Presedintele ales Donald Trump a vorbit joi cu liderul rus Vladimir Putin discutand si despre razboiul din Ucraina, potrivit The Washington Post, care citeaza persoane care au informatii despre aceasta convorbire. A fost prima convorbire telefonica intre cei doi de cand Donald Trump a castigat alegerile prezidentiale din 5 noiembrie.
In timpul convorbirii, pe care Trump a purtat-o din „statiunea sa din Florida”, el l-a sfatuit pe liderul rus sa nu provoace o escaladare in razboiul din Ucraina si i-a amintit de prezenta militara considerabila a Washingtonului in Europa, a declarat o persoana familiarizata cu discutia, care a cerut pastrarea anonimatului.
Cei doi lideri au vorbit despre obiectivul pacii pe continentul european, iar Trump si-a exprimat interesul pentru conversatii ulterioare in care sa abordeze „rezolvarea in curand a razboiului din Ucraina”, au declarat mai multe persoane.
In campania sa prezidentiala, Trump a afirmat ca va pune capat imediat razboiului din Ucraina, desi nu a oferit detalii cu privire la modul in care intentioneaza sa faca acest lucru. El a semnalat in privat ca ar sprijini un acord prin care Rusia sa pastreze o parte din teritoriul ocupat in Ucraina, iar in timpul convorbirii de joi a ridicat pe scurt problema teritoriala, au declarat persoanele familiarizate cu aceasta chestiune.
Guvernul Ucrainei a fost informat cu privire la convorbirea cu Putin si nu s-a opus desfasurarii conversatiei, au declarat doua surse informate. Oficialii ucraineni au inteles de mult timp ca Trump va discuta cu Putin despre o solutie diplomatica pentru Ucraina, au declarat aceste persoane.
Astazi, duminica, un jurnalist de la canalul rus al televiziunii de stat Rossia-24, Pavel Zarubin, a publicat un interviu cu Dmitru Peskov in care purtatorul de cuvant al Kremlinului a declarat ca semnele pentru o imbunatatire a relatiilor sub o presedintie Trump sunt „pozitive”.
Convorbirea dintre Trump si Putin vine pe fondul incertitudinii generale cu privire la modul in care Trump va reseta tabla de sah diplomatica mondiala a aliatilor si adversarilor Statelor Unite dupa victoria sa categorica in alegeri.
Trump a declarat joi pentru NBC ca a vorbit deja cu circa 70 de lideri mondiali, inclusiv cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. A fost o convorbire la care s-a alaturat si Elon Musk, s-a aflat ulterior.
Apelurile initiale ale lui Trump cu liderii mondiali nu se desfasoara cu sprijinul Departamentului de Stat si al translatorilor angajati de guvernului SUA, precizeaza The Washington Post. Echipa de tranzitie a lui Trump nu a semnat inca un acord cu Administratia pentru Servicii Generale, o procedura standard pentru tranzitiile prezidentiale.
Trump si consilierii sai nu au incredere in functionarii guvernamentali de cariera, in urma scurgerii unor transcrieri ale convorbirilor prezidentiale in timpul primului sau mandat.
„Ei (liderii) doar il suna (pe Trump) direct”, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu apelurile.
„Presedintele Trump a castigat in mod decisiv niste alegeri istorice, iar liderii din intreaga lume stiu ca America va reveni la proeminenta pe scena mondiala.
Acesta este motivul pentru care liderii au inceput procesul de dezvoltare a unor relatii mai puternice cu cel de-al 45-lea si cel de-al 47-lea presedinte, deoarece el reprezinta pacea si stabilitatea globala”, a comentat Steven Cheung, directorul de comunicare al lui Trump, intr-un e-mail pentru The Washington Post.
Moscova a reactionat initial cu raceala la victoria lui Trump, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarand reporterilor ca Putin nu intentioneaza sa il sune pe viitorul presedinte al „unei tari neprietenoase, care este implicata direct si indirect intr-un razboi impotriva statului” rus.
Dar joi, Putin l-a felicitat public pe Trump pentru victoria sa, laudand raspunsul sau „barbatesc” la tentativa de asasinat din Pennsylvania, si a declarat ca este „pregatit” sa vorbeasca cu Trump.
Tensiunile dintre Ucraina si campania lui Trump au fost amplificate in urma vizitei lui Zelenski la o fabrica de munitii din Pennsylvania, in septembrie, in plina campanie electorala in SUA.
Vizita in acest stat a fost criticata de aliatii lui Trump, inclusiv de presedintele Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson (republican), care i-a cerut lui Zelenski sa isi demita ambasadorul din Statele Unite, Oksana Markarova. Ei au vazut in aceasta vizita o „cascadorie politica” a taberei democrate intr-unul din statele-cheie in aceste alegeri, stat castigat in cele din urma de Trump
Potrivit The Washington Post, Zelenski analizeaza acum candidatii pentru inlocuirea ambasadoarei, a spus un oficial din Ucraina. Ambasada Ucrainei la Washington nu a raspuns imediat la o cerere de comentarii, potrivit ziarului american.
Pe lista PSD Arges pentru Camera Deputatilor se afla, pe pozitia a 4-a, Ioana Facaleata…
Neft Daslari (sau Petrol Taslari, n.n.) este o retea de sonde petroliere conectate printr-un mozaic…
Fiul presedintelui ales al SUA, Donald Trump Jr., a postat un clip pe Instagram referitor…
Inca o drona a fost gasita, duminica, pe teritoriul Republicii Moldova, pe un camp din…
Un accident rutier grav s-a produs duminica seara la iesirea din localitatea Dumbraveni, judetul Vrancea,…
Kremlinul considera ca Donald Trump a dat „semnale pozitive” in ceea ce priveste conflictul dintre…