Firma spune ca datele utilizatorilor europeni migreaza acum catre serverele din Dublin, ca parte a raspunsului sau continuu la preocuparile legate de confidentialitatea datelor cu privire la legaturile aplicatiei de partajare video cu China.
TikTok, care este detinuta de firma chineza ByteDance, afirma ca nu a furnizat niciodata date Beijingului, potrivit BBC.
Criticii se tem ca statul chinez ar putea solicita accesul oricand.
De asemenea, gigantul de video-sharing permite accesul unei companii europene de securitate pentru a verifica controalele de securitate cibernetica si de protectie a datelor.
TikTok a numit acest proiect „Project Clover”, facand aluzie la rolul esential pe care il joaca Irlanda. Acesta se desfasoara in paralel cu „Proiectul Texas”, care a implicat promisiunea unor masuri similare legislatorilor americani in 2020.
La inceputul acestui an, TikTok s-a confruntat cu o serie de restrictii guvernamentale privind utilizarea sa din motive de securitate cibernetica si de confidentialitate.
O serie de institutii au decis sa interzica aplicatia de pe dispozitivele functionarilor, inclusiv guvernul britanic, Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul UE.
Pastrarea datelor in Europa
O preocupare cheie a oficialilor europeni din domeniul securitatii este riscul ca datele pe care TikTok le detine despre utilizatorii sai sa fie accesate de statul chinez.
Autoritatile care au impus interdictii au avertizat ca e-mailurile, contactele si alte comunicari ar putea fi accesate de Beijing ca urmare a existentei aplicatiei pe dispozitive.
Ca parte a efortului sau de a atenua aceste ingrijorari, TikTok va stoca acum datele utilizatorilor europeni la nivel local.
Un centru de date din Dublin este in prezent functional, cu planuri pentru un altul in Irlanda si unul in regiunea Hamar din Norvegia.
Datele celor peste 150 de milioane de utilizatori europeni ai TikTok vor fi mutate prin unul dintre aceste trei centre.
Control independent
Intr-o actualizare a proiectului si in paralel cu anuntul privind intrarea in functiune a primului centru de date, vicepresedintele TikTok pentru politici publice in Europa, Theo Bertram, a declarat ca o companie de securitate terta va fi, de asemenea, utilizata pentru a verifica in mod independent activitatea TikTok in centrul de date.
Project Clover a insarcinat NCC Group, o companie globala de securitate cibernetica cu birouri in toata Europa, sa examineze controalele de date ale TikTok si sa raporteze orice incident.
Stephen Bailey, director global de confidentialitate la NCC Group, a declarat ca este mandru ca TikTok a ales NCC ca furnizor tert de securitate in cadrul proiectului.
„Examinarea, monitorizarea si asigurarea noastra obiectiva inseamna ca utilizatorii platformei din Europa si din Regatul Unit pot avea incredere in standardele imbunatatite de securitate a datelor pe care TikTok le stabileste, care depasesc cerintele de reglementare europene”, a spus el.
TikTok a precizat ca NCC Group va identifica si va raspunde la orice „incercari de acces suspect sau anormal” si va lucra la imbunatatirea securitatii.
In lunile urmatoare, TikTok si NCC Group vor colabora cu factorii de decizie politica din intreaga Europa pentru a explica modul in care acest sistem va functiona in practica.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…