Tiberiu Nitu, URMARIT PENAL de DNA: „Am avut coloana proportionala cu RISCUL”
Fostul procuror general Tiberiu Nitu a ajuns, marti dimineata, in jurul orei 8.00, la DNA, unde a fost citat de procurori. Anchetatorii i-au adus la cunostinta lui Nitu ca este urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul privind folosirea coloanelor oficiale, potrivit unui comunicat emis de DNA. Tiberiu Nitu a venit la DNA neinsotit de avocat.
Fostul procuror general Tiberiu Nitu a declarat la iesirea din sediul DNA, ca a beneficiat de un dispozitiv de insotire si protectie, proportional cu riscul pe care il presupune functia pe care a exercitat-o.
Potrivit rechizitoriului DNA, in cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a inregistrat un protocol privind cooperarea in domeniul circulatiei rutiere, incheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost reprezentat la incheierea protocolului de catre procurorul general Nitu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele doua institutii in scopul insotirii autovehiculului utilizat de catre procurorul general, cu echipaje ale politiei rutiere.
Temeiurile legale invocate in fundamentarea protocolului au fost Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, desi niciunul din cele doua acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de insotire cu echipaje ale politiei rutiere.
„De mentionat este faptul ca, oricum, si fara incheierea acestui protocol, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza, in virtutea functiei, de protectie asigurata de Serviciul de Protectie si Paza (SPP), deplasarile fiind realizate cu un autovehicul al acestei institutii care are un regim de circulatie prioritara”, potrivit documentului DNA.
Protocolul semnat de procurorul general Nitu Tiberiu Mihail a reprezentat temeiul in baza caruia, incepand cu luna aprilie 2014, Brigada Rutiera din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, aflata in subordinea ministrului, a asigurat, cu caracter permanent, insotirea deplasarilor efectuate de acesta pe raza municipiului Bucuresti.
„Misiunea era realizata in doua schimburi de un agent de politie din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicleta. Zilnic, echipajul astepta sosirea procurorului general in Bucuresti si il insotea la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, facilitandu-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenti de politie din teren. Ulterior, agentul de politie ramanea in apropierea unitatii de parchet si insotea eventualele deplasari pe parcursul zilei, iar la finalul programului insotea procurorul general pana la iesirea din Bucuresti.
In conditiile in care procurorul general nu era indreptatit sa beneficieze de insotire cu echipaje ale politiei rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vatamare a intereselor legitime si un prejudiciu material Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, precum si un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”, se mai arata in comunicatul DNA.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook