pus deoparte armele, parizienii spera ca si-au recapatat orasul, dupa o ceremonie care i-a fortat pe multi dintre ei sa stea in conditii asemanatoare izolarii din pandemie. „Dar ultimele 24 de ore arata cat de vulnerabili au ramas”, concluzioneaza The Guardian.