TikTok se apara. Interzicerea aplicatiei in SUA ar „calca in picioare” libertatea de exprimare a 170 de milioane de americani
Camera Reprezentantilor din SUA a votat sambata interzicerea TikTok, daca proprietarul aplicatiei nu intrerupe legaturile cu China. Compania care detine TikTok spune ca o potentiala interzicere a aplicatiei sale in SUA ar „calca in picioare libertatea de exprimare” a 170 de milioane de americani, transmite BBC.
Proiectul de lege a facut parte dintr-un pachet de masuri de politica externa a SUA care include si ajutorul pentru Ucraina si Israel, si ar putea deveni lege saptamana viitoare.
In ultimele luni, oficialii americani si-au exprimat ingrijorarea cu privire la popularitatea TikTok in randul tinerilor. Acestia sustin ca proprietarul TikTok, Bytedance, este aservit Beijingului – acuzatii pe care acesta le-a negat in mod repetat.
Proiectul de lege privind TikTok a obtinut in Camera Reprezentantilor 360 de voturi pentru si 58 impotriva. Se asteapta ca Senatul sa voteze proiectul de lege saptamana viitoare, iar anterior, presedintele american Joe Biden a declarat ca va semna legislatia.
In cazul in care proiectul de lege devine lege, Bytedance va avea la dispozitie noua luni pentru a-si vinde participatia – cu o posibila prelungire de trei luni in timp ce vanzarea este in curs de desfasurare – sau se va confrunta interzicerea aplicatiei in Statele Unite.
Platforma contribuie anual cu 24 de miliarde de dolari la economia americana
Un purtator de cuvant al TikTok a denuntat proiectul de lege, afirmand ca acesta „ar calca in picioare drepturile de libera exprimare a 170 de milioane de americani, ar devasta sapte milioane de afaceri si ar inchide o platforma care contribuie anual cu 24 de miliarde de dolari la economia americana”.
TikTok a declarat ca ByteDance „nu este un agent al Chinei sau al oricarei alte tari”. Si ByteDance insista ca nu este o firma chineza.
Camera Reprezentantilor din SUA a votat in martie pentru a acorda ByteDance sase luni pentru a vinde TikTok unor proprietari care nu sunt chinezi sau pentru ca aplicatia sa fie blocata in SUA – dar acest proiect de lege astepta inca aprobarea Senatului.
Fondata in 2012 de antreprenori chinezi, ByteDance a dat lovitura cu aplicatia de videoclipuri scurte Douyin, in China. Un an mai tarziu, a lansat TikTok, o versiune internationala.